Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

ΠΑΜΕ ΣΥΡΑΣ Συζήτηση για το "νέο " σχολείο

          Μαθητές, φοιτητές, δάσκαλοι. καθηγητές, εργαζόμενοι,
ζούμε καθημερινά το τι γίνεται με την παιδεία, στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό, στο γυμνάσιο, στο λύκειο, στο  πανεπιστήμιο.
Γνώση λειψή, με σταγονόμετρο για μελλοντικούς εργαζόμενους με σχέσεις εργασίας διαφόρων ταχυτήτων, όπως και τα πτυχία τους. Οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις δύο χιλιάδων σχολικών μονάδων από την κυβέρνηση αποτελούν ένα ακόμα πλήγμα για την λαϊκή οικογένεια.
Στερούν από τα παιδιά του λαού το δικαίωμά τους  στη μόρφωση, τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών. Το «νέο σχολείο» του ΠΑΣΟΚ, που είναι κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί μια κερδοφόρα επιχείρηση της «αγοράς»,ιδιαίτερα σήμερα σε περίοδο καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, που το κεφάλαιο χρειάζεται φθηνή εργατική δύναμη, που όχι μόνο δεν θα αμφισβητεί την εξουσία των μονοπωλίων, αλλά πειθήνια θα την υπηρετεί. Το «νέο σχολείο της αγοράς» χτίζεται με τα υλικά της ανταγωνιστικότητας ,της αυτονομίας και του κέρδους.
Στην δικαιοδοσία των «Καλλικρατικών» δήμων τα σχολεία  έχουν μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, θα αναζητούν χορηγούς και θα κρίνονται με επιχειρηματικά κριτήρια. Παράλληλα θα δίνεται το δικαίωμα στους χορηγούς να παρεμβαίνουν και να καθορίζουν αυτοί το αναλυτικό πρόγραμμα κατακερματίζοντας τον ενιαίο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, αφού κάθε σχολείο θα δουλεύει με τις δικές του δυνατότητες.
Ο ενιαίος χαρακτήρας της εκπαίδευσης σπάει και διαμορφώνονται σχολεία πολλών ταχυτήτων, όπου οι μαθητές  κατηγοριοποιούνται από νωρίς και η γνώση που  τους παρέχεται θα είναι μόνο χρηστική, μιας χρήσης, οι λεγόμενες δεξιότητες. Θύματα αυτής της πολιτικής, είναι τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας, των εργατών, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών αγροτών.
Οι αντιδραστικές αλλαγές στην παιδεία που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την συναίνεση της ΝΔ του ΛΑΟΣ και των άλλων δυνάμεων του ευρω – μονόδρομου, είναι τμήμα της γενικευμένης επίθεσης της πλουτοκρατίας  ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα. Η απάντηση στην επίθεση αυτή ξεπερνά τα όρια της εκπαίδευσης και αφορά όλους τους εργαζόμενους. 

Σας καλούμε την Πέμπτη 5 Μάη και ώρα 7:00 μμ στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης
«Το νέο Σχολείο και οι εξελίξεις στην Παιδεία»

Ομιλία συζήτηση για τις εξελίξεις στην Παιδεία-
οι θέσεις του ΠΑΜΕ
Ομιλητής : Χρ. Μπαλωμένος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.