Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Κόντρα Δεκαβάλλα-Μαραγκού για τους ελέγχους στο δήμο


Ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας έκανε την εξής δήλωση:

“Με όλο τον σεβασμό που έχω σε όλους τους υποψήφιους δημάρχους και συνδυασμούς, επιβάλλεται να απαντήσω σε άρθρο – παρέμβαση του κ. Γεωργιου Μαραγκού(φωτο), ο οποίος αναφέρει κάποια πράγματα που δείχνουν ότι δεν έχει πλήρη και σε βάθος ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου, καθώς και για το θεσμικό καθεστώς που διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Θα πρέπει να επισημάνω λοιπόν ότι οι Δήμοι της Ελλάδας ελέγχονται από δώδεκα (12) συνολικά ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Μέχρι σήμερα υπολογίζω ότι στα 24 χρόνια της δημαρχιακής μου θητείας έχουμε δεχθεί περισσότερους από εκατό (100) εξονυχιστικούς ελέγχους, επιθεωρήσεις κ.λ.π. που αφορούν κυρίως στην εκτέλεση των έργων (κατά βάση Ευρωπαϊκών).

Από όλους αυτούς τους αμέτρητους ελέγχους που έχουμε δεχθεί παρακαλώ να μου υποδείξει ή υπενθυμίσει οποιοσδήποτε πολίτης, αν έχει φτάσει κάποια υπόθεση στα δικαστήρια.

Αντίθετα στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι εκπρόσωποι των ελεγκτικών αρχών αισθάνθηκαν την ανάγκη να χτυπήσουν την πόρτα του δημάρχου, προκειμένου να τον συγχαρούν για την άψογη λειτουργία των υπηρεσιών του.

Θα πρέπει να υπενθυμίσω επίσης ότι αφενός μεν είμαστε ο δεύτερος Δήμος από τους τότε λειτουργούντες 1034 συνολικά στην Ελλάδα, που εφάρμοσε το διπλογραφικό σύστημα, έχοντας λάβει (οικονομικό) βραβείο από το Υπουργείο Εσωτερικών και αφετέρου, τόσο ο Δήμος όσο και η ΤΕΔΚ Κυκλάδων, την οποία εκπροσωπούσαμε, πρωτοστάτησε στην καθιέρωση του προληπτικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Δεν θα καταπιαστώ με το σύνολο των προτάσεων του κ. Μαραγκού.

Ωστόσο ενδεικτικά θα αναφέρω ότι θα έπρεπε να γνωρίζει πως:

α) φορέας υλοποίησης του Κολυμβητηρίου ήταν η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και όχι ο Δήμος. Ωστόσο η άποψή του, γιατί ζητήσαμε να γίνει Κολυμβητήριο αφού αυτό δεν είναι ανταποδοτικό, είναι πράγματι εξωφρενική. Με την ίδια λογική δεν θα έπρεπε να έχουμε νοσοκομεία, σχολεία, παιδικούς σταθμούς κ.λ.π.

β) φορέας υλοποίησης της Μαρίνας ήταν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και όχι ο Δήμος μας και

γ)φορέας υλοποίησης του μικρού τμήματος του ποδηλατόδρομου μετά το στρατόπεδο, ήταν η τ. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και όχι ο Δήμος.

Επί πλέον, αν δεν έχει διαβαστεί μέσω του τύπου, θέλω να ενημερώσω ότι:

1)Τον φάκελλο του “ΚΕΚ Φερεκύδης” με πρωτοβουλία δική μου και μετά από σχετική εισήγησή μου προς το Δημοτικό Συμβούλιο τον απέστειλα ήδη στον κ. Εισαγγελέα.

2) Με απόφασή μου διενεργείται διαχειριστικός έλεγχος από ορκωτούς λογιστές στο Πολυδύναμο Κέντρο Ν. Κυκλάδων.

3)Με τη σύμφωνη γνώμη μου, ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της ΚΕΜΑΕ Φώτης Ξαγοράρης έχει αναθέσει σε ορκωτούς λογιστές τον σχετικό έλεγχο.

Όσο για το θόλο του κολυμβητηρίου, τους μόνους που μπορεί να ελέγξει ο κ. Μαραγκός από δω και πέρα είναι τον Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, που εισηγήθηκε, καθώς και τον Πρόεδρο  Εφετών Αιγαίου και τους δύο Εφέτες που έστειλαν με βούλευμα – καταπέλτη την υπόθεση στο Αρχείο. (περισσότερα θα ανακοινωθούν σε λίγες μέρες).

Το μόνο που εκκρεμεί για τον θόλο είναι η αγωγή για αδικαιοπραξία ύψους 150.000 ευρώ που έχω ασκήσει κατά του πολίτη που είχε υποβάλει την μήνυση εναντίον μου. Αυτή πρόκειται να εκδικαστεί στις 7 Μαρτίου 2014 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Σύρου.

Σχετικά με το ποσόν των 20.000 περίπου ευρώ, που αφορά στο ταμειακό έλλειμμα,  δεν διαπιστώθηκε από κανέναν ελεγκτικό μηχανισμό, αλλά από εσωτερικό έλεγχο της υπηρεσίας. Η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου, της οποίας προεδρεύω όμως ενήργησε αστραπιαία υποβάλλοντας την σχετική μηνυτήρια αναφορά, επί της οποίας ήδη διενεργείται προανάκριση.

Όπως γίνεται αντιληπτό η συνεργασία μας με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς είναι δεδομένη και στηρίζεται στην ειλικρίνεια και τον αλληλοσεβασμό του θεσμικού ρόλου που έχει ο καθένας από εμάς.

Ο τρόπος που διατυμπανίζεται όμως κάποιος έλεγχος, θέλει ιδιαίτερη ευαισθησία και απόλυτο σεβασμό των προσώπων και του έργου που έχει επιτελεστεί. Ιδιαίτερα για τις υπηρεσίες του Δήμου, που αποτελούνται από στελέχη εξαιρετικής ποιότητας και ηθικής.

Ωστόσο ο τόπος μας είναι δεδομένο ότι περιμένει τις προτάσεις και τον σχεδιασμό των συνδυασμών, για την επόμενη μέρα. Κάθε έλεγχος είναι καλοδεχούμενος από οποιονδήποτε πολίτη και όχι μόνο από τους επικεφαλής συνδυασμών.

Γι αυτό καλά είναι τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, αλλά όπως λέει και ο λαός όποιος κοιτάζει πολύ πίσω του “σκουντουφλάει”.

 

 

 

 

 

                                                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.