Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Φως στη δράση του κυκλώματος της πολεοδομίας Σύρου

 Αποκαλυπτικό το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας για παρανομίες σε πολλά νησιά των Κυκλάδων

Του Γιωργου Λιαλιου

Με τη διερεύνηση υποθέσεων αυθαιρέτων στην Τζια και τη Σύρο κλείνει η πρώτη φάση της δικαστικής έρευνας για το κύκλωμα που είχε από χρόνια στηθεί στην Πολεοδομία Σύρου, γραφείου που είχε την ευθύνη και για Μύκονο, Σύρο, Τζια, Κύθνο. Οπως διαπίστωσε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Σύρου, κ. Εφη Σάλμα, τα πρόστιμα για αυθαίρετα που είχαν τελεσιδικήσει, αλλά δεν είχαν εισπραχθεί ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ και αυτό μόλις από 19 υποθέσεις στην Τζια. Η εισαγγελέας ζητεί να ερευνηθεί η εμπλοκή υπαλλήλων της Πολεοδομίας στην παράνομη έκδοση οικοδομικών αδειών στο νησί, ενώ κατηγορεί για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση αξιωματικό του αστυνομικού τμήματος. Τέλος, ζητεί να συγκροτηθεί επιτροπή από ανεξάρτητους μηχανικούς που θα ελέγξει 22 οικοδομικές άδειες (ανάμεσα στις οποίες και τέσσερις βίλες «επωνύμων») και δύο στη Σύρο, για τις οποίες έχουν γίνει καταγγελίες.
Τι νέο κομίζει η ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας;
Οπως διαπιστώθηκε, σε 19 περιπτώσεις αυθαιρέτων αν και έχουν υπολογιστεί πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης ύψους 1.046.063 ευρώ που έχουν τελεσιδικήσει την περίοδο 2004-2009, δεν συντάχθηκαν κατάλογοι, ώστε να αποσταλούν για βεβαίωση και είσπραξη στις οικείες Εφορίες των ιδιοκτητών.
Διαπιστώθηκε η παράνομη έκδοση οικοδομικών αδειών στην Τζια (λ.χ. οικοδομή εντός ζώνης προστασίας μνημείων και εντός αρχαιολογικού χώρου) από την Πολεοδομία Σύρου. Οι ιδιοκτήτες των οικοδομών κατηγορούνται για ηθική αυτουργία, ενώ οι εμπλεκόμενοι μηχανικοί και εργολάβοι για συνέργεια.
Κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση αξιωματικός του αστυνομικού τμήματος. Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, παρέλειψε να ελέγξει οικοδομές τις οποίες ανέγειραν δύο συγκεκριμένοι εργολάβοι στις οποίες υπήρχαν εμφανείς πολεοδομικές παραβάσεις, δεν διεκπεραίωνε καταγγελίες πολιτών ενώ κατά καιρούς... παραχωρούσε τον 2ο όροφο του αστυνομικού τμήματος για φιλοξενία συγγενικών τους προσώπων!
Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Σύρου ζητεί μεταξύ άλλων από τον πταισματοδίκη Ερμούπολης να διατάξει τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου για 22 οικοδομικές άδειες στην Τζια και δύο στη Σύρο. Η ανάγκη ελέγχου των 18 από αυτές εντοπίστηκε με την έκθεση προκαταρκτικού ελέγχου του Ειδικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Γ. Κοροβέση από τον Ιανουάριο του 2010, ενώ για τις άλλες τέσσερις υπάρχουν καταγγελίες προς διερεύνηση. Κοινό σημείο των 18 οικοδομικών αδειών, είναι ότι αφορούν τέσσερις συγκεκριμένες εταιρείες.
Με την εντολή για διερεύνηση αυθαιρεσιών της πολεοδομίας Σύρου στην Τζια κλείνει ο κύκλος της εισαγγελικής έρευνας για τη διαβόητη Πολεοδομία Σύρου. Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών του υπουργείου Εσωτερικών και των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης είχε δείξει ότι ο τέως διευθυντής της Πολεοδομίας, Δημήτρης Μπουντούρης και ο τέως υποδιευθυντής Κυριάκος Δικτυόπουλος είχαν αδικαιολόγητα υψηλά για τη θέση τους περιουσιακά στοιχεία, συνδέοντάς τους ευθέως με ύπαρξη κυκλώματος που εκμεταλλευόταν τη δόμηση στα νησιά ευθύνης της Πολεοδομίας. Εις βάρος των δύο, του τέως νομάρχη Κυκλάδων κ. Δημ. Μπάιλα, του τέως αντινομάρχη επί πολεοδομικών θεμάτων κ. Νικήτα Γρυπάρη και δύο αξιωματικών του αστυνομικού τμήματος Μυκόνου ασκήθηκαν πέρυσι διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, ενώ απαγορεύτηκε η έξοδός τους από τη χώρα.
Η εισαγγελέας είχε ζητήσει να διερευνηθούν οι περιπτώσεις 157 αυθαιρέτων σε Μύκονο, Σύρο και Κύθνο για τα οποία οι υπεύθυνοι της Πολεοδομίας «παρέλειψαν» να βεβαιώσουν πρόστιμα όχι 2 εκατ. ευρώ, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί, αλλά 20 εκατομμυρίων!
Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο ακόμα έρευνες, προκειμένου να εντοπιστούν όσοι κατέθεσαν μεγάλα ποσά στους 15 τραπεζικούς λογαριασμούς του κ. Μπουντούρη και στους 26 λογαριασμούς του Δικτυόπουλου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν θα τους ασκηθούν διώξεις για δωροληψία και νομιμοποίηση εσόδων από ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Ανάμεσα στους καταθέτες των λογαριασμών βρίσκονται τρεις ξενοδοχειακοί όμιλοι, μηχανικοί και εργολάβοι που δραστηριοποιούνται στις Κυκλάδες, δικηγόροι κ.ά.

ΠΗΓΗ: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_3_08/05/2011_441483

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.