Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

AΠΟ ΤΗ ΣΥΡΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ : Τσέχωφ - Κνίπερ: Η αλληλογραφία

Μια ιστορία αγάπης, που διήρκεσε έξι χρόνια και καταγράφηκε σε 800 περίπου ερωτικές επιστολές, συγκροτεί την παράσταση της Θεατρικής Εταιρείας «Πόλις», από την Ερμούπολη της Σύρου, που παρουσιάζεται από αυτή τη Δευτέρα στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης 104.
Πρωταγωνιστές της δύο άνθρωποι του θεάτρου, ένας διάσημος δραματουργός και μια φημισμένη στην εποχή της ηθοποιός, ο Άντον Τσέχωφ και η Όλγα Κνίπερ. Οι δύο μελλοντικοί σύζυγοι γνωρίζονται κατά την ανάγνωση του Γλάρου, το 1898, στο νεοϊδρυμένο Θέατρο Τέχνης της Μόσχας. Εκείνος είναι 38 ετών και ήδη διάσημος συγγραφέας, εκείνη μόλις 30, ηθοποιός που ακολούθησε τον δάσκαλό της Βλαντίμιρ Νεμίροβιτς Ντασένκο μαζί με τον Στανισλάβσκι στο νέο θεατρικό σχήμα. Η γνωριμία τους γρήγορα εξελίσσεται σε φιλία, στη συνέχεια σε ερωτική σχέση και τέλος σε γάμο, το 1901, που κράτησε μέχρι τον θάνατο του συγγραφέα το 1904.
Ο Τσέχωφ βρισκόταν ήδη σε προχωρημένο στάδιο φυματίωσης, κάτι που τον ανάγκαζε να ζει στην Κριμαία, στο κτήμα του στη Γιάλτα, ενώ η Κνίπερ παραμένει στη Μόσχα για τις παραστάσεις του θεάτρου. Η απόσταση που τους χωρίζει τους κάνει να διατηρήσουν μια παθιασμένη αλληλογραφία, που χαρακτηρίζεται από δραματικούς και άλλοτε χιουμοριστικούς τόνους.
Με βάση αυτές τις επιστολές, αλλά και υλικό από βιογραφίες του Τσέχωφ, τα διηγήματά του, το σύνολο της αλληλογραφίας του, αναμνήσεις της Κνίπερ κ.ά., η ομάδα συνέθεσε την παράσταση Τσέχωφ - Κνίπερ: Η αλληλογραφία, που σκηνοθέτησε η Ελένη Γεωργοπούλου και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο Απόλλων της Σύρου τον περασμένο Μάιο. Τους δύο ρόλους ερμηνεύουν η Αιμιλία Βάλβη και ο Κωνσταντής Μιζάρας. Η μετάφραση είναι της Χριστίνας Μπάμπου - Παγκουρέλη, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Κλαιρ Μπρέισγουελ, ενώ η μουσική του Απόστολου Λεβεντόπουλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.