Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Ο δήμαρχος ζητά αποζημίωση 150.000 ευρώ

Αγωγή αποζημίωσης για αδικαιοπραξία λόγω ηθικής βλάβης κατέθεσε ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας εναντίον του υπαλλήλου της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Μιλτιάδη Θεοδωρόπουλου, που υπηρετεί στη Ρόδο.
Ο δήμαρχος ζητάει αποζημίωση ύψους 150.000 ευρώ για τα αδικήματα της ψευδούς καταμήνυσης και της συκοφαντικής δυσφήμισης, τα οποία όπως ισχυρίζεται διέπραξε ο εναγόμενος  με την από 13-10-10 μηνυτήρια αναφορά του και ιδιαίτερα με το από 18-11-11 (συμπληρωματικό) σημείωμά του.
Ο μηνυτής είχε ισχυριστεί ότι με το διαγωνισμό για το θόλο του κολυμβητηρίου είχε διαπραχθεί απάτη κατά του Ελληνικού Δημοσίου και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατηγορώντας το δήμαρχο ως κεντρικό πρόσωπο της υποτιθέμενης απάτης.
Με αφορμή τη μήνυση του είχε διαταχθεί επιθεώρηση από την Επιθεώρηση Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ), η οποία μετά από εξονυχιστικό έλεγχο διαπίστωσε τυπικές παραλείψεις στο διαγωνισμό, (π.χ. Δεν υπήρχε θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής σε ορισμένες δηλώσεις. Δεν είχε ένα έγγραφο μετάφραση από τα Ουγγρικά στα Ελληνικά. Έγινε δεύτερη πόρτα για λόγους ασφαλούς αποχώρησης των θεατών η οποία δεν προβλεπότανε (κακώς) στην αρχική τεχνική περιγραφή του έργου. Έγινε πόρτα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες που δεν είχε προβλεφθεί και είχε παραληφθεί από την αρχική τεχνική περιγραφή).
Για τέτοιου είδους ενδεικτικές παρατυπίες, για τις οποίες άλλωστε δεν μπορεί να έχει καμία ευθύνη ο δήμαρχος αφού δεν ήταν μέλος της Επιτροπής Διαγωνισμού, διατάχθηκε δημοσιονομική διόρθωση για το έργο από την ΕΔΕΛ κατά της οποίας ο Δήμος έχει προσφύγει και πιστεύει ότι θα δικαιωθεί ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου. Σε κάθε περίπτωση να “κόβουν” χρήματα από το έργο γιατί έγινε για λόγους ασφαλείας κάτι περισσότερο δεν είναι λογικό και νοητό.
Εκείνο που πρέπει να διευκρινιστεί όμως είναι ότι η δημοσιονομική διόρθωση δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το θέμα της βλάβης κατά του Ελληνικού Δημοσίου και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό το επιβεβαιώνει τόσο η ίδια η αρχή ελέγχου (ΕΔΕΛ), όσο και Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, ο προϊστάμενος της οποίας κατέθεσε κατηγορηματικά στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, ότι σύμφωνα με την επιθεώρηση ουδεμία απολύτως βλάβη υπέστη ούτε το Δημόσιο ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Άλλωστε, το θέμα θεωρείται “κλεισμένο” από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής εδώ και δύο χρόνια περίπου μετά τα νομιμοποιητικά έγγραφα που είχε υποβάλει η Διαχειριστική Αρχή.
Μετά τα παραπάνω ο δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Ο κ. Θεοδωρόπουλος μου είχε τάξει ότι θα με στοχοποιεί προσωπικά από εδώ και πέρα στις μηνυτήριες αναφορές του, επειδή πριν τρία χρόνια περίπου είχα καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης δύο μηχανικών του Δήμου, επί άλλης μηνυτήριας αναφοράς του.
Το πόρισμα των επιθεωρητών της ΕΔΕΛ είναι ξεκάθαρο. Ο διαγωνισμός ήταν απολύτως νόμιμος. Δεν υπάρχει καμία απολύτως βλάβη ούτε κατά του Ελληνικού Δημοσίου, ούτε κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολύ περισσότερο δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα απάτης.
Αρκετές συγνώμες έχω κάνει αποδεκτές μέχρι σήμερα. Οι “συγνώμες” όμως κάποτε τελειώνουν. Από εδώ και πέρα θα είμαι αμείλικτος απέναντι σε όποιον προσπαθήσει να “παίξει” με την τιμή και την υπόληψή μου. Τα αξιώματα έρχονται και παρέρχονται. Σε τιμούν ασφαλώς, αλλά εκείνο που είναι πάνω από όλα είναι το όνομά μας στην κοινωνία. Έχω ζητήσει από την εισαγγελική αρχή να ερευνηθούν οι τραπεζικοί μου λογαριασμοί όχι μόνο για το επίμαχο χρονικό διάστημα αλλά και για τα 23 χρόνια της δημαρχιακής μου θητείας.
Θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι επειδή είχαν ανέβει την εποχή εκείνη οι αντιπολιτευτικοί τόνοι εγώ είχα στείλει για διερεύνηση τον φάκελλο στον Εισαγγελέα (τον Απρίλιο του 2009), ο οποίος τότε τον είχε θέσει στο αρχείο.
Θα πρέπει να καταλάβει όμως ο κ. Θεοδωρόπουλος και θα το καταλάβει σύντομα ότι δεν μπορεί να παίζει με την ιστορική διαδρομή και την προσωπικότητα κανενός”.

   ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΥΡΟΥ - ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.