Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

ΒΙΒΛΙΟ Κώστας Πολυχρονόπουλος

    Σ΄ερημική παραλία του Σαρωνικού, στο πεντηκοστό χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού Αθηνών- Κορίνθου, λειτουργεί ένα ιδιωτικό μουσείο, το ΣΚΙΡΩΝΕΙΟ. Στην περιοχή που στην αρχαιότητα περιφέρετο ο τρομερός Σκύρων, υψώθηκε καλλιτεχνικό μουσείο – μαυσωλείο, στη μνήμη του ξεχωριστού καλλιτέχνη και ακέραιου ανθρώπου Κώστα Πολυχρονόπουλου (1931- 1975).
    Το έργο του Πολυχρονόπουλου είναι ένα ποίημα στην ελευθερία που ανακτήθηκε. Είναι η ανάμνηση των σκοτεινών χρόνων που προηγήθηκαν, τα ίχνη των παρανομιών, της υπαρξιακής θλίψης μιας εποχής, που στην Ελλάδα επιτέλους, παραχώρησε τη θέση της σε μέρες πιο ανοιχτές και χαρούμενες, όπου εκδηλώνεται η ελπίδα μιας διάστασης τελικά πιο δίκαιης και ελεύθερης για τον άνθρωπο. Η τέχνη του Πολυχρονόπουλου εκφράζει μια τέτοια ελπίδα και έναν τέτοιο ενθουσιασμό με τις δυνάμεις και τους τρόπους που είναι οικείοι. Τα έργα του είναι εδώ μπροστά μας, έξω από κάθε ποιητικό σχήμα ήδη αποδεκτό και όμως δονούμενο από μία μυστηριώδη και ανησυχητική πυκνότητα, ενώ τα διατρέχει μια σύγχρονη εικαστική ένταση και ταυτόχρονα, ριζωμένα στέρεα σ΄ένα μεσογειακό κλασικισμό ζυμωμένο με έρωτα και με αρχαίες γεωμετρίες του πνεύματος.

    Αυτό είναι το παγκόσμιο του μηνύματος του Πoλυχρονόπουλου. Η πολυδιάστατη αξία του, απομακρυσμένη από κάθε παραδοσιακό παράδειγμα διακηρύσσει σήμερα τη δική της μαχητική ζωτικότητα και το δικό της λόγο ύπαρξης.                                                                                           

Το ΣΚΙΡΩΝΕΙΟ έχει εκδώσει ένα πολυτελές λεύκωμα με τη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη.



                                                                                                                           Γ. Κ. Π

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.