Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ -Μάρτιος 2011


«Διαβάζω»: Αφιέρωμα στον Μάριο Χάκκα
Κρατικό Βραβείο Περιοδικού στο Διαβάζω για τη συμβολή του στην προβολή και στη διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας.

Ένα βραβείο για το Διαβάζω. Ένα βραβείο για μας. Ένα βραβείο που ανήκει πρωτίστως στους αναγνώστες του, οι οποίοι το στήριξαν και το στηρίζουν. Ένα βραβείο που ανήκει σε όλους αυτούς που συνεισέφεραν με πολλούς τρόπους στη συνέχεια και βελτίωσή του. Ένα βραβείο που μας θυμίζει το σκοπό μας. Τη διάδοση της καλής λογοτεχνίας. Ευχαριστούμε από βάθη καρδιάς και συνεχίζουμε.

Αφιέρωμα: Μάριος Χάκκας

Αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα λογοτέχνη της μεταπολεμικής γενιάς, Μάριο Χάκκα, μια ιδιάζουσα περίπτωση της ελληνικής πεζογραφίας που τείνει να ξεχαστεί. Ένας συγγραφέας που εργάστηκε πάνω σε θέματα κοινότοπα και ίσως μελοδραματικά, αλλά κατάφερε να τα αναδείξει με έναν τρόπο μοναδικό, δίνοντάς τους απροσδόκητες διαστάσεις.

Επιμέλεια αφιερώματος: Αλέξης Ζήρας. Γράφουν ακόμα: Γιώργος Χ. Ρεπούσης, Τάκης Σιδέρης, Θανάσης Κορακάκης

Συνέντευξη – Γιενς Κρέστιαν Γκρένταλ

«Η πεζογραφία μου δεν αφορά τα γεγονότα, αλλά τη συνειδησιακή ροή.»

Ο Γιενς Κρέστιαν Γκρένταλ θεωρείται δίκαια ένας από τους πιο ποιοτικούς σύγχρονους δανούς συγγραφείς. Έχει γράψει 16 μυθιστορήματα που μεταφράστηκαν σε περισσότερες από 25 γλώσσες, με μεγαλύτερη επιτυχία στη Γαλλία και στην Ολλανδία, βραβεύτηκαν και μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο. Στα ελληνικά κυκλοφορούν 2 βιβλία του από τις εκδόσεις Πόλις, Ο ήχος της καρδιάς και Βιρτζίνια.

Με αφορμή την παρουσίασή του στο Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα τον Ιανουάριο, μίλησε στον Σωκράτη Καμπουρόπουλο για τα θέματα των έργων του.

«Τα κορίτσια διαβάζουν ροζ μυθιστορήματα με ροζ εξώφυλλα»

Η Μαρίζα Ντεκάστρο αναλύει το φαινόμενο της παραλογοτεχνίας, το οποίο εμφανίζεται στα εφηβικά μυθιστορήματα που διαβάζουν τα κορίτσια.

Κριτικές παρουσιάσεις 

Ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης γράφει για τον Γιώργο Αριστηνό (Τοξικά απόβλητα, κείμενα για τη λογοτεχνία), ο Χρίστος Παπαγεωργίου για τον Θανάση Σκρουμπέλο (Μαύρος Μακεδών), η Δήμητρα Καραμολέγκου για τον Βασίλη Βασιλικό (Το τελευταίο αντίο), η Ελισάβετ Σπαντιδάκη για τον Νίκο Φαρούπο (Οι ιχνηλάτες του σκότους), κ.ά.

Βιβλιοθήκες

Ο Νάσος Χριστογιαννόπουλος μας ξεναγεί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κουένκα (τρίτη πόλη του Ισημερινού) που, παρά την οικονομική στενότητα και τα πενιχρά μέσα του δημοτικού προϋπολογισμού, καταφέρνει να είναι γεμάτη κάθε μέρα, καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της.

Στο τεύχος ακόμα θα βρείτε όλες τις μόνιμες στήλες: σχόλια, από μήνα σε μήνα, courier, της σχολής και της σχόλης, ζενερίκ, χωρίς προϋπηρεσία, comics, ο περιοδεύων, ευπώλητα, βιβλιοπαρουσιάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.