Πραγματοποιήθηκε από το Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης στις 22-7-2011 στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Αιγαίου, όπου για έβδομη συνεχή φορά διεξάγεται στην Ερμούπολη της Σύρου, η ανακήρυξη του Μίκη Θεοδωράκη ως Επίτιμου Δημότη Σύρου-Ερμούπολης. Η τελετή της απονομής της πλακέτας έγινε πριν ξεκινήσει η Όπερα «Μήδεια» του Μίκη Θεοδωράκη από την οποία παρουσιάστηκαν στη συνέχεια αποσπάσματα . Ο κ.Δεκαβάλλας αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του στην μεγάλη προσωπικότητα του Μίκη Θεοδωράκη και στο πλούσιο έργο του λέγοντας τα εξής:
«Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να προσπαθήσει κάποιος να μιλήσει για τον Μίκη Θεοδωράκη με λίγα λόγια. Έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες όλων των εποχών, όπως άλλωστε ψηφίστηκε στην τηλεοπτική σειρά «Μεγάλοι Έλληνες». Έναν άνθρωπο που μοίρασε τη ζωή του ανάμεσα στη μουσική, και σε κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες που έδωσε για ανθρωπιστικές αξίες.
Στις μαύρες περιόδους για το έθνος μας πρωτοστάτησε λαβαίνοντας μέρος, τόσο στην αντίσταση, κατά των κατακτητών, σε νεαρή ηλικία, όσο και στην αντίσταση κατά της δικτατορίας. Για τους αγώνες του αντιμετώπισε φυλακίσεις, εξορίες, απομονώσεις, κατ΄οίκον περιορισμούς και εκτοπίσεις. Και πριν από τη δικτατορία όμως ανέπτυξε έντονη πολιτική δράση, μ αποκορύφωμα την εκλογή του ως προέδρου της νεολαίας Λαμπράκη, που ιδρύθηκε το 1963, αμέσως μετά τη δολοφονία του μεγάλου αγωνιστή. Την ίδια εποχή εκλέχτηκε βουλευτής.
Το 1974, μετά την πτώση της δικτατορίας, επιστρέφει στην Ελλάδα. Πέρα από το πλήθος των συναυλιών που δίνει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, συμμετέχει στα κοινά ως απλός πολίτης, είτε ως βουλευτής (1981-86 και 1989-92), είτε ως υπουργός Επικρατείας(1989-1992), θέση από την οποία τελικά παραιτήθηκε.
Το 1976 ιδρύει το Κίνημα «Πολιτισμός της Ειρήνης» και δίνει διαλέξεις και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Το 1983 του απονέμεται το βραβείο Λένιν για την Ειρήνη.
Παράλληλα κατά τη δεκαετία το 1980 πρωτοστατεί για τη γεφύρωση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, διοργανώνει διεθνή συνέδρια για την ειρήνη, ενώ δεν σταματάει ποτέ να αγωνίζεται και για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε άλλες χώρες. Δεν μπορώ να παραλείψω να κάνω αναφορά στην υποψηφιότητα του για το Νόμπελ Ειρήνης το έτος 2000.
Την 1η Δεκεμβρίου 2010 ο Μίκης Θεοδωράκης ανακοίνωσε την ίδρυση Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών με την επωνυμία «Σπίθα».
Όσον αφορά στο μουσικό του έργο δεν γνωρίζουμε αν θα βρεθεί στο μέλλον άλλος Έλληνας, που να διαθέτει το τεράστιο μουσικό ταλέντο και τις απίστευτες μουσικές γνώσεις του Μίκη Θεοδωράκη. Έγραψε όλα τα είδη της μουσικής: όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, ορατόρια, μπαλέτα, χορωδιακή εκκλησιαστική μουσική, μουσική για αρχαίο δράμα, για θέατρο, κινηματογράφο, έντεχνο λαϊκό τραγούδι, λαϊκά ορατόρια και μετασυμφωνικά έργα.
Η στροφή που έκανε προς το λαϊκό τραγούδι και σηματοδοτήθηκε με τη μελοποίηση του Επιτάφιου του Γιάννη Ρίτσου, βρήκε βαθύτατη απήχηση στον ελληνικό λαό, με αποκορύφωμα τη διεθνή αναγνώριση το 1964 με τη σύνθεση της μουσικής για την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη, «Αλέξης Ζορμπάς».
Δεν μπορώ πραγματικά να διανοηθώ πως θα ήτανε η σύγχρονη Ελλάδα αν απουσίαζε ο Θεοδωράκης. Ένας αγωνιστής που δεν περιορίστηκε μόνο σε αγώνες για το λαό της Χώρας του. Ενέπνευσε επαναστατικά κινήματα σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ με τη δύναμη της μουσικής του, έδωσε δύναμη και ορμή στους απανταχού αδικημένους.
Είναι μεγάλη τιμή για μένα που το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης, μου ανέθεσε ομόφωνα να ανακηρύξω ως επίτιμο δημότη μας, αυτή την μεγάλη προσωπικότητα.
Θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι με ομόφωνη απόφαση του τέως Δημοτικού Συμβουλίου Ερμούπολης ο κ.Θεοδωράκης είχε ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Ερμούπολης στις 13-4-1983 επί δημαρχίας Λ.Πιταούλη. Δεν γνωρίζω αν το θυμάται ο ίδιος μέσα στο πλήθος των διακρίσεων που έχει δεχθεί, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Μάλιστα στην απόφαση αυτή είχα την τιμή να συμμετέχω ως νεαρός τότε δημοτικός σύμβουλος.
Όμως η σημερινή τιμητική διάκριση έχει και μια ξεχωριστεί σημασία. Είναι η πρώτη διάκριση που αποφασίζεται να αποδοθεί στον ενιαίο πλέον Δήμο του νησιού.
Παρακαλώ τον κ.Μίκη Θεοδωράκη να μας κάνει την τιμή να αποδεχθεί την ανακήρυξη του ως επίτιμου δημότη Σύρου-Ερμούπολης. Η πλακέτα που του απονέμεται σήμερα αναφέρει τα εξής:
«Ανακήρυξη του αγωνιστή και πνευματικού ανθρώπου
ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
Επίτιμο Δημότη Σύρου –Ερμούπολης σε ένδειξη αναγνώρισης για το τεράστιο πολιτικό και πολιτιστικό του έργο».
Ο Μίκης Θεοδωράκης εκφράστηκε με τα πιο θερμά λόγια για την ποιότητα του Διεθνούς Φεστιβάλ Αιγαίου συγχαίροντας εγκάρδια το μαέστρο και διοργανωτή του Φεστιβάλ Πήτερ Τιμπόρης, την πρωταγωνίστρια Μαρία Κουσούνη, τον χορογράφο Renato Zanella καθώς και όλους τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες της εξαιρετικής παράστασης, επισημαίνοντας ότι χρόνο με το χρόνο το Φεστιβάλ ανεβάζει την ποιότητα του και έχει κατορθώσει να εδραιωθεί ως θεσμός.
Τέλος ο κ.Θεοδωράκης αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Σύρου –Ερμούπολης κ.Γιάννη Δεκαβάλλα για την τιμητική διάκριση που του απονεμήθηκε, συνεχάρη το Δήμο της Σύρου για την μεγάλη επιτυχία του Φεστιβάλ.
Η τελετή απονομής και η παράσταση καταχειροκροτήθηκε από το κατάμεστο κοινό που είχε κατακλύσει όλο το Θέατρο Απόλλων. Θερμά συγχαρητήρια εκφράστηκαν από όλους τους παρευρισκομένους προς τον κορυφαίο δημιουργό Μίκη Θεοδωράκη για το έργο του «Μήδεια», τον καταξιωμένο μαέστρο Πήτερ Τιμπόρης διευθυντή της Εταιρείας Mid America Productions, προς τη διοίκηση και το προσωπικό του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Σύρου που είχαν τη συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ, τους τεχνικούς συνεργάτες, τα διεθνή και ελληνικά μμε και τη χορευτική ομάδα «Ακροποδητί» που κατενθουσίασε το κοινό με την παρουσίαση της. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση πέρα από την μεγάλη παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών αρχών, παραβρέθηκε και ο Γιώργος Νταλάρας με τη σύζυγο του, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Άννα Νταλάρα.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΥΡΟΥ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.