Τρίτη 3 Απριλίου 2012

ΒΙΒΛΙΟ «Ιστορία της νεότερης Φιλοσοφίας»

«Ιστορία της νεότερης Φιλοσοφίας»
Franco Alessio
 μετάφραση: Θεοδώρα Θυμιοπούλου
επιμέλεια: Σωτήρης Φουρνάρος
εκδόσεις Τραυλός 2012

Όλη «Η ιστορία της νεότερης Φιλοσοφίας» από τον 15ο έως τον 18ο αιώνα αναλύονται στο ομώνυμο βιβλίο του Franco Alessio, ενός από τους πιο αξιόλογους σύγχρονους Ευρωπαίους στοχαστές.
Πρώτος σταθμός η Αναγέννηση του 15ου αιώνα, με τον Νικόλαο Κουζάνου και τον αναγεννησιακό ουμανισμό της Φλωρεντίας, του Μιλάνο και της Ρώμης να προσφέρουν ιδέες με γνώμονα τον άνθρωπο. Η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία είναι αυτή που θα αμφισβητήσει τα νέα δεδομένα σκέψης της εποχής.
Ωστόσο, μετά τον 15ο αιώνα, η φυσική φιλοσοφία επαναπροσδιορίζεται και εμφανίζονται οι ιατρο-φιλοσοφικές τοποθετήσεις της Σχολής της Πάδοβα και η ηλιοκεντρική θεωρία του Κοπέρνικου, για να ακολουθήσουν τους επόμενους αιώνες ραγδαίες επιστημονικές εξελίξεις.
Η σκέψη του Γαλιλαίου και του Νεύτωνα παγιώνει τη νέα κοσμολογία, ενώ ο εμπειρισμός εισάγει την ατομική θεωρία σε πολιτικά ζητήματα και ο ορθολογισμός κινείται σε διαφορετικά, αντι-εμπειρικά μοτίβα.
Τον 17ο και 18ο αιώνα, η ιστορία της νεότερης φιλοσοφίας φωτίζεται από φιλοσοφικο-γεωγραφικές παραμέτρους με το βρετανικό διαφωτισμό να βρίσκει τους απόλυτους εκφραστές του στα πρόσωπα των Τζον Λοκ και Άνταμ Σμιθ.
Αντίστοιχα η Γαλλία του Διαφωτισμού έχει να προτείνει τον Ντιντερό και τον συνεργάτη του στη συγγραφή της περίφημης Εγκυκλοπαίδειας, Ζαν λε Ροντ ντ' Αλαμπέρ, τον Ρουσσώ κ.α
Στον ιταλικό διαφωτισμό από την άλλη, ξεχωρίζουν οι Βίκο και Μπεκαρία ενώ στη Γερμανία αναδύεται ένα φάσμα ιδεών, που ξεκινά από τους Κρίστιαν Βολφ και Λέσινγκ και φτάνει στην κορύφωση με τη σημαδιακή μορφή του Εμμάνουελ Καντ.
Franco Alessio: η «φωνή» της φιλοσοφίας
Διαπρεπής ιστορικός και ένας από τους πιο αξιόλογους Ευρωπαίους στοχαστές, ο Franco Alessio, έχει αφιερώσει τη ζωή του στη φιλοσοφία, είτε γράφοντας για αυτή είτε διδάσκοντας.
Από το 1967 έως το 1972 δίδαξε Ιστορία της Μεσαιωνικής Φιλοσοφίας στα Πανεπιστήμια του Μιλάνου και του Κάλιαρι, οπότε και μετέβη στο Πανεπιστήμιο της Παβίας, για να διδάξει μέχρι και το 1998 Ιστορία της Μεσαιωνικής και Νεότερης Φιλοσοφίας, από τη θέση του τακτικού καθηγητή.
 «Ιστορία της νεότερης Φιλοσοφίας» του Franco Alessio, μετάφραση: Θεοδώρα Θυμιοπούλου, επιμέλεια: Σωτήρης Φουρνάρος, εκδόσεις Τραυλός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.