Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Φώτης Μαστιχιάδης στη Σύρο

Εξήντα έργα χαρακτικής του διακεκριμένου χαράκτη Φώτη Μαστιχιάδη (1913-1997), Έλληνα της διασποράς, τα οποία προέρχονται από την προσωπική συλλογή του συλλέκτη Κώστα Ιωαννίδη, παρουσιάστηκαν έως  τις 17 Αυγούστου στον Πολιτιστικό Πολυχώρο της έπαυλης Τσιροπινά, στην Ποσειδωνία .


Ανάμεσα στα έργα του που παρουσιάζονται σημαντική θέση έχουν τα τοπία, με συχνές απόψεις από το Αϊβαλί, όπου και γεννήθηκε, ή το Φάληρο, όπου έζησε χρόνια. Στη δουλειά του οι δρόμοι πολλές φορές απεικονίζονται έρημοι, τα παντζούρια των σπιτιών κλειστά, τα δέντρα γυμνά από φυλλώματα και ακρωτηριασμένα, σύμβολα απειλής και οιωνοί θανάτου. Θέματά του είναι η φτώχεια, ο διωγμός, η καταπίεση και ο κατατρεγμός, οι εικόνες με άλλα λόγια που πότισαν σε τρυφερή ακόμα ηλικία τη μνήμη του Μαστιχιάδη.

Διωγμένος από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας το 1922, ο Φώτης Μαστιχιάδης έφθασε στη Μυτιλήνη και μετά στη Θεσσαλονίκη, μαθητεύοντας κοντά στον μεγάλο Φώτη Κόντογλου, με τον οποίο είχε την πρώτη του επαφή στο σπίτι Κυπριάδου το 1939. Στις λιγοστές αποσκευές του κρατούσε καλά φυλαγμένες τις μνήμες του από τις χαμένες πατρίδες και τα λιγοστά αλλά φωτεινά διδάγματα του δασκάλου του Κόντογλου, στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού σχολείου στο Αϊβαλί.

"Είναι χαρά μου να παρουσιάσω στο φιλότεχνο κοινό της Ποσειδωνίας «Ντελαγκράτσια» εξήντα έργα του Φώτη Μαστιχιάδη, ενός μεγάλου χαράκτη της διασποράς”, σημειώνει ο συλλέκτης Κώστας Ιωαννίδης. «Από τις πρώτες ημέρες που γνώρισα τον Μαστιχιάδη δεν χωρίσαμε ποτέ. Τον αισθανόμουν τόσο δικό μου, λες και άκουγα τον πατέρα μου, που κι αυτός ήταν ξεριζωμένος από το Φανάρι της Βασιλεύουσας, όπως και τόσες χιλιάδες Έλληνες, που τόσο πόνεσαν για τα αποκαΐδια που άφησαν πίσω…Η τοποθέτησή του στους μεγάλους χαράκτες του προηγούμενου αιώνα δεν είναι τυχαία, ξέροντας ότι δουλεύει κάθε είδους τεχνική, από οφόρτ, ακουατίντα, μπιρέν, ξυλογραφία, λιθογραφία και φθάνοντας έτσι σε ένα τέλειο εικαστικό αποτέλεσμα που τον καθιερώνει και τον κατατάσσει στους μεγάλους της γενιάς του, όπως οι Βεντούρας, Γαλάνης, Κατράκη, Κορογιαννάκης, Ορφανός, Κογιεβίνας, Γραμματόπουλος κ.ά.»


«Η έπαυλη Τσιροπινά, όπου φιλοξενείται η έκθεση, αποτελεί κόσμημα για την Ποσειδωνία και όλη τη Σύρο και συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση των πολιτιστικών δρώμενων στο Δήμο, σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης ο δήμαρχος της Ποσειδωνίας κ. Τζώρτζης Ν. Μακρυωνίτης. Η έκθεση έργων του μεγάλου χαράκτη Φώτη Μαστιχιάδη, Έλληνα της διασποράς (με καταγωγή από το Αϊβαλί της Μ. Ασίας), αποτελεί σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός που θα φιλοξενηθεί στην έπαυλη το καλοκαίρι του 2010 για ένα μήνα και θα πλουτίσει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ποσειδωνίας.»

«Η απελευθέρωση του χαράκτη από την πιστή αναπαράσταση του αντικειμενικού κόσμου ήρθε σταδιακά και έφερε στο επίκεντρο την εκφραστικότητα των μορφών και την έμφαση στην ατμόσφαιρα των συνθέσεων, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάστηκαν τα πρώτα αφαιρετικά στοιχεία. Επηρεασμένος από τα προσωπικά του βιώματα, στράφηκε στις θλιμμένες και μελαγχολικές ανθρώπινες φιγούρες, αποδίδοντας τις πτυχές των λιτών ρούχων τους με πλακάτο μαύρο χρώμα και επισημαίνοντας την ταραγμένη ψυχική τους διάσταση μέσα από τα πρόσωπα και τα χέρια», σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης η κριτικός τέχνης Μπία Παπαδοπούλου.

Η ανήσυχη φύση του καλλιτέχνη τον έσπρωξε να πειραματιστεί με όλες τις τεχνικές και με καινούργιες μεθόδους χαρακτικής. Όμως, η χαλκογραφία έγινε το κατ’ εξοχήν μέσον έκφρασής του. Από τους τελευταίους παραδοσιακούς Έλληνες χαράκτες-χαλκογράφους, ο Μαστιχιάδης απέφυγε όσο ζούσε τα φώτα της δημοσιότητας. Σεμνός και διακριτικός, ελάχιστα κοινοποίησε τη δημιουργική δουλειά του, παρόλο που αφοσιώθηκε ολόψυχα στην χαρακτική, καταφέρνοντας μάλιστα να ανανεώσει και να εμπλουτίσει το πολυσύνθετο αυτό μέσον εικαστικής έκφρασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.