Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

«Σύρος- Δύναμη – Ανάπτυξης » Αντιεκπαιδευτικά τα μέτρα για τη συγχώνευση των σχολικών μονάδων

Η Δημοτική  Παράταξη «Σύρος- Δύναμη – Ανάπτυξης » κρίνει  αντιεκπαιδευτικά τα μέτρα σχετικά με τη συγχώνευση των σχολικών μονάδων, των περικοπών των δαπανών  για την Παιδεία, την μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού και τις άσκοπες μετακινήσεις των μαθητών.
Η όποια αναδιοργάνωση στόχο πρέπει να έχει τη βελτίωση της εκπαίδευσης των μαθητών και τις ίσες ευκαιρίες, όχι στην αύξηση των ανισοτήτων μεταξύ των μαθητών.
Οι συνενώσεις- καταργήσεις σχολικών μονάδων θα αυξήσουν τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, φτάνοντας και ξεπερνώντας τα σημερινά ανώτερα όρια ( 25 παιδιά ανά τάξη στο δημοτικό , 30 παιδιά ανά τμήμα στη δευτεροβάθμια).
Η αύξηση του αριθμού των μαθητών θα υποβαθμίσει το εκπαιδευτικό έργο του δημόσιου σχολείου και θα διευρύνει τις ήδη υπάρχουσες μορφωτικές ανισότητες.
Η μείωση των τμημάτων σημαίνει μείωση της λειτουργικότητας και των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτών  κάθε σχολείου, κατ’ επέκταση μείωση εκπαιδευτικού προσωπικού.
Στα πλαίσια της καλύτερης οργάνωσης, είναι αναγκαίο να γίνει επέκταση στις γεωγραφικές περιφέρειες των σχολικών μονάδων , που αυτή τη στιγμή έχουν λίγους μαθητές,  γιατί έτσι θα   έχουμε καλύτερη κατανομή του μαθητικού δυναμικού .
Η επίλυση του προβλήματος πρέπει να ξεκινήσει από τα Νηπιαγωγεία. Κάθε χρόνο θα δέχονται  νήπια που αντιστοιχούν στην περιφέρειά τους. Κατ’ επέκταση θα εγγράφονται στην Α’ Τάξη του Δημοτικού μόνο τα παιδιά της περιοχής της κάθε σχολικής μονάδας, ώστε να διαμορφωθούν ισοδύναμα τμήματα και σχολεία.
Ο κορεσμός σχολικών κτιρίων (Δημοτικό Ποσειδωνίας, Τέταρτο κ.α.) πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά και υπεύθυνα, ώστε με προγραμματισμό και μελέτη έγκαιρα να δρομολογηθούν παρεμβάσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες της εκπαίδευσης.
Πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο του Ενιαίου Δήμου να σχεδιάσει και να αποφασίσει σε συνεργασία με τους Συλλόγους των Εκπαιδευτικών και των Γονέων την βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών  εκπαίδευσης, τις ανάγκες κτιριακών και εκπαιδευτών, να παρακολουθεί δε επισταμένα τον πιο βασικό πυλώνα της κοινωνίας του αύριο.
Η εξοικονόμηση πόρων δεν πρέπει επ’ ουδενί να στερήσει τη νέα γενιά από γνώσεις, που είναι το απαραίτητο προσόν της ανταγωνιστικότητας που θέτει η παγκοσμιοποίη-ση της αγοράς, αντίθετα πρέπει να υπάρξει ένταση της εκπαίδευσης και εξειδίκευση της παιδείας στα νέα δεδομένα, η νέα γενιά πρέπει να σταθεί δυναμικά απέναντι στις προκλήσεις, αλλά και στις δανειακές υποθήκες και υποχρεώσεις που κληρονομεί από τους κακούς και λανθασμένους χειρισμούς των κυβερνήσεων.
Αγωνιζόμαστε και συμμετέχουμε πλάι στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς για μια ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΙΔΕΙΑ, λέμε όχι στην ανισότητα και την παραπαιδεία, ναι στο δικαίωμα όλων στη γνώση και τη μόρφωση.

Πάπιτσης Γιώργος
Ειρήνη Μυτιληναίου
Εκπαιδευτικός
Μέλος Επιτροπής Εκπαίδευσης Συνδυασμού
ΣΥΡΟΣ – ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.