Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Ν.ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ Διευκρινήσεις για τις δεξαμενές του πολεμικού ναυτικού στο Νεώριο



Επίσκεψη στη Σύρο πραγματοποίησε την Παρασκευή 7/2 ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μαζί με τον Οργανωτικό Υπεύθυνο του ΣΥΡΙΖΑ για τις Κυκλάδες, Νίκο Μανιό. Κατά την παραμονή τους είχαν προγραμματισμένη συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο με την προσωρινή διοίκηση και τη διοίκηση του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου.

Ο σκοπός αυτής της συνάντησης, όπως δήλωσε ο Νίκος Συρμαλένιος, ήταν διττός: να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στο Νεώριο δεδομένου του προβλήματος της μη καταβολής δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, αλλά και να ενημερώσει σχετικά και να διασαφηνίσει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ -που πολλαπλά διαστρεβλώθηκε και λοιδορήθηκε- κατά την ψήφιση της τροπολογίας για τις δεξαμενές του πολεμικού ναυτικού.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την επίμαχη τροπολογία, επεσήμανε ότι οι ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τον αδιαφανή και τον αιφνιαδιστικό τρόπο με τον οποίο  κατατέθηκε, αφορούσαν πρώτον την αντισυνταγματικότητα που ενείχε η παραγνώριση των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου και δεύτερον, το γεγονός ότι δεν διασφάλιζε την κατά προτεραιότητα πληρωμή των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, επεσήμανε στους εργαζόμενους ότι αν είχε υπάρξει καλύτερη συνεννόηση με το σωματείο των εργαζομένων του Νεωρίου, η τροπολογία που είχε συντάξει και κατέθεσε στα πρακτικά ο ΣΥΡΙΖΑ -που ούτε καν συζητήθηκε- θα διασφάλιζε τόσο την ανάθεση των δεξαμενών του πολεμικού ναυτικού στο Νεώριο όσο και την κατά προτεραιότητα καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, και θα γινόταν αποδεκτή από όλες τις πτέρυγες της βουλής.

 

Για μια ακόμα φορά, επέκρινε τις διαδοχικές κυβερνήσεις και ιδιαίτερα τις μνημονιακές των τελευταίων ετών, για την πλήρη απουσία κλαδικής πολιτικής για την ναυπηγοεπισκευή, δηλώνοντας ότι απαιτούνται επεξεργασμένες πολιτικές, που μπορούν να υλοποιηθούν με έναν ενιαίο δημόσιο ναυπηγοεπισκευαστικό φορέα, καθώς και με σκληρή διαπραγμάτευση με την ΕΕ. Σε ένα τέτοιο επεξεργασμένο πρόγραμμα, όπως υπάρχει στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, το Νεώριο μπορεί να αναλάβει ένα σημαντικό έργο που θα συνδέεται με την ακτοπλοϊα,  διεκδικώντας και αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχονται από την ΕΕ, όπου ο δημόσιος κοινωνικός φορέας ακτοπλοϊας σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα μπορεί να κατασκευάζει και επισκευάζει πλοία, ενώ θα μπορεί να επεκταθεί και στον τομέα των τουριστικών σκαφών και στην κατασκευή πλοίων με την χρήση ΑΠΕ.

Κλείνοντας, ο Νίκος Συρμαλένιος, κατέθεσε στο Σωματείο ένα πλήρη φάκελο με όλες τις παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το Νεώριο, ενώ για μια ακόμη φορά επανέλαβε την σταθερή στήριξη και συμπαράσταση στους εργαζομένους.

Σε παρέμβασή του, ο Νίκος Μανιός απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, αφού άσκησε κριτική στην μέχρι τώρα πορεία του συνδικαλισμού στη χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν κατάφερε δυστυχώς να είναι ούτε ανεξάρτητος ούτε δημοκρατικός, με αποτέλεσμα όλη την τελευταία περίοδο να γίνεται αντικείμενο λοιδορίας από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ, κάλεσε τους εργαζόμενους να χειραφετηθούν και από την εργοδοσία και από κυβερνητικούς παράγοντες, να καταλάβουν τη δύναμη τους, κάνοντας σαφές ότι σε περίπτωση ανάληψης της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα υπάρξει τεράστια σύγκρουση με συμφέροντα που δεν θα μπορούν να υπερνικηθούν χωρίς την καθολική συμμετοχή των εργαζομένων. Επεσήμανε πως οι εργαζόμενοι στην βιομηχανία, λόγω της φύσης της δουλειάς τους, ήταν ανέκαθεν πρωτοπόροι στη δράση και στη σκέψη, και κλείνοντας, τους κάλεσε να συσπειρωθούν στα συνδικάτα τους και να αποτελέσουν “παράδειγμα” για όλα τα ναυπηγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.