Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

ΣΥΡΟΣ – ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ:«Aνοχύρωτη πόλη η Ερμούπoλη»


«Δέσμιοι» της κακοκαιρίας αλλά και της ανύπαρκτης «οχύρωσης» από την πλευρά των αρμοδίων βρίσκονται οι πολίτες, οι καταστηματάρχες και οι επιχειρηματίες τόσο στο κέντρο της Ερμούπολης όσο και στις περιοχές Νησάκι, Ηρώων Πολυτεχνείου, Λαλακιά. 
Η εικόνα που παρουσιάζει η πόλη από το βράδυ της Πέμπτης όπου βρέθηκε σε έκτακτη κατάσταση λόγω ισχυρής βροχόπτωσης, θυμίζει εικόνα ανοχύρωτης πόλης η οποία έχει αφεθεί έρμαιο στο «μάτι του κυκλώνα».  
Ο ιδιαίτερα άστατος καιρός και η βροχή, η οποία διήρκησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής φέρνει τους υπεύθυνους αντιμέτωπους με τη χρόνια ανευθυνότητά τους. Φρεάτια πλημμυρισμένα, δρόμοι γεμάτοι νερό, αδιάβατες περιοχές, κατολισθήσεις παλαιών κτισμάτων και γκρεμισμένα πεζούλια είναι μονάχα μερικά από τα αποτελέσματα της κακοκαιρίας στο νησί.
Παρόλο που παρόμοιες «βροχοπτώσεις» με αποτέλεσμα την πρόκληση ζημιών έχουν υπάρξει και παλαιότερα στον τόπο, εν τούτοις για ακόμη μία φορά έρχεται στο προσκήνιο η ανυπαρξία μέριμνας και προστασίας ή ακόμη και αποκατάστασης προβληματικών καταστάσεων από την πλευρά των υπευθύνων και της πρώην Δημοτικής Αρχής.
ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Η αβεβαιότητα και η ανησυχία κυριαρχούν σε μεγάλο βαθμό σε αρκετούς ιδιοκτήτες καταστημάτων καθώς σημαντικές είναι οι ζημιές που πρέπει να αντιμετωπίσουν στις επιχειρήσεις τους. Καταστήματα πλημμυρισμένα όπου σε ορισμένες περιπτώσεις το νερό φτάνει τα 40 εκατοστά, χώροι γεμάτοι από λάσπες και καταστροφή μεγάλου μέρους των εμπορεύσιμων ειδών «έρχονται» να προστεθούν στην ήδη «χλωμή» οικονομική συγκυρία που βιώνουν.
 Σε έναν τόπο όπως η Σύρος που «βαδίζει» σημειωτόν στην ανάπτυξή της είναι ένα μεγάλο επιπρόσθετο πρόβλημα να δημιουργούνται τόσες καταστροφές εξαιτίας κακοκαιρίας. Όφειλαν οι αρμόδιοι να είχαν λάβει επί της ουσίας μέτρα εδώ και χρόνια, καθώς είναι αδύνατον να μην γνώριζαν σε πόσα αλλά και ποια σημεία περιοχών και οδοστρωμάτων προκαλούνται πλημμύρες και καταστροφές σε παρόμοιες δυσμενής καιρικές συνθήκες.  
Πρόσφατο παράδειγμα των προχειροτήτων αποτελούν τα έργα που έγιναν στο σημείο ακριβώς που προκλήθηκαν και χθες οι ζημιές, αλλά ως φαίνεται τα έργα αυτά αφορούσαν στη «βιτρίνα» και όχι στην ουσία. 
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Σύρος – Δύναμη Ανάπτυξης» και ο Γιώργος Πάπιτσης υποστηρίζουν ότι θα πρέπει η Πολιτεία και οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να «αποκαταστήσουν» όλους όσους έχουν υποστεί πολλές ζημιές και προβλήματα.        


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.