Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΥΡΟΥ Εκτός παιδικών σταθμών παιδιά άνεργων μητέρων




Δεν επανεγγράφονται στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Σύρου Ερμούπολης τα παιδιά, των οποίων οι μητέρες έμειναν χωρίς δουλειά, διακόπτοντας βίαια την προσχολική αγωγή των νηπίων και καταδικάζοντας τις μητέρες σε μακροχρόνια ανεργία.

Με απόφασή του ο ΟΠΑΚ, φέτος, απέκλεισε τα παιδιά που φοίτησαν πέρυσι στους παιδικούς σταθμούς αλλά οι μητέρες τους έμειναν πρόσφατα άνεργες, κάτι το οποίο ανακοινώθηκε μόλις χθες (4 Σεπτεμβρίου) και ενώ η λειτουργία των σταθμών ξεκινά στις 9 Σεπτεμβρίου.

Στο παρά πέντε, λοιπόν, οι γονείς που πολύ πρόσφατα έμειναν άνεργοι και βρίσκονται σε αγωνιώδη αναζήτηση εργασίας ενημερώθηκαν πως τα παιδιά τους θα διακόψουν τη φοίτησή τους στους παιδικούς σταθμούς και στο εξής θα πρέπει να τα έχουν στο σπίτι.

Ως Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδικών Σταθμών Δήμου Σύρου - Ερμούπολης θεωρούμε άδικο τον αποκλεισμό των παιδιών των άνεργων μητέρων και απαράδεκτη τη διακοπή της φοίτησης των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς.

Για τον ίδιο λόγο εκτός των δομών μένουν και τα παιδιά που για πρώτη φορά έκαναν αίτηση εγγραφής και δεν εργάζονται και οι δυο γονείς.

Η διοίκηση του ΟΠΑΚ γνώριζε εδώ και μήνες πως υπάρχει πρόβλημα με τη μείωση του προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς και ωστόσο δεν φρόντισε να ενημερώσει τους γονείς για τους κινδύνους που ελλοχεύουν να μείνουν εκτός των δομών δεκάδες νήπια. 

Προλαμβάνοντας τα περί αντιθέτου επιχειρήματα, ενημερώνουμε πως η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τη δεδομένη χρονική στιγμή οδηγεί τους γονείς σε αδιέξοδο, μηδενίζοντας τις πιθανότητες να εγγραφούν τα παιδιά σε οποιαδήποτε άλλη δομή προσχολικής αγωγής.

Η ανεργία δεν είναι επιλογή για να τιμωρούνται και να αποκλείονται όσες οικογένειες έχουν άνεργα μέλη με θύματα τα ίδια τα νήπια που διακόπτουν αιφνιδιαστικά και χωρίς προετοιμασία την προσχολική αγωγή.

Οι άνεργες μητέρες δεν είναι διαθέσιμες να απασχολούν οι ίδιες τα παιδιά τους, αφού αναζητούν εργασία για την επιβίωσή τους. Είναι προσωρινά και παρά τη θέληση τους εκτός εργασίας και κάνουν τα αδύνατα δυνατά να ενταχθούν εκ νέου στην αγορά εργασίας.

Αποκλείοντας τα παιδιά τους από τον παιδικό σταθμό αποκλείονται και οι ελάχιστες πιθανότητες να απασχοληθεί μια μητέρα οπουδήποτε για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένεια της.

Ζητάμε από τον ΟΠΑΚ να επανεξεταστούν οι αιτήσεις και να διεκδικηθούν πόροι ώστε να μην μείνουν εκτός παιδικών σταθμών τα παιδιά που το έχουν ανάγκη.


 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΥΡΟΥ – ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.