Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

EIKAΣΤΙΚΑ Χρίστος Καράς



     Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Χρίστου Καρά με τίτλο <<Σύνοψη 1959- 2012>> στο ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Β. ΚΑΙ Μ. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ. Παρακολουθήσαμε την εξελικτική πορεία της δουλιάς ενός καλλιτέχνη που συγκαταλλέγεται στην επονομαζόμενη γενιά του 60.

   Η εν λόγω γενιά κατάφερε με το έργο των άξιων εκφραστών της, να καθορίσει τη σύγχρονη τέχνη, όχι μόνον στα όρια της Ελλάδας, αλλά και έξω από αυτή. Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 70 αντιπροσωπευτικά έργα της πολυεπίπεδης καλλιτεχνικής του πορείας, αποκαλύπτοντας με τον πιο εύγλωτο τρόπο τη συνοχή του οραματικού του κόσμου και την αξεπέραστη δύναμη της δουλειάς του. Έργα που ξεκινούν από τις πρώτες ανεικονικές του κατακτήσεις, συνεχίζουν με τις δραματικές εξπρεσιονιστικές συνθέσεις και καταλήγουν στις ενότητες του μαγικού ρεαλισμού, του υπερρεαλισμού και της <<διαστημικής ποίησης>>.

    Κομψό και ακριβές σχέδιο, αρμονία και χρωματική πλαστικότητα, δυναμικοί πειραματισμοί, αυστηρή δομή,στέρεη οργάνωση της σύνθεσης και ρυθμός, ονειρική ατμόσφαιρα και λυρική αίσθηση, είναι στοιχεία που αντανακλώνται στη δουλειά του και επικυρώνουν τη συμβολή του Χ. Καρά στη μεταπολεμική καλλιτεχνική σκηνή.

                                                        Γ.Κ.Π

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.