Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Oι φωτογραφίες του Γιώργου Σεφέρη



    Ποιητής, δοκιμιογράφος, πεζογράφος, μεταφραστής και παράλληλα διπλωμάτης καριέρας. Θα νόμιζε κανείς πως τόσοι ρόλοι θα έφθαναν για να εξαντλήσουν τη ζωτικότητα ακόμα και του Γιώργου Σεφέρη, του τόσο πολύπλευρου αυτού δημιουργού. Πράγματι, λίγοι έξω από τον στενά προσωπικό του κύκλο γνωρίζουν ότι υπήρξε μανιώδης όσο και ταλαντούχος φωτογράφος. Στο αρχείο Σεφέρη διασωζεται ένα εξαιρετικά πλούσιο φωτογραφικό υλικό που περιλαμβάνει μερικές εκατοντάδες φωτογραφίες τραβηγμένες από τον ίδιο τον ποιητή.

     Οι περισσότερες από αυτές είναι φωτογραφίες αναμνηστικές φίλων ή συναδέλφων, οικογενειακές, ταξιδιωτικά ενθύμια κ.τ.λ- ότι δηλ. περίπου θα περιμέναμε από την πολυετή δράση οιουδήποτε επίμονου ερασιτέχνη, με τη διαφορά βέβαια της ιστοτικής αξίας που αποκτά καθετί ικανό να διαφωτίσει τη ζωή μιας μορφής όπως ο Σεφέρης. Πέρα όμως από τις απλές μαρτυρίες ξεχωρίζει ένας σεβαστός αριθμός φωτογραφιών που δείχνουν κάτι παραπάνω: ότι ο αυτοδίδακτος αυτός ερασιτέχνης, ο δίχως ιδιαίτερες καλλιτεχνικές φιλοδοξίες, συχνά έφερνε αποτελέματα που και από καθαρά φωτογραφική σκοπιά είναι αξιοσημείωτα

    Ο Σεφέρης δεν άφησε γραπτό κείμενο όπου να αναλύει, έστω επιφανειακά, τη στάση του απέναντι στη φωτογραφία. Για το πώς αντιμετώπιζε την τέχνη αυτή μπορεί ευτυχώς να μας πληροφορήσει η κ. Μάρω Σεφέρη: <<τον εδιέφερε πολύ η φωτογραφία η φωτογραφία ως τέχνη, ως μάθημα. Ξεχώριζε την ώραία από την άσχημη ή την ωραιοπαθή φωτογραφία. Του άρεσε ο άνθρωπος με καλό μάτι>>.

   To ενδιαφέρον αυτό λευκωμα κυκλοφορεί από το <<ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠEΖΑΣ>>.



                                                                                                                      Γ.Κ.Π

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.