Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Καραβάτζο - Mπέικον      Ανάμεσα στους μεγάλους ιταλούς ζωγράφους ο Μικελάντζελο Μερίζι Ντα Καραβάτζο απέκτησε μεγάλη απήχηση στο σύγχρονο κόσμο χάρη στη γοητευτική ενασχόλησή του με τη νιότη και τη σεξουαλικότητα, τη βία και τον έρωτα , τη μοναξιά και το πνεύμα. Περιπαθής και απείθαρχος αναδείχθηκε σε ρομαντικό ήρωα, σε επαναστάτη καλλιτέχνη. Στην παραστατική και λεπτομερή μελέτη της-την πρώτη πλήρη βιογραφία του- η Έλεν Λάγκντον ανατρέπει τους μύθους που έχουν καλλιεργηθεί γύρω από το πρόσωπό του και τοποθετεί τον Καραβάτζο στο πλαίσιο της εποχής του, αντλώντας από σημαντικούς εκπροσώπους του 16ου αιώνα, από τις επιστολἐς και τα γραπτά των ευεργετών του, καθώς και από το εντυπωσιακό ολοζώντανο υλικό των δικαστικών αρχών της Ρώμης. Η ενδελεχής έρευνα, οι πλούσιες λεπτομέρειες και εικόνες, η εμβριθής ανάγνωση των έργων, ζωντανεύουν το σύνθετο κόσμο της καλλιτεχνικής ιδιοφυίας, καθ ὀλη τη διάρκεια του ταραχώδους βίου του και αναπλάθουν μια διχασμένη προσωπικότητα.

       Ο Φράνσις Μπέικον συγκαταλέγεται στους πιο χαρισματικούς και αινιγματικούς δημιουργούς του 20ου αιώνα. Οι πίνακές του, άμεσα αναγνωρίσιμοι, εξακολουθούν να αψηφούν ερμηνείες και να τροφοδοτούν διαμάχες. Ο Μπέικον υπήρξε επίσης μια σπάνια προσωπικότητα. Γενναιόδωρος αλλά σκληρός, ευθύς χαρακτήρας μα και επιδέξιος χειριστής των άλλων, ευδιάθετος και απεγνωσμένος, έζησε μια ζωή ακραίων αντιφάσεων, γεμάτη επιτεύγματα και θριάμβους, κακοτυχίες και προσωπικές τραγωδίες. Σε αυτήν την αναθεωρημένη έκδοση της έξοχης βιογραφίας του ο Michael Peppiatt χρησιμοποιεί καινούργιο υλικό που του εμπιστεύθηκε ο ίδιος ο ζωγράφος.

        Και τα δύο βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις << ΜΙΚΡΗ ΑΡΚΤΟΣ>>.                                                                             Γ.Κ.Π

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.