Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Διαβάζω, μηνιαία επιθεώρηση βιβλίου (τεύχος Ιανουαρίου 2011, Νο 514, σελίδες: 96, τιμή: 6,00 €)

                       
Το πρώτο  Διαβάζω μιας δύσκολης και καθοριστικής χρονιάς μόλις κυκλοφόρησε. Ευχόμαστε να είναι μια καλή και δημιουργική χρονιά για το χώρο του βιβλίου και ελπίζουμε για καλύτερες μέρες.                                
Συζήτηση: Τι διαβάζουν τα παιδιά των δωματίων;                    
Η Ιωάννα, η  Μαριαλένα και ο Ιωάννης, μαθητές της πέμπτης δημοτικού, μιλούν με το δάσκαλό τους για τα βιβλία, τους ήρωες, τις ιστορίες, τις εικόνες, και εξηγούν γιατί το διάβασμα έχει γίνει τόσο δύσκολη υπόθεση γι’ αυτά.                        
Αφιέρωμα: Γιατί αρέσει η  παραλογοτεχνία;                     
Εδώ και χρόνια η παραλογοτεχνία έχει το δικό της  κοινό. Τι είναι αυτό που την καθιστά  γοητευτική και τι αναζητά ο αναγνώστης σε αυτήν; Ο Κώστας Μαυρουδής, η Ρέα Γαλανάκη, ο Γιώργος Ξενάριος και ο Γιώργος Δαρδανός δίνουν τη δική τους εκδοχή.                 
Ρεπορτάζ                    
Ύστερα από  κυοφορία πολλών ετών, το Υπουργείο  Πολιτισμού ανακοίνωσε το πλαίσιο μιας εθνικής πολιτικής για το βιβλίο που περιλαμβάνει ορισμένες σημαντικές προτάσεις, εστιασμένες σε 4 άξονες: παιδί, νέοι δημιουργοί, ψηφιοποίηση και νέες τεχνολογίες, προβολή του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό.                        
Συνέντευξη  – «Ο Καβάφης είναι  η ποιητική έκφανση  της ιερότητας»                     
Ο μεταφραστής του Καβάφη Ευάγγελος Σαχπέρογλου μιλάει στην Αντιγόνη Κατσαδήμα για τις προκαταλήψεις, τις ιδέες, τις αγάπες που ακολουθεί κάθε μεταφραστής, για το πού στηρίζεται για τις δικές του μεταφράσεις, ποιες είναι οι αντιρρήσεις που κατά καιρούς έχει συναντήσει από ακαδημαϊκούς και για την έκδοση The Collected Poems σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση.                          
Κριτικές  παρουσιάσεις                          
Ο Αλέξης Ζήρας  μιλάει για την Κλαίτη Σωτηριάδου (Μπονζάι), ο Γιώργος Ξενάριος για τον Μισέλ Φάις (Πορφυρά γέλια), ο Γιώργος Περαντωνάκης για την Ιωάννα Καρυστιάνη (Τα σακιά), ο Φίλιππος Φιλίππου για την Αγαθή Δημητρούκα (Πουλάμε τη ζωή, χρεώνουμε το θάνατο), η Αντιγόνη Κατσαδήμα για την Έρση Σωτηροπούλου (Η φάρσα).                             
Βιβλιοθήκες                            
Ο Νάσος Χριστογιαννόπουλος μας μεταφέρει στο βιβλιοπωλείο «Δεύτερο χέρι» που βρίσκεται  στο κέντρο των Βρυξελλών.                   
Ένα βιβλιοπωλείο με άριστη οργάνωση, με κατάταξη των τίτλων ανά θεματικές, με εκδόσεις στα γερμανικά, στα ιταλικά, στα ρωσικά, ακόμα και στα ελληνικά.                  
Ένα βιβλιοπωλείο που μας ωθεί να εκτιμήσουμε τα μεταχειρισμένα βιβλία και να αναλογιστούμε όσους δεν μπορούν να αποκτήσουν ούτε αυτά.                     
Στο τεύχος ακόμα θα βρείτε όλες τις μόνιμες  στήλες: σχόλια, από μήνα σε μήνα, courier, θερμιδωριανά οξύτονα, ζενερίκ, ως αναγνώστης, για τα παιδιά, χωρίς προϋπηρεσία, comics, ο περιοδεύων, κριτικογραφία, ευπώλητα, βιβλιοπαρουσιάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.