Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΔΑΣΚΑΛΟΙ-ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ Όχι στη συγχώνευση των 2 λυκείων της Σύρου

Την Τετάρτη  2 Μαρτίου, τα Διοικητικά Συμβούλια της Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων και του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου, Τήνου, Μυκόνου, πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου κ. Ράπτη και ζητήσαμε την εισήγηση που έκανε σχετικά με το θέμα των συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων προς το Υπουργείο Παιδείας. Ο κ Ράπτης μας ενημέρωσε προφορικά, ότι εισηγήθηκε, τελικά, τη συγχώνευση των δύο Λυκείων της Σύρου παρά τις δημόσιες και κατηγορηματικές δηλώσεις του όλο το προηγούμενο διάστημα ότι δεν θα προτείνει καμιά συγχώνευση σχολείου στη Σύρο.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης για θέματα παιδείας στην περιφέρεια Ν. Αιγαίου «άλλαξε» γνώμη αμέσως μετά τη συνάντηση του με την Υφυπουργό Παιδείας και υλοποιεί τις κυβερνητικές επιλογές. Το Υπουργείο Παιδείας, για να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της αδιοριστίας και των περικοπών στην εκπαίδευση, προχωρά σε συγχωνεύσεις σχολείων οι οποίες θα οδηγήσουν σε τάξεις 33 μαθητών, σε αντιπαιδαγωγικές μετακινήσεις μαθητών και σε εκτεταμένη χρήση ελαστικής απασχόλησης για τους εκπαιδευτικούς, με αποκλειστικό σκοπό να μειώσει το κόστος της εκπαίδευσης, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών.  Ταυτόχρονα με τη δημιουργία πολυδύναμων σχολείων μπαίνει σε εφαρμογή το «νέο σχολείο» που σχεδιάζει η κυβέρνηση, το σχολείο της αγοράς, ενώ αποδεικνύεται ξεκάθαρα η υποκρισία του υπουργείου το οποίο δεν λαμβάνει υπ΄ όψιν του την άποψη της τοπικής κοινωνίας αλλά ούτε και τις διατάξεις του Συντάγματος αφού  οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση και με την ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 101 του ελληνικού Συντάγματος, περί νησιωτικότητας, που επιτάσσει «τη διοίκηση και τον κοινό νομοθέτη … να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών..».
Η συρρίκνωση του σχολικού δικτύου είναι μόνο ένα μέρος της  ολομέτωπης επίθεσης της κυβέρνησης στο κοινωνικό κράτος. Είναι κομμάτι μιας πολιτικής που συρρικνώνει τα  δικαιώματα όλων των εργαζομένων με μειώσεις στους μισθούς, με φοροεπιδρομή, με αντιασφαλιστικές ανατροπές, με περαιτέρω υποβάθμιση του συστήματος Υγείας, με κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας………
Η υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και ο αγώνας για να μην κλείσει ούτε ένα σχολείο δεν είναι υπόθεση μόνο του εκπαιδευτικού κόσμου. Είναι υπόθεση της κοινωνίας. Καλούμε, λοιπόν, όλους τους εργαζόμενους, τους γονείς, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τους νέους, τα σωματεία εργαζομένων να υπερασπιστούν τη λειτουργία όλων των σχολείων και να ματαιώσουν στην πράξη την επιχειρούμενη συγχώνευση σχολείων.
Με δεδομένη την αναξιοπιστία του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης κ Ράπτη και την υποκρισία του υπουργείου Παιδείας, θεωρούμε ότι το ζήτημα των συγχωνεύσεων δεν έχει λήξει στην περιοχή μας και απαιτούμε από τον κ. Ράπτη να δημοσιοποιήσει εγγράφως την εισήγηση του προς το υπουργείο Παιδείας.  

Στην κατεύθυνση της ανατροπής της επιχειρούμενης συγχώνευσης σχολικών μονάδων, τα Διοικητικά Συμβούλια της Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων και του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου – Τήνου -Μυκόνου αποφασίσαμε:

·        Συνέντευξη τύπου την Τρίτη 8 Μαρτίου στις 13.30 στο συγκρότημα Λυκείων στο Μάννα.
·        Διευκολυντική στάση εργασίας την Τετάρτη  9 Μαρτίου τις δύο τελευταίες ώρες. (12.00 – 14.00)
·        Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου την Τετάρτη 9 Μαρτίου στις 12.30.


A΄ ΕΛΜΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ – ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ-ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΣΥΡΟΥ-ΤΗΝΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.