Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Οι χουντικής εμπνεύσεως δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου -Χαρακτήρισε "φασίζουσα συμπεριφορά" την ειρηνική διαμαρτυρία

Παραθέτουμε αποσπάσματα από την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στις 21 και 22/3 σχετικά με τα επεισόδια κατά την επίσκεψη Παπανδρέου στη Σύρο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τελευταία πληθαίνουν κάποια φαινόμενα τραμπουκισμών κατά πολιτικών ουσιαστικά, από δήθεν - θα έλεγα εγώ - αγανακτισμένους πολίτες. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν αυτά τα φαινόμενα ανησυχούν την κυβέρνηση, πόσο μάλλον που απ` ό,τι έχω πληροφορηθεί και στη Σύρο υπήρξε μια ομάδα η οποία επιχείρησε να μπει σ` αυτό το κλίμα.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Να ξεκαθαρίσω, από την αρχή, ένα πράγμα: Εμείς θα είμαστε παντού. Αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται και θα βρίσκεται παντού, όπου υπάρχει χώρος για να επιλυθούν τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών. Εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι ασκούμε την πολιτική εξουσία και την κυβέρνηση της χώρας στις πιο δύσκολες μεταπολιτευτικές συνθήκες και κανείς δεν μπορεί να τρομοκρατήσει αυτή την κυβέρνηση.
Αυτό το παραμύθι με τους αγανακτισμένους πολίτες, με τις γνωστές ομάδες των αγανακτισμένων πολιτών, το έχουμε βιώσει και το έχουμε πληρώσει, ως ελληνικός λαός, εδώ και δεκαετίες. Δεν θα επιτρέψουμε να το επαναφέρει καμία μα καμία δύναμη. Όσον αφορά, ειδικά στην παρουσία του Πρωθυπουργού και των υπουργών στην περιφέρεια, αυτοί οι οποίοι προσπαθούν να εμποδίσουν ή μάλλον ελπίζουν, ονειρεύονται να εμποδίσουν την παρουσία μας στον κόσμο, θα πρέπει να μας πουν γιατί τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις και ιδιαίτερα τα τελευταία έξι χρόνια ήταν εξαφανισμένες από την περιφέρεια, από τα προβλήματα της ελληνικής περιφέρειας και του ελληνικού λαού. Και τώρα που υπάρχει μια κυβέρνηση με Πρωθυπουργό και με υπουργούς, με συνεχή παρουσία στον κόσμο, στους χώρους όπου υπάρχουν προβλήματα, προσπαθούν να μας αποτρέψουν να βρισκόμαστε εκεί.
Γι` αυτό στέλνω το μήνυμα από το βήμα της ενημέρωσης: Εμείς θα είμαστε παντού. Αυτοί οι φθηνοί λαϊκισμοί και οι δήθεν εύκολες διαμαρτυρίες, δεν πρόκειται να μας αποτρέψουν από τη δουλειά μας. Ενοχές θα πρέπει να έχουν αυτοί που προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα τρομοκράτησης. Είναι ξεκάθαρο - το έχουμε πει πολλές φορές και το λέω για άλλη μια φορά από εδώ - ότι καθένας έχει δικαίωμα να διαμαρτύρεται. Αυτό είναι σαφές. Καθένας έχει δικαίωμα να έχει τις προτάσεις του, να έχει τις διαφορετικές προσεγγίσεις του σε όλα τα επίπεδα, απ` αυτό που κάνει σήμερα η κυβέρνηση, αλλά, κανείς δεν δικαιούται, ούτε να αμαυρώνει, αλλά ούτε, κυρίως, να εμποδίζει την παρουσία πολιτικών οπουδήποτε επιθυμούν και όταν μάλιστα έχουν σχέση με την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών. Όσοι νομίζουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν μια τέτοια κατάσταση έχουν άλλα στο μυαλό τους και πλανώνται οικτρά. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να αναδιατυπώσω το ερώτημα του συναδέλφου. Θεωρείτε ότι το μήνυμα που στέλνετε σήμερα, από αυτό το βήμα της ενημέρωσης, όπως είπατε, το συμμερίζονται όλες οι πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου; Και αν δεν το συμμερίζονται όλες, ποιες εκτιμάτε ότι είναι αυτές που δεν το συμμερίζονται και άρα υποκινούν, υποδαυλίζουν τέτοιες ενέργειες; Γιατί φοβάστε, δηλαδή, να πείτε το όνομά τους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν φοβάμαι τίποτε. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Εγώ δεν μπορώ να μιλήσω για τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Μιλάω για τη θέση της κυβέρνησης. Το αντίθετο έκανα. Κάλεσα όλες τις πολιτικές δυνάμεις ξεκάθαρα και με λόγια, αλλά κυρίως με πράξεις και χωρίς υποβολιμαίες ενέργειες να καταδικάσουν αυτά τα φαινόμενα και να περιφρουρήσουν την ομαλότητα στον πολιτικό βίο και την παρουσία πολιτικών σε οποιεσδήποτε συγκεντρώσεις κρίνουν ότι θα πρέπει να παρίστανται. Δεν θα πρέπει, ούτε να υπερτιμούμε, ούτε να υποτιμούμε τίποτε. Φαίνεται ποιες μειοψηφίες είναι αυτές που προσπαθούν να περάσουν ένα τέτοιο κλίμα. Αυτές οι μειοψηφίες δεν μας αφορούν. Αυτό, ακριβώς, τόνισα και στην αρχή: Θα είμαστε παντού. Βγαίνουμε στον κόσμο. Είμαστε στον κόσμο και φυσικά οποιαδήποτε άλλη προοπτική και επιδίωξη προσπαθήσουν να δημιουργήσουν, σαφώς και θα πέφτει στο κενό.
Αυτή τη στιγμή, εμάς μας προβληματίζουν όλες οι δυσάρεστες καταστάσεις που περνάει ο Έλληνας πολίτης. Αυτές προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με καθαρά πολιτικό τρόπο και με την πολιτική και φυσική μας παρουσία. Φυσικά, είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω για κανένα λόγο.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή χθες περάσατε από εδώ τη «γραμμή» ότι «θα πηγαίνουμε παντού». Αυτό το είπατε πριν γίνουν ευρύτερα γνωστά τα επεισόδια που έγιναν εναντίον του Πρωθυπουργού στη Σύρο. Ήθελα να μου πείτε, αν όντως  έχετε πληροφορίες ότι αυτά προήλθαν από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, αν θα καταγγείλετε κάποιον πολιτικό χώρο και τι προτίθεστε να κάνετε εφεξής. Γιατί είναι η δεύτερη «επίθεση» που δέχεται ο Πρωθυπουργός από μερίδα ανθρώπων που αντιδρούν με την πολιτική αυτή. Θυμίζω ότι η μία ήταν στο Παρίσι, νομίζω, και η άλλη εδώ.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το να μπούμε σε ονοματολογία δεν μας αφορά.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Πολιτικούς χώρους, είπα, όχι ονόματα και διευθύνσεις.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν μας  ενδιαφέρει να εντοπίσουμε πολιτικούς χώρους. Μας ενοχλεί η φασίζουσα νοοτροπία κάποιων, να προσπαθούν να απαγορεύσουν στον Πρωθυπουργό, σε υπουργούς της κυβέρνησης ή σε οποιαδήποτε πολιτικά στελέχη, να επισκεφθούν κάποιους χώρους. Αυτές οι ενέργειες  δυστυχώς,  δεν έχουν ούτε νόημα, ούτε ιδεολογία. Ένα είναι το χρώμα τους: Μαύρο.
Αυτές είναι φασιστικές νοοτροπίες, που τις έχουμε ζήσει και στην Ευρώπη στα πανεπιστήμια, πριν από δεκαετίες, με τις συγκεντρώσεις δήθεν αγανακτισμένων πολιτών και στη χώρα μας, ακριβώς το ίδιο έκαναν.  Είναι δικαίωμα του καθενός και οφείλουμε όλοι μας να έχουμε άποψη ως πολίτες, να διαμαρτυρόμαστε, να λέμε τις απόψεις μας. Αλλά, το να προσπαθούμε να φιμώσουμε τον οποιονδήποτε και όταν μάλιστα πρόκειται για το πρόσωπο του Πρωθυπουργού ή να μην μπορεί να κυκλοφορήσει στη χώρα μας, τότε σαφώς μιλάμε για φασίζουσα νοοτροπία.  Αυτό που ανέφερα χθες είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε κάτι τέτοιο. Πρόκειται για μια πολύ μικρή μερίδα ανθρώπων η οποία δεν υπολογίζει το τι γίνεται σήμερα στην ελληνική κοινωνία.
Θα ήθελα να κάνω μια αναφορά σε ό,τι αφορά την περιφέρειά μας και να πω ότι παρέμενε επί χρόνια ξεχασμένη και αυτό το πρόβλημα το «έβγαζε» προς τα έξω, όχι μόνο ως καημό, αλλά και ότι ήταν ξεχασμένη από την κεντρική διοίκηση. Ότι δεν την επισκέπτονταν οι εκάστοτε Πρωθυπουργοί και υπουργοί.
Έχουμε μια κυβέρνηση η οποία έχει έναν κινητικότατο Πρωθυπουργό, ο οποίος βρίσκεται συνέχεια στην περιφέρεια, τόσες φορές όσες άλλοι Πρωθυπουργοί δεν είχαν βρεθεί σε ολόκληρες δεκαετίες. Οι υπουργοί συνοδεύουν τον Πρωθυπουργό και βρίσκονται και αυτοί στην περιφέρεια, δίπλα στον Έλληνα πολίτη. Λοιπόν, αν κάποιοι προσπαθούν να το ματαιώσουν αυτό, βρίσκονται αλλού. Εγώ, ακριβώς αυτό ανέφερα και το επαναλαμβάνω και τώρα: Το στοιχειώδες δικαίωμα και η στοιχειώδης υποχρέωσή μας είναι να βρισκόμαστε δίπλα στον Έλληνα πολίτη και αυτό δεν πρόκειται να ματαιωθεί από καμιά φασίζουσας νοοτροπίας συμπεριφορά. Επαναλαμβάνω, το να διαμαρτύρονται οι πολίτες, είναι θεμιτό, λογικό και επιβεβλημένο. Εμείς είμαστε με τους πολίτες που ανησυχούν και εκφράζουν την ανησυχία τους. Εμείς, σαφώς, και λόγω της ιδεολογίας μας αλλά και μέσα από τις πράξεις μας, θέλουμε πολίτες προβληματισμένους, πολίτες ενεργούς, και υπό αυτή την έννοια, καλά κάνουν και διαμαρτύρονται, αλλά αυτό είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που γίνεται τώρα. Δηλαδή, κατ` ουσία να έχουμε προσπάθεια απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτικών μας. Αυτό δεν το δεχόμαστε και αυτό είναι ξεκάθαρο.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θέλω μία διευκρίνιση αναφορικά με την απάντηση που δώσατε στον κ. Μόσχοβα, που σας ρώτησε για τα γεγονότα στη Σύρο και μιλήσατε για «φασίζουσα νοοτροπία». Θέλω να ξέρω εάν αυτά που έγιναν χθες στη Σύρο είναι φασίζουσα νοοτροπία και οι άνθρωποι που συμμετείχαν σ’ αυτά τα πράγματα, που λένε ότι είναι  πολίτες αυτού του νησιού, είναι φασίστες. 

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ:  Εάν το γενικεύσουμε θα φτάσουμε αλλού. 

ΒΙΤΑΛΗΣ:  Δεν το γενικεύω, το εξειδικεύω.  

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Με υπεραπλουστεύσεις δεν μπορούμε ούτε να προσεγγίσουμε τόσο σοβαρά ζητήματα, ούτε φυσικά μπορούμε εύκολα να χαρακτηρίζουμε κάποιον φασίστα ή μη φασίστα. Επανέλαβα και είναι βασική παράμετρος της άποψής μου και της θέσης μας την οποία εξέφρασα, ότι είναι δικαίωμα - και υποχρέωση προσθέτω εγώ - των Ελλήνων πολιτών, να συμμετέχουν με όλους τους τρόπους και με τον πιο ενεργό τρόπο συμμετοχής και διαμαρτυρόμενοι και θετικά και αρνητικά, στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας. Αυτό εμείς το επιζητάμε. Ειδικά, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει καλέσει πολλές φορές - ακόμη και από το βήμα της Βουλής, αλλά και από τις συγκεντρώσεις στις οποίες παρίσταται - τους πολίτες να  είναι ενεργοί, να εκφράζουν την όποια άποψή τους. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Είμαστε μια κυβέρνηση και έχουμε έναν Πρωθυπουργό ο οποίος είναι άκρως δημοκρατικός. Έχει αποδείξει σε όλη την πολιτική του σταδιοδρομία και τώρα ως Πρωθυπουργός, πώς  εννοεί τη συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική. Αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα.
Οι πολίτες μπορούν και πρέπει να εκφράζονται και αυτό βοηθά και την κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις. Όλα τα υπόλοιπα όμως, οι βιαιοπραγίες ή η προσπάθεια, η οργανωμένη πολλές φορές, που γίνεται για να προσπαθήσουν κάποιοι να δυσκολέψουν το έργο της επαφής των πολιτικών με τους πολίτες, εκεί τότε πλέον μιλάμε για μία φασίζουσα νοοτροπία. Επαναλαμβάνω, για μία μεθόδευση την οποία και η Ευρώπη, στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, αλλά και η Ελλάδα, στην εποχή των «αγανακτισμένων πολιτών» την έχει βιώσει και την έχουμε πληρώσει όλοι μας και ιδιαίτερα η Αριστερά η οποία θα έπρεπε να είναι και πιο ευαισθητοποιημένη. 


5 σχόλια:

  1. Οι χουντικής εμπνεύσεως δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Πεταλωτή «περί περιφερόμενων αγανακτισμένων πολιτών» φανερώνουν την πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης. Μόνοι περιφερόμενοι είναι οι εντολοδόχοι της κυβέρνησης, οι κλακαδόροι και οι δυνάμεις καταστολής. Οι πολίτες αυτής της πόλης, οι πολίτες αυτής της χώρας θα συνεχίζουν να αγωνίζονται ενάντια σε αυτή την πολιτική που υπονομεύει το σύνολο των κοινωνικών και εργατικών δικαιωμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θα μας βρίσκει συνεχώς μπροστά της η κυβέρνηση του μνημονίου και των κλακαδόρων της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. γκαιμπελίσκο,δεν θα σου περάσει να ποινικοποιήσεις το ποτάμι της οργής για την αντεργατική πολιτική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. για το ότι τραυματίστηκε σοβαρά ένας ανήλικος, για το ότι καταλάβαμε ότι σε αυτήν την χώρα δεν μπορεί κανείς να εκφράσει διαφορετική άποψη . Συγχαρητήρια και από εμάς κ. Παπανδρέου για την προσπάθεια που κάνετε ώστε να μην ξεχνάμε στιγμή ότι είστε ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. επικοινωνούν άραγε αυτοί οι άνθρωποι με την πραγματικότητα; τους ψεκάζουν με κάτι πριν καθήσουν στις κυβερνητικές καρέκλες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.