Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Σύσκεψη για την αξιοποίηση του στρατοπέδου Σύρου

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μεταξύ αφενός των αρμοδίων φορέων του ΥΠΕΘΑ, Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), Υπηρεσίας Αξιοποίησης και Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων (ΥΑΜΣ), και αφετέρου του δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης Γιάννη Δεκαβάλλα, του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Πουσσαίου και του Γιάννη Δαρζέντα, καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου και προέδρου του Πανεπιστημιακού Τμήματος της Σύρου, με αντικείμενο την επίλυση ζητημάτων που έχουν προκύψει σχετικά με την “Αξιοποίηση – Πολεοδόμηση Στρατοπέδου “Ζαφείρη” στην Ερμούπολη Σύρου.

Ο κ. Δεκαβάλλας ανέπτυξε τα προβλήματα που έχουν προκύψει και η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στο θέμα που έχει θέσει το Υπουργείο Άμυνας με τη διαφωνία του με την Πράξη Εφαρμογής με το αιτιολογικό ότι πρέπει να γίνει νέα κατανομή του χώρου, γιατί από την Πολεοδομική Μελέτη το Υπουργείο λαμβάνει πολύ λιγότερο εμβαδόν σε σχέση με το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και γενικότερα σε σχέση με αυτό που του αναλογεί.
Το θέμα αυτό “έκλεισε” θετικά και το Υπουργείο δεν πρόκειται να αξιώσει να λάβει περισσότερο εμβαδόν από τα 26.927 τ.μ. που προβλέπονται στη μελέτη, ενώ ο Δήμος θα λάβει 47.669,24 τ.μ. (το υπόλοιπο εμβαδόν γίνεται χώρος πρασίνου)
Στη συνέχεια ο Δήμος πρότεινε να γίνει η μεταβίβαση της κυριότητας με διαλυτική αίρεση. Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου επέμειναν στην άποψη να γίνει η σύμβαση παραχώρησης κυριότητας από το Υπουργείο προς το Δήμο με αναβλητική αίρεση. Μεταξύ των δύο πλευρών συμφωνήθηκε να δοθεί λύση με αναβλητική αίρεση και με μεταβίβαση της κυριότητας προς το Δήμο μόνο στην περίπτωση που ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και εκτελέσει τις εργασίες (κυρίως περιτοίχισης), που θα αναλάβει υποχρέωση να εκτελέσει.
Προϋπόθεση όμως που ζητήθηκε από την πλευρά της Σύρου είναι να παραχωρηθεί για το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα και μέχρι την ολοκληρωτική παραχώρηση της κυριότητας προς το Δήμο, – έστω και προσωρινά –, η χρήση του χώρου, έτσι ώστε να καταστεί εφικτό να εκτελέσει τις απαιτούμενες εργασίες ο Δήμος.
Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την τοιχοποιία που θα διαχωρίσει τις δύο ιδιοκτησίες (Υπουργείου και Δήμου), το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζητάει να γίνουν από το Δήμο και διάφορες άλλες διευθετήσεις(ομβρίων υδάτων, κ.λ.π.), καθώς και να καταβληθεί το ποσόν των 75.000 ευρώ προς το ΥΠΕΘΑ, που αφορά στην μεταφορά των μαγειρείων του Στρατοπέδου, εργασία που έχει πραγματοποιηθεί ήδη σε προγενέστερο χρόνο.
Σε σχέση με την τελευταία αυτή υποχρέωση του Δήμου ο δήμαρχος πρότεινε να καταβληθεί σε δόσεις και όχι άμεσα, πράγμα που έγινε αποδεκτό από την πλευρά του Υπουργείου.
Στις προσεχείς ημέρες θα λάβουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου οι φορείς της Σύρου το Πρακτικό της σύσκεψης, το οποίο ανέλαβαν να συντάξουν οι επιτελείς του Υπουργείου, προκειμένου να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους.
Επόμενο βήμα θα είναι να εισαχθεί το θέμα σε προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο για την αποδοχή (ή όχι) των προτάσεων του Υπουργείου και γενικότερα όσων κατ' αρχήν συμφωνήθηκαν στην ανωτέρω σύσκεψη.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πήραν το λόγο οι κ.κ. Ρήγας, Πουσσαίος και Δαρζέντας επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να ξεμπλοκάρει το θέμα, τόσο για να επιτευχθεί η περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημίου στη Σύρο, (στο οποίο ο Δήμος θα παραχωρήσει σημαντικό μέρος από την έκταση που πρόκειται να λάβει), όσο και για να μπορέσει να ανασάνει η πόλη με την αξιοποίηση και εκμετάλλευση του υπόλοιπου χώρου.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΥΡΟΥ - ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.