Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μοχλός υπονόμευσης των εργασιακών δικαιωμάτων

Κατά την 6η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στην Ρόδο  στις     28 Απριλίου η επικεφαλής του συνδυασμού της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου,  Λίλα Καφαντάρη κατήγγειλε την νέα αντιδημοκρατική και παράνομη μεθόδευση της πλειοψηφίας δια του προέδρου του Π.Σ. να ακυρώσει την έκτακτη συνεδρίαση του Π.Σ. που είχαν ζητήσει οι παρατάξεις της μειοψηφίας, υποχρεωτική σύμφωνα με το νόμο,  με θέματα παιδείας, κανονισμού λειτουργίας και οργανισμού της Περιφέρειας. Έκθετος ο πρόεδρος του Π.Σ. , έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι το ακύρωσε επειδή το ζήτησε η Λαϊκή Συσπείρωση (!!!) παρά την κατηγορηματική διάψευσή του από το σύνολο της μειοψηφίας. Βέβαια η μεθόδευση αποκαλύφθηκε όταν ο περιφερειάρχης, σε αποστροφή των ισχυρισμών του, αποφάνθηκε ως ηγεμών, ότι δεν βρήκε τα θέματα τέτοια που να αιτιολογούν  έκτακτη συνεδρίαση…  
Με  αφορμή το θέμα της εφαρμογής  Τοπικού Συμφώνου Απασχόλησης ( Τ.Σ.Α.) στην περιφέρειά μας,  με την μέθοοδο των Τοπικών Ολοκληρωμένων  Προγράμματων Στήριξης (!!!)της Απασχόλησης  που προωθεί η κυβερνητική πλειοψηφία του Π.Σ.  η επικεφαλής του συνδυασμού της  Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου,  Λίλα Καφαντάρη τοποθετήθηκε ως εξής :
 Τα Τοπικά  Σύμφωνα Απασχόλησης δεν είναι καινούργια ούτε προϊόντα της κρίσης. Άλλωστε αυτοί που «βάφτισαν» την εργασία «απασχόληση» δεν το έκαναν τυχαία…  Τα Τ.Σ.Α. θεσμοθετήθηκαν με τον αντεργατικό νόμο 2639/98 της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε εφαρμογή των κατευθύνσεων της «Λευκής Βίβλου» της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( 1993) και της Συνθήκης του Άμστερνταμ ( 1997). Ο συγκεκριμένος αντεργατικός νόμος – έκτρωμα πέρα από τα Τοπικά Σύμφωνα θεσμοθετεί μεταξύ άλλων, τις συμβάσεις έργου, τα ιδιωτικά γραφεία εργασίας ( δουλεμπόριο) και  την εκ περιτροπής  απασχόληση ( εργαζόμενοι  - λάστιχο)  ως αποκλειστικό δικαίωμα του εργοδότη (!) ενώ …. «βελτιώνει» τον προηγούμενο νόμο ( 1892/90) της κυβέρνησης της ΝΔ για  την μερική απασχόληση και την « διευθέτηση» του χρόνου εργασίας ( δηλαδή την κατάργηση του 8ωρου).
Η ιστορία των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης αποδείχνει με τον ποιο ξεκάθαρο τρόπο ότι τα αντεργατικά – αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την απόλυτη συνενοχή των τοπικών της φερέφωνων και των ξεπουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, δεν προέκυψαν ως αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά έχουν σχεδιαστεί στην Ευρωπαϊκή  Ένωση, με την συμμετοχή των ελληνικών  κυβερνήσεων και την στήριξη των κομμάτων του ευρω–μονόδρομου, τουλάχιστο από τις αρχές του 1990, με την περίφημη ΟΝΕ .
Είναι χρήσιμο να θυμίσουμε  ότι  από τους πρώτους που εφάρμοσαν  ( με τα γνωστά για τους εργαζόμενους αποτελέσματα ) τα Τ.Σ.Α. ήταν το τότε (1994 – 2002), στέλεχος του ΣΥΝ και νομάρχης Μαγνησίας με την στήριξη των ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ, Π.  Σκοτινιώτης, καθώς και άλλοι δήμαρχοι και νομάρχες  του ΠΑΣΟΚ  της ΝΔ και του ΣΥΝ…
Η βασική στόχευση των Τ.Σ.Α., όπως και όλων των κυβερνητικών παρεμβάσεων τα τελευταία χρόνια , είναι οι φτηνοί και ελαστικοί εργαζόμενοι ή όπως αποκαλείται κομψά, η μείωση του μισθολογικού κόστους. Ταυτόχρονα οι επιχειρηματίες «μπουκώνονται» με χρήμα των εργαζομένων, με πρόσχημα πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανεργίας που πρακτικά χρησιμοποιούνται για την ακόμη μεγαλύτερη μείωση των μισθών και του μεροκάματου.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στηρίζοντας και υλοποιώντας τα Τ.Σ.Α. , με ευθύνη του περιφερειάρχη και της κυβερνητικής πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και των παρατάξεων του ευρω – μονόδρομου που χρόνια στηρίζουν τις «συνταγές» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «κοινωνική συνοχή», μετατρέπεται σε κυβερνητικό μοχλό υπονόμευσης των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αναλαμβάνει τον άθλιο ρόλο του μεσάζοντα μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για την μείωση των μισθών, σε μια περιοχή που η μαύρη και η ανασφάλιστη εργασία οργιάζουν.
Την ίδια ώρα που  ο περιφερειάρχης και η πλειοψηφία του Π.Σ. διατυμπανίζουν το δήθεν ενδιαφέρον τους για τον πρωτογενή τομέα έχουμε δραματική μείωση της αγροτικής παραγωγής , εξαφάνιση της βιοτεχνίας, μαρασμό και εξαφάνιση παραδοσιακών επαγγελμάτων ( π.χ. κεραμοποιοί στη Ρόδο). Το Νεώριο στην Σύρο φυτοζωεί στα χέρια του ιδιώτη που θα το «έσωζε», ενώ οι εφοπλιστές επιδοτούνται αδρά για να κατασκευάσουν καράβια στην Κίνα.
Αντί η Περιφέρεια να διεκδικεί έργα για τις ανάγκες του λαού και των εργαζομένων ( υποδομές , αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά , εργατικές κατοικίες ) πρωτοστατεί στην «αξιοποίηση»- ξεπούλημα  της δημόσιας περιουσίας  ( γκόλφ Αφάντου, Πρασονήσι, αεροδρόμιο, μαρίνα κ.λ.π.) είτε άμεσα είτε με την μέθοδο των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα ( ΣΔΙΤ) , της μεθόδου δηλαδή μέσω τις οποίας παραδόθηκαν οι εθνικές οδοί της χώρας στους μεγαλοκατασκευαστές και στις τράπεζες με τα γνωστά  αποτελέσματα των ληστρικών διοδίων.
Όσο αφορά στον τουρισμό, την «βιομηχανία» της περιοχής, όπως την αποκαλεί η κυβέρνηση και τα φερέφωνά της,  ο περιφερειάρχης φέρει τεράστιες ευθύνες,  κάνοντας πως δεν γνωρίζει τα εργασιακά κάτεργα  των μεγάλων ξενοδοχείων , την εργοδοτική τρομοκρατία και τους εκβιασμούς, την συμφωνία για την   στελέχωση  στα ξενοδοχεία  μέχρι το 17 % του δυναμικού με όρους «μαθητείας», δηλαδή φτηνούς έγκλειστους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και ασφάλιση. Ταυτόχρονα και ενώ δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός έλεγχος και για την τήρηση των  όρων αυτής ακόμη της άθλιας συμφωνίας ,  με το κόλπο   των εργασιών καθαρισμού στο άνοιγμα και το κλείσιμο των μονάδων, οι εργαζόμενοι αυτοί δουλεύουν απλήρωτοι δυο και τρεις μήνες για να κακοπληρωθούν τους άλλους τρεις…  Δηλαδή τουριστική «ανάπτυξη» για τους μεγαλοξενοδόχους όπου με την εντατικοποίηση της εργασίας , τους ανασφάλιστους εργαζόμενους και τους «μαθητευόμενους», ουσιαστικά με το 1/3 του προσωπικού, βλέπουν τα κέρδη τους να αυγαταίνουν και την ανεργία να ανακυκλώνεται, την ώρα που ο κυβερνητικός  δήμαρχος Ρόδου  βρίσκει 500 εργαζόμενους να «περισσεύουν»…
Την ώρα που κυβέρνηση, ΣΕΒ, τράπεζες και εφοπλιστές, υπό την κάλυψη της τρόικα πλειοδοτούν  για την ανάγκη ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή για την ανάγκη οι μισθοί των εργαζομένων στη χώρα να πλησιάσουν τους μισθούς της Κίνας και της Ινδίας, ο περιφερειάρχης και η πλειοψηφία του Π.Σ. «βάζουν πλάτη».
Η  Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου καταγγέλλει  ότι κάθε βήμα υλοποίησης της πολιτικής του ευρω- μονόδρομου, της μαύρης συμμαχίας κυβέρνησης , τρόικα , πλουτοκρατίας , καταδικάζει  το λαό μας σε πιο βαθιά κρίση. Άλλωστε η ίδια η καπιταλιστική κρίση που πληρώνουν σήμερα οι λαοί, οφείλεται σε ακριβώς αυτή την «συνταγή» που εφαρμόζεται χρόνια τώρα, δηλαδή  την συσσώρευση κεφαλαίου και υπερκερδών.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου καλεί τον λαό και τους εργαζόμενους στα νησιά μας να παλέψουν για το μόνο δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας, τον δρόμο της ανατροπής της εφαρμοζόμενης πολιτικής, για την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα βασίζεται στα κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής και  τον κεντρικό σχεδιασμό, με αποκλειστικό στόχο τις ανάγκες του λαού.

Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.