Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ :Απαράδεκτη η επίθεση στους φοιτητές της ΣύρουΜε αφορμή σχετικά δημοσιεύματα  αλλά και την εμπλοκή του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης σε ζητήματα «όχλησης» από την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και λοιπών πολιτιστικών δραστηριοτήτων  φοιτητών του Τμήματος Σχεδίασης  Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου σημειώνει τα εξής :

1. Η λειτουργία πανεπιστημιακού τμήματος στο νησί της Σύρου, παρά τα ζητήματα ακαδημαϊκής φύσης,  σε σχέση με την κρατική πολιτική «διασποράς» πανεπιστημίων για μη ακαδημαϊκούς λόγους,  μόνο όφελος μπορεί να μετρά  για την τοπική κοινωνία. Το παράθυρο γνώσεων,  νιάτων και πολιτισμού  που ανοίγει ένα πανεπιστημιακό τμήμα σε μια μικρή κοινωνία,  δεν αποτιμάται ούτε και συμψηφίζεται  με τα όποια προβλήματα υποδομών επιβάλλει η διαχρονική κυβερνητική πολιτική που αντιμετωπίζει την παιδεία είτε ως εμπορευματική δραστηριότητα είτε ως παράπλευρη τόνωση της τοπικής οικονομίας .

2. Η απαράδεκτη επίθεση στους φοιτητές του τοπικού τμήματος από ομάδα συμπολιτών με χαρακτηρισμούς που προφανώς αντανακλούν το ήθος όσων εκφράζονται έτσι, φαίνεται να ξεπερνά  την στενή αντίληψη κάποιων   που ζητούν  από τον «εισαγγελέα» να αναλάβει καθήκοντα παιδονόμου. Εντάσσεται ηθελημένα ή όχι στην καλλιέργεια ενός κλίματος που θέλει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα «αποστειρωμένα» από  τα χαρακτηριστικά της νεολαίας. Στηρίζει ηθελημένα ή όχι  μια πολιτική που θέλει τα πανεπιστήμια – επιχειρήσεις,  «καθαρά»  από την αμφισβήτηση της κυρίαρχης πολιτικής, εξαρτήματα μιας οικονομίας που υποτάσσει τα εναπομείναντα κοινωνικά αγαθά στην λογική του ταμείου, μακριά και απέναντι από τις κοινωνικές ανάγκες.

3. Προξενεί εντύπωση ότι τα αισθητήρια μερίδας συμπολιτών  δείχνουν εξαιρετικά ευαίσθητα όσο αφορά τις δραστηριότητες των φοιτητών, ενώ παρουσιάζονται τουλάχιστο απενεργοποιημένα όσο αφορά άλλες, τύπου εμποροπανήγυρης, εκδηλώσεις  που διοργανώνονται, συνήθως για τουριστικούς ή άλλους λόγους.

4. Σε κάθε περίπτωση, η συμβίωση προς αμοιβαίο όφελος, απαιτεί  ανοχή και σεβασμό στις διαφορετικές ανάγκες. Οι φοιτητές του τοπικού τμήματος, αναπόσπαστο και πολύτιμο κομμάτι της τοπικής μας κοινωνίας,  είναι σε θέση, μέσω της δημοκρατικής λειτουργίας του συλλογικού τους οργάνου, να συμβάλλουν στην, κατά το δυνατό, ομαλή ένταξη των δραστηριοτήτων τους στο τοπικό περιβάλλον,  χωρίς την ανάγκη παιδονόμων και επιτηρητών.

 5. Η δημοτική αρχή μπορεί να συμβάλλει με την διευκόλυνση  δραστηριοτήτων, όπως πχ οι φοιτητικές συναυλίες,  με  διάθεση κατάλληλων  χώρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.