Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Aφιέρωμα Κισλόφσκι στη βιβλιοθήκη

Αυτή την Τετάρτη , 4 Μαΐου 2011, στην Κινηματογραφική Λέσχη της Βιβλιοθήκης, πολλοί θεατές ζήτησαν και θα προβληθούν δύο ακόμα ταινίες μικρού μήκους του Κριστόφ Κισλόφσκι, από τον Δεκάλογο.

Η προβολή θα αρχίσει στις 8.30 μμ .Μετά την προβολή θα γίνει συζήτηση.


Λίγες πληροφορίες για τις ταινίες από το http://tvxs.gr/webtv/ταινίες

Θα προβληθούν η «Ου λήψει το όνομα του Κυρίου του Θεού σου επί ματαίω»  Διάρκεια 56 λεπτά

Στη δεύτερη δημιουργία του Κριστόφ Κισλόφσκι για τη θρυλική σειρά ταινιών «Δεκάλογος» (1988), η ηρωίδα επισκέπτεται τον βαριά άρρωστο άντρα της στο νοσοκομείο. Είναι έγκυος και ίσως αυτή να είναι η τελευταία της ευκαιρία για να αποκτήσει παιδί, αλλά δεν είναι ο άντρας της ο πατέρας.
Ρωτάει τον διευθυντή της πτέρυγας και γιατρό του, αν ο άντρας της θα πεθάνει. Αν ζήσει, θα κάνει έκτρωση. Αν πεθάνει, τότε είναι ελεύθερη να κρατήσει το παιδί. Πώς μπορεί όμως ο γιατρός να αποφασίσει για τη ζωή η το θάνατο ενός αγέννητου παιδιού;
Ο σκηνοθέτης εντοπίζει τη δεύτερη εντολή του Δεκαλόγου («Δεν θα πρέπει να καταχράσαι το όνομα του Θεού σου») στα βαθύτερα ηθικά διλήμματα που αφορούν στη ζωή και στο θάνατο.

και η «Ου μοιχεύσεις»  Διάρκεια 58 λεπτά

{…} ο Πολωνός σκηνοθέτης Κριστόφ Κισλόφσκι εξετάζει, με αφορμή την έκτη εντολή «ου μοιχεύσεις», τα μοτίβα του έρωτα και της ηδονοβλεψίας μέσα από τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε έναν δεκαεννιάχρονο, τον Τόμεκ, και μια μεγαλύτερή του γυναίκα, τη Μάγδα.

Ο Τόμεκ έχει μεγαλώσει σε ορφανοτροφείο και πλέον ζει με τη θετή του μητέρα. Από το δωμάτιό του παρακολουθεί με ένα τηλεσκόπιο την ιδιωτική ζωή της Μάγδας, η οποία ζει στην απέναντι πολυκατοικία. Όπως σε όλες τις ταινίες του Δεκαλόγου έτσι κι εδώ οι ήρωες ζούνε στο ίδιο μεγάλο κτιριακό συγκρότημα στη Βαρσοβία.

Η εμμονή του Τόμεκ για τη Μάγδα τον οδηγεί στο να σκαρφίζεται ψεύτικες αφορμές για να έρθει σε επικοινωνία μαζί της, μέχρι τη στιγμή που της ομολογεί τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.