Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ – Η πονεμένη ρωμιοσύνη



     Το βιβλίο <<η πονεμένη ρωμιοσύνη>> εκδόθηκε το 1963. <<…Τα έθνη που ξαγοράζουνε κάθε ώρα της ζωής τους με αίμα και μ΄αγωνία, πλουτίζονται με πνευματικές χάρες που δεν τις γνωρίζουνε οι καλοπερασμένοι λαοί. Αυτοί απομένουνε φτωχοί από πνευματικούς θησαυρούς κι από ανθρωπιά, γιατί η καλοπέραση κάνει χοντροειδή τον μέσα άνθρωπο. Ενώ ο πόνος κατεργάζεται τους λαούς και τους καθαρίζει, όπως καθαρίζεται το χρυσάφι με φωτιά μέσα στο χωνευτήρι. Για τούτο η δυστυχισμένη ρωμιοσύνη στολίστηκε με κάποια αμάραντα άνθη, που δεν τα αξιωθήκανε οι μεγάλοι κι οι τρανοί λαοί της γης…. Φώτης Κόντογλου.

     Γεννημένος στο Αιβαλί της Μικράς Ασίας το 1985, ο Κόντογλου αναδείχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους και πνευματικούς δημιουργούς του 20ου αιώνα. Μετά την μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Φιλοτέχνησε πολλές φορητές εικόνες, εικονογράφησε εκκλησίες της Αθήνας, που σήμερα θεωρούνται μνημεία της βυζαντινής αγιογράφησης, συντήρησε τις τοιχογραφίες του Μυστρά, εξέδωσε το βιβλίο <<Έκφρασις της Ορθὀδοξης αγιογραφίας>>, έργο ιστορικής σημασίας για τη διατήρηση της βυζαντινής αγιογραφίας.

     Για το σύνολο της προσφοράς του στα ελληνικά γράμματα και τη τέχνη, βραβεύτηκε από το κράτος και την Ακαδημία Αθηνών. Πέθανε το 1965.

    Το βιβλίο με τον παραπάνω τίτλο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ.

                                                                                                                       Γ. Κ. Π

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.