Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Εκλογή Προεδρείου και μελών Οικονομικής Επιτροπής Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου

Εξελέγη στις 3/1  το προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του κ. Δημήτρη Κρεμαστινού.
Κατά τη διαδικασία συμμετείχαν τα πενήντα (50) από τα πενήντα ένα (51) μέλη του σώματος.

Μετά από τις αντίστοιχες προτάσεις των παρατάξεων, πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου εξελέγη ο κ. Γιώργος Γκούφας με σαράντα τρεις (43) ψήφους και εφτά (7) λευκά.
Αντιπρόεδρος εξελέγη ο κ. Γιάννης Γιαννακάκης με τριάντα οκτώ (38) ψήφους και δώδεκα (12) λευκά.
Γραμματέας του σώματος εξελέγη ο κ. Νίκος Χρυσόγελος με σαράντα τρεις (43) ψήφους και εφτά (7) λευκά.

ΓΙΑ την Οικονομική Επιτροπή, τα οκτώ (8) τακτικά μέλη που εξελέγησαν είναι οι (σε παρένθεση οι ψήφοι):

Κοκιασμένος Αντώνης (30), Μαργαράς Βασίλης (32), Παπατσή Λίνα (32), Σβύνου Ειρήνη (27), Χατζηϊωάννου Αντώνης (32), Κόκκινος Χαράλαμπος (31), Παπαμανώλης Γιώργος (30) και Σιγάλας Ευάγγελος (27).
Δεν εξελέγη ο κ. Νίκος Συρμαλένιος

Αναπληρωματικά μέλη εξελέγησαν οι: Βίλλας Ματθαίος, Γρυπάρης Δημήτρης, Έψιμος Στέργος, Φάκκα – Βασιλαράκη Τζένη, Φτακλάκη Λίτσα, Καλαθιανάκης Άγγελος, Μπίζας Κωνσταντίνος και Περδικάρης Γιάννης.
Δεν εξελέγη ο κ. Χρυσαφίδης Παύλος.

Κατά την τοποθέτηση του ο Νίκος Συρμαλένιος, τόσο στη διάσκεψη της μειοψηφίας όσο και στην Ολομέλεια, δήλωσε ότι η θέση μας για το Προεδρείο είναι  να εκπροσωπηθούν οι παρατάξεις κατά σειρά εκλογικής δύναμης, ενώ υποστήριξε ότι στην Οικονομική Επιτροπή θα πρέπει να εκπροσωπηθούν όχι μόνο δύο παρατάξεις της μειοψηφίας, όπως πρότεινε ο κ. Κόκκινος, αλλά να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή, δηλαδή τρείς παρατάξεις για τις τρεις θέσεις που δικαιούται η μειοψηφία, μιας και το αντικείμενο της Επιτροπής είναι απόλυτα συνυφασμένο με τη διαφάνεια και τη διαχείριση των οικονομικών της Περιφέρειας. Καταδίκασε επίσης για μια ακόμα φορά, τη μείωση της εκπροσώπησης συνολικά της μειοψηφίας, όπως θεσπίζει ο “Καλλικράτης” (3 μέλη της μειοψηφίας στις 9μελείς επιτροπές έναντι 4 και 2 στις 7μελείς έναντι 3, όπως προβλεπόταν πριν στους Δήμους και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση).

Δήλωση του Νίκου Χρυσόγελου:
    Μετά τις ψηφοφορίες, ο Νίκος Χρυσόγελος, Περιφερειακός Σύμβουλος με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ, Γραμματέας του Προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου δήλωσε:
    «Έχουμε δηλώσει ότι ως ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ, εκτός από την κριτική που θα ασκούμε σε ότι θεωρούμε στραβό, θα επιδιώκουμε με πρωτοβουλίες μας τη διαμόρφωση ισχυρών πλειοψηφιών στη βάση συγκεκριμένων πολιτικών προτάσεων για μια βαθιά οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική αλλαγή στην νησιωτική μας περιφέρεια. Αυτή την έννοια είχε εξάλλου και η υποψηφιότητά μου για τη θέση του Γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου όπως - πιστεύω – εκπέμπει ως μήνυμα και η στάση των Περιφερειακών Συμβούλων που με εξέλεξαν στη θέση αυτή με μεγάλη πλειοψηφία.
  Το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει ιστορική ευθύνη να συμβάλλει στη χάραξη και στην προώθηση πολιτικών που θα περιορίσουν την ένταση της κρίσης και τις επιπτώσεις από τις κοινωνικά άδικες κι αναποτελεσματικές πολιτικές στην περιοχή μας, που θα συμβάλλουν στην σύγκλιση και στην κοινωνική συνοχή στο Ν. Αιγαίο σε μια εποχή που κινδυνεύει με διάλυση ο κοινωνικός ιστός και υποβαθμίζονται ακόμα περισσότερο οι αδύναμες στην περιοχή κοινωνικές υποδομές. Ελάχιστα πράγματα θα μπορέσει να κάνει τα επόμενα χρόνια στο επίπεδο της διαχείρισης υπαρχόντων πόρων. Μπορεί, όμως, να κάνει πολλά για να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας, να συμβάλλει στην προώθηση ενός πιο βιώσιμου οικονομικού μοντέλου στην περιοχή μας και να προωθήσει τη νησιωτικότητα σε όλες τις πολιτικές. Κυρίως πρέπει να βοηθήσει τις τοπικές κοινωνίες να εξασφαλίσουν νέες πηγές οικονομικών πόρων (από την παραγωγή πράσινης ενέργειας και την ανάπτυξη πράσινων καινοτομιών μέχρι την πρόσβαση σε ευρωπαϊκούς πόρους μέσα από ανταγωνιστικά προγράμματα), να συνδυάσουν τη σοφία του παρελθόντος με σύγχρονες, πράσινες, οικολογικές λύσεις για την οικονομία, την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος.
      Η δουλειά του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης δεν είναι καθόλου εύκολη με δεδομένο ότι ο θεσμός ξεκινάει με πολλά προβλήματα, κενά και έλλεψη πόρων και αυτό είναι ήδη τραγικά φανερό από τις πρώτες μέρες. Φαίνεται, όμως, να καταλαγιάζει η τοπικιστική αντιπαράθεση που δεν θα βοηθήσει να λυθούν τα προβλήματα, και να ωριμάζει η ανάγκη διαμόρφωσης κοινής περιφερειακής κουλτούρας. Πρέπει να πάμε, όμως, ένα βήμα παραπέρα και να αναζητήσουμε, οργανώσουμε κι αξιοποιήσουμε τις ευρωπαϊκές προοπτικές του θεσμού.
   Είμαστε έτοιμοι ως ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ να καταθέσουμε μια σειρά προτάσεων που αφορούν στην οργάνωση της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Συμβουλίου, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον σημαντικό τους ρόλο. Θα επιδιώξουμε με τις παρεμβάσεις μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και έξω από αυτό, να αναπτυχθεί μια κουλτούρα ουσιαστικού διαλόγου όχι μόνο μεταξύ των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και με τις νησιωτικές κοινωνίες καθώς και να στηθούν γέφυρες της Περιφέρειας και των νησιωτικών κοινωνιών με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και θεσμούς, κάτι στο οποίο θα επενδύσουμε ιδιαίτερα”.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.