Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΡΟΥ Οι γυναίκες αντιστέκονται




Δωρεάν εξέταση μαστού (ψηλάφιση) και τεστ Παπανικολάου σε όσες γυναίκες επιθυμούν να εξετασθούν, προσφέρει σήμερα και αύριο η Β’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, με αφορμή τον αυριανό εορτασμό της ημέρας της γυναίκας.”

Στην Ελλάδα του ΔΝΤ και του μνημονίου, στην εποχή που προτεραιότητα δεν έχουν οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, αλλά οι τοκογλύφοι και οι τραπεζίτες, το αυτονόητο γίνεται “είδηση” και θρασύτατα, προσβλητικά,  εμφανίζεται ως “προσφορά”.

 155 χρόνια μετά τη μεγάλη απεργία των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας στην Νέα Υόρκη που ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και πνίγηκε στο αίμα, η φετινή 8 Μάρτη, έχει για τη χώρα μας το δικό της στίγμα.

 Με πρόσχημα το δημόσιο χρέος, η ερμαφρόδιτη νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση της Ελλάδας σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη Τρόϊκα έχει εξαπολύσει μια πρωτόγνωρη  κοινωνικά βάρβαρη επίθεση στην ανθρώπινη κοινωνία, με στόχο τη φτώχεια και την εξαθλίωση των εργαζομένων ανδρών και γυναικών και των οικογενειών τους.

 Τα εργασιακά δικαιώματα συντρίβονται και το εργατικό δίκαιο καταλύεται. Δεν θα υπάρχει πια καμία νομική προστασία των εργαζομένων και  ο “περίφημος” νόμος της αγοράς θα κατισχύσει.

Με πρόσχημα την κρίση, αντικαθιστούν τις συλλογικές συμβάσεις με ατομικές, καταργείται το όριο απολύσεων, μειώνονται οι μισθοί κάτω από το ελάχιστο όριο και μετατρέπεται η κοινωνική ασφάλιση σε ιδιωτική. Ληστεύονται τα ασφαλιστικά ταμεία, ξεπουλιέται η περιουσία των ασφαλισμένων, ξεθεμελιώνονται κοινωνικοί θεσμοί στήριξης των εργαζομένων, όπως η Εργατική Εστία και η Εργατική Κατοικία.

Το μερίδιο στην κρίση, για τις γυναίκες είναι πιο βαρύ.

Μπροστά στο απειλητικό φάσμα της ανεργίας που γιγαντώνεται ιδιαίτερα στις γυναίκες, της ήδη εκτεταμένης ελαστικής απασχόλησης τους, η εργασία των γυναικών μετατρέπεται σε δουλεία, με εξευτελιστικές αμοιβές, χωρίς ασφάλιση, με μεταχείριση που περιέχει βία, απειλές, σεξουαλική παρενόχληση και συνθήκες εργασίας που τους στοιχίζουν ακόμα και τη ζωή τους.

 Η εργασία των γυναικών, ελληνίδων και μεταναστριών, όχι μόνο δεν ικανοποιεί τα όνειρα και τις ανάγκες τους, αλλά προσβάλλει την αξιοπρέπειά τους και τις οδηγεί στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Αυτή η εργασία δεν χειραφετεί τις γυναίκες.


Τα κοινωνικά αγαθά, οι δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες για τη φροντίδα και τη μέριμνα παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία και όλες οι δομές κοινωνικής προστασίας, το ένα μετά το άλλο ιδιωτικοποιούνται, με αποτέλεσμα τα βάρη να φορτώνονται πολλαπλά στις γυναίκες.

 Σε τούτη εδώ τη συγκυρία, οι γυναίκες είναι παρούσες, αντιστέκονται  και δεν υποχωρούν.

Στις διαδηλώσεις, στις κινητοποιήσεις, σε όλους τους αγώνες μετέχουν ισότιμα με τους άνδρες γιατί η πραγματικότητα τις πείθει πως άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Σε όλη την Ευρώπη ξεσηκώνονται και διεκδικούν ισότητα δικαιωμάτων και αξιοπρέπεια.

 Το γυναικείο και φεμινιστικό κίνημα στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη διεκδικεί και απαιτεί να πληρώσουν την κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν, τα μονοπώλια, οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες.

 Ο Συνασπισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στηρίζουν τους αγώνες των Γυναικών για τα δικαιώματά τους, την κοινωνική χειραφέτηση και τις αξίες του φεμινιστικού κινήματος που έχουν μπει στο στόχαστρο της νεοφιλελεύθερης επίθεσης.

Θα συνεχίσουν να αγωνίζονται  -γυναίκες και άντρες μαζί-  για την ανατροπή, για το χτίσιμο  μιας κοινωνίας χωρίς ανισότητες, εκμετάλλευση, βία, με μοναδικό κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.





Π.Κ. Συνασπισμού Σύρου-Μυκόνου

Συντονιστικό ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Σύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.