Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

«ΣΥΡΑ με λογισμό και μ’όνειρο» : Κανένα σχολείο δε θα κλείσει στη Σύρα!

  1. Την Πέμπτη 3/2ου/2011 η Δημοτική Κίνηση «ΣΥΡΑ με λογισμό και μ’όνειρο» θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο το οποίο συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Σύρου-Τήνου-Μυκόνου και η Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων τηρώντας και πάλι την προεκλογική της δέσμευση, για να αγωνιστεί – εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου -, ώστε να μην κλείσει κανένα σχολείο στη Σύρα. Αν το επιτύχει αυτό η Κυβέρνηση της νέας, εθελοντικής μάλιστα, «γερμανικής κατοχής» επί της ελληνικής κοινωνίας αλλά και, ειδικότερα, επί της δημόσιας ελληνικής εκπαίδευσης, «τι όνειρα θα βλέπουμε τα βράδια;».
  2. Το τελευταίο διάστημα η Κυβέρνηση – πέραν άλλων – έκλεισε το Αθλητικό Γυμνάσιο Σύρας, έκοψε και εδώ το δημόσιο φροντιστήριο αλλά και τους σχολικούς αθλητικούς αγώνες. Ο κ. Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου για την Εκπαίδευση, ενώ στις 8/12ου/2011 – στην εκδήλωση των Σωματείων των Εκπαιδευτικών – έλεγε ότι κανένα σχολείο δεν κλείνει χωρίς τη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, Συλλόγων Γονέων ή άλλων Φορέων σχετικών, σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη («Σύρος TV1», 27/1/2011) επέμεινε, ουσιαστικά, για κλείσιμο του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης με το ψευτοεπιχείρημα ότι «Δεν είναι σωστό το Δημόσιο να πληρώνει ενοίκιο για Σχολείο» αφενός, και το κλείσιμο του 3ου Γυμνασίου Σύρου αλλά και του 2ου Γενικού Λυκείου Σύρου με το έτερον ψευτοεπιχείρημα  «ότι συστεγάζονται, έχουν κοινή αυλή»!!... Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση επιζητεί από τους Προϊσταμένους Εκπαίδευσης εντός Φεβρουαρίου να εισηγηθούν συγχωνεύσεις σχολείων ή όχι!!!. Η Δημοτική Αρχή Σύρου-Ερμούπολης «κοιμάται τον ύπνο του δικαίου» αρκουμένη στην απόφαση του, μη υφισταμένου πλέον, Δημοτικού Συμβουλίου Ερμούπολης της 3/12/2010 ότι «Τίποτα δε θ’ αλλάξει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του»!.. Όμως ο νέος – και μόνον αυτός πλέον νόμιμος για το νησί – Δήμος Σύρου τι θέση έχει; Αντιθέτως ο κ. Δήμαρχος – και εντός του 2011 – δημοσίως υποστηρίζει ότι ως Δήμος δεν έχει λόγο για συστεγαζόμενα σχολεία!!...
  3. Το ίδιο διάστημα «ΣΥΡΑ με λογισμό και μ’όνειρο» εξέδωσε «Δελτίο Τύπου» (2/12/2010), έλαβε μέρος στην Εκδήλωση των Σωματείων Εκπαιδευτικών, ανέπτυξε τις απόψεις της στην παράσταση διαμαρτυρίας των Εκπαιδευτικών στην Περιφερειακή Εκπαίδευση Ν. Αιγαίου (14/1/2011), προέτρεψε τους παρισταμένους συνδημότες ν’ αντιδράσουν σ’ εκδηλώσεις της Δημοτικής Κοινότητας Μάννα και της Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικών Σύρου, δια του επικεφαλής της, στα περισσότερα, και Δημοτικού Συμβούλου Ανδρέα Τζίνη, ο οποίος μάλιστα, στη Σύσκεψη των επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων Σύρου με τον κ. Δήμαρχο για την πορεία του «Καλλικράτη» οργανωτικώς στο Δήμο (5/1/2011), πρότεινε στον κ. Δήμαρχο να μην «αφήνει έδαφος» για κλείσιμο του Γυμνασίου ή του Λυκείου και ότι, αντιθέτως, ο Δήμος οφείλει ν’ αντιδράσει δυναμικά, όπως και για την κατάργηση των δωρεάν βιβλίων!
  4. Πρόταση προς τον κ. Περιφερειάρχη Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου: Επειδή η τοπική κοινωνία δε συμφωνεί με το κλείσιμο ουδενός σχολείου, ούτε κανένας Σύλλογος Γονέων, επειδή το κράτος έχει υποχρέωση να πληρώνει το ενοίκιο του 3ου Δημοτικού – από πού εξάγεται το αντίθετο, το οποίο υποστηρίζει; -, επειδή το ότι συστεγάζονται στην ίδια αυλή σχολεία φταίνε Κράτος-Νομαρχία-Δήμοι Σύρας (πριν δεν ήταν συστεγαζόμενα, δεν είμαστε αμνήμονες) και όχι οι Συριανοί γονείς-μαθητές-εκπαιδευτικοί, επειδή έχει πρόβλημα η κα Διαμαντοπούλου με την «κοινή αυλή», τότε – το επαναπροτείνουμε – να πάει 1 Λύκειο σε 1 Γυμνάσιο και αντίστροφα και, τέλος, να κτίσουν ένα σχολείο εκτός Ερμούπολης, για ν’ αποκεντρώσουν άλλο ένα Γυμνάσιο. Ν’ αποστείλει αυτήν την πρόταση στην κα Υπουργό και, συνοδευτικώς, αν θέλει εκείνη να κάνει περικοπές στην Εκπαίδευση – για τι άραγε; -, να προτείνει να μειώσει το δικό της μισθό και των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης!
  5. Πρόταση προς τον κ.  Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης: Να ζητήσει απ’ όλο το Δημοτικό Συμβούλιο να είναι στο συλλαλητήριο της 3/2/2011. Στο, σε λίγες ημέρες, Δημοτικό Συμβούλιο να φέρει ως 1ο θέμα  - και εκτός ημερησίας διατάξεως ακόμα – εισήγηση με μία φράση: «Ο Δήμος δε θα επιτρέψει το κλείσιμο κανενός Σχολείου στο νησί της Σύρας» και συγκεκριμένο σχέδιο κινητοποιήσεων μ’ επικεφαλής το Δήμο. Όπως ορθώς αντέδρασε για τη μη υποβάθμιση του Νοσοκομείου σε Κέντρο Υγείας, το ίδιο έχει καθήκον ν’ αντιδράσει, για να μη μεταλλαχθούν απ’ το Σεπτέμβριο – ή νωρίτερα;- με κατάργηση Σχολείων, τα τμήματα των 20 μαθητών σε τμήματα των 30 μαθητών! Δεν είναι το ίδιο πράγμα; Είναι προφανές ότι έτσι η Κυβέρνηση δε θα διορίσει νέους εκπαιδευτικούς, δε θα προσλάβει αναπληρωτές τη νέα χρονιά! Αυτό δεν είναι σε βάρος των Συριανών μαθητών-γονέων-εκπαιδευτικών; Με ποιού είναι τελικά και στην πράξη η Δημοτική Αρχή; Μ’ αυτούς, δηλ. με τη Σύρα ή με το «Μνημόνιο» και τις διάφορες «Μέρκελ»; Αν θέλουν να μειώσουν – υποτίθεται – ελλείμματα, ας κινηθούν στην αντίθετη κατεύθυνση! Πώς γίνεται οι 30 (από 20 λ.χ. τώρα) μαθητές ανά τμήμα να βαφτίζονται «κριτήριο παιδαγωγικό και προ το συμφέρον του μαθητή», όπως αναφέρει η κα Υφυπουργός Παιδείας σε σημερινό της μήνυμα προς τους Δημάρχους όλης της χώρας; Η αύξηση των μαθητών στα τμήματα των σχολείων της Σύρας, με τη μεταφορά των μαθητών απ’τα διπλανά σχολεία στα οποία θέλει το Υπουργείο να βάλει λουκέτο, είναι κριτήριο παιδαγωγικό, ωφελεί  τους μαθητές, ποιους εν τέλει ωφελεί; Προφανώς η κα Υφυπουργός θέλει να πάρουν αποφάσεις για λουκέτα στα σχολεία, ή έστω να μην αντιδράσουν στο κλείσιμό τους, Δημοτικές Αρχές οι οποίες εξελέγησαν με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ πρωτίστως… Ο κ. Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης τι θα απαντήσει στην κα Υφυπουργό, όταν μάλιστα ένα σχολείο για να κλείσει, πρέπει (Ν. 1566/1985) να έχει ήδη συρρικνωθεί πολύ και να έχει συνολικώς λιγότερους από 50 μαθητές;
  6. Πρόταση προς τους Προϊσταμένους Α’βάθμιας – Β’βάθμιας Εκπαίδευσης: Να προτείνουν διατήρηση όλων των Σχολείων με τον α’ ή β’ τρόπο!
  7. Πρόταση προς τους Φορείς τής Σύρας: Να δηλώσουν συμμετοχή και συμπαράσταση την Πέμπτη 3/2/2011.
  8. Πρόταση προς τις Δημοτικές Παρατάξεις της αντιπολίτευσης Δήμου Σύρου (ειδικότερα η πρόταση, λόγω αριθμού Συμβούλων, απευθύνεται προς την Παράταξη του κ. Πάπιτση): Επειδή χρειάζεται – αν η Δημοτική Αρχή δε φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο – το 1/3 των Δημοτικών Συμβούλων, για να μπει το θέμα, δηλ. 9 Δημοτικοί Σύμβουλοι, και ο κ. Πάπιτσης διαθέτει 8 έδρες, ας φέρει μαζί με τον ένα μας Σύμβουλο το θέμα σ’ αυτό. Αν αρνηθεί, θα το φέρουμε εμείς με 25 υπογραφές δημοτών-κατοίκων! Εννοείται ότι την πρόταση για εισήγηση του θέματος στο Συμβούλιο απευθύνουμε και προς τους Δημοτικούς Συμβούλους Κ. Απέργη και Γ. Δεναξά.
  9. Πρόταση προς τους κ.κ. Βουλευτές Κυκλάδων: Να είναι στις 3/2ου στην Πλατεία Μιαούλη. Αν δεν μπορούν, ν’ αντιδράσουν δημοσίως προς την κα. Διαμαντοπούλου!
  10. Πρόταση προς τους Συριανούς όλους: Να είμαστε όλοι στην Πλατεία Μιαούλη, την Πέμπτη 3/2/2011, 6.30 μ.μ. Αυτό είναι και το πλέον κρίσιμο!! Το πρόσχημα για το «πρόβλημα κοινού αυλισμού μαθητών» είναι μόνον για κάποιους «αυλικούς», όχι για τους Συριανούς. Από πότε η ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης έχει να κάνει με το αν τα σχολεία της έχουν δική τους αυλή ή όχι; Ποιος θ’ αποτολμήσει να το ξαναπεί δημοσίως; Εκτός αν το πει ως ανέκδοτο, γιατί τέτοιο είναι!        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.