Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Ακτές: Τσιμέντο να γίνουν;



του Κρίτωνα Αρσένη(ευρωβουλευτή)

Άλλη μία «πρωτοποριακή» και «ευφάνταστη» ιδέα των κ.κ. Σαμαρά και Στουρνάρα για την ανάπτυξη βρήκε πρόσφατα την έκφραση της στο Ν/Σ για την «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας». Πρόκειται για την ιδιωτικοποίηση των ακτών μας και την κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες. Φαίνεται να συμμερίζεται η κυβέρνηση την άποψη ότι περισσότερες ξαπλώστρες, beach bar και νομιμοποιημένα αυθαίρετα στις παραλίες είναι το συστατικό που έλειπε «για να απελευθερωθούν οι τεράστιες δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης που παρέχει η παράκτια ζώνη» και έσπευσε να ρυθμίσει το ζήτημα καταθέτοντας το νομοσχέδιο-έκτρωμα ανήμερα Μεγάλη Πέμπτη, βάζοντας ένα ακόμη λιθαράκι στην ολοκλήρωση του «success story» που συντελείται από άκρη σε άκρη της χώρας.
Σήμερα, η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες γωνιές της Μεσογείου όπου μπορεί κανείς να απολαύσει ελεύθερη πρόσβαση σε ακτές, μέσα σε ένα παρθένο τοπίο. Η κυβέρνηση όμως αντιλαμβάνεται το δημόσιο αυτό αγαθό, το οποίο είναι ταυτόχρονα και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών μας στον τουριστικό χάρτη, ως εμπόδιο στις «αναπτυξιακές» δυνατότητες της χώρας.
Για του λόγου το αληθές, και για να μη μείνει η παραμικρή αμφιβολία για το πώς εκλαμβάνει η κυβέρνηση και μάλιστα το Υπουργείο Οικονομικών (ούτε καν το ΥΠΕΚΑ, στο οποίο ανήκει η εν λόγω αρμοδιότητα) την προστασία του αιγιαλού, αναφέρεται στην εισήγηση του Ν/Σ: «Η οικονομική σημασία της παράκτιας ζώνης είναι τεράστια και απαιτείται να απελευθερωθούν οι τεράστιες δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης που παρέχει». Και εξειδικεύει το νομοσχέδιο: «Έργα που εξυπηρετούν δημόσιους, κοινωφελείς, ερευνητικούς ή επιχειρηματικούς σκοπούς, όταν η παραχώρηση κρίνεται απολύτως απαραίτητη για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού, τυγχάνουν νομιμοποίησης». O καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Πρόκειται για την απόλυτη διάλυση των θεσμών. Στην επόμενη φάση ας μην εκπλαγούμε αν δούμε τη δασική πολιτική ή τη χωροταξία να ρυθμίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών!
Για το πόσο καταστρεπτικό είναι το Ν/Σ δε χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω ιδιαίτερα. Άλλωστε πολλά έχουν γραφτεί το τελευταίο διάστημα. Δημιουργεί το νομικό πλαίσιο για το οριστικό ξεπούλημα των ακτών, δηλαδή δημόσιων κοινόχρηστων πόρων που προστατεύονται από το Σύνταγμα! Ιδιωτικοποιεί το δικαίωμα για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες! Παραδίδει το σύνολο των ελληνικών ακτών σε πάσης φύσεως ιδιωτικά και «στρατηγικά» επενδυτικά συμφέροντα, αδιαφορώντας πλήρως για την ανάγκη προστασίας των παράκτιων οικοσυστημάτων, του μοναδικού αυτού κοινόκτητου πόρου, υπονομεύοντας ανοικτά το μέλλον της χώρας! Ζούμε σε μία χώρα όπου η επαφή με τη θάλασσα είναι συνυφασμένη με την ύπαρξή μας και κινδυνεύουμε να χάσουμε την πρόσβαση στις ακτές μας!
Ωστόσο, ας μην εθελοτυφλούμε. Όλα αυτά που επιδιώκει να θεσπίσει το νέο Ν/Σ δεν είναι καινούρια, αποτελούν κομμάτι του «success story» του κ. Σαμαρά, που είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, το 2009, με το ανεκδιήγητο τότε χωροταξικό του τουρισμού του κ. Σουφλιά. To σχέδιο εκποίησης όλου του θαλάσσιου μετώπου σε «στρατηγικούς επενδυτές» που ξαφνικά αποκτούν δικαιώματα «φεουδάρχη» υλοποιείται με σταθερή προσήλωση από την παρούσα κυβέρνηση, με την εκχώρηση του Αστέρα Βουλιαγμένης, του Ελληνικού, την πρόσφατη έγκριση δύο νέων σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων σε Μήλο και Τζια από τον κ. Μανιάτη και «πάει λέγοντας»…
Αλλά αυτή τη φορά διαφαίνεται κάτι ελπιδοφόρο στην υπόθεση. Αρχίζουν να ξυπνούν τα δημοκρατικά ανακλαστικά των πολιτών και δημιουργείται ένα κύμα αντιδράσεων που ξεκίνησε αρχικά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γιγαντώνεται. Η αντίστοιχη ενημερωτική σελίδα στο ΦΒ έχει ξεπεράσει μέσα σε λίγες μέρες τα 12000 likes, έχει οργανωθεί συλλογή υπογραφών για το θέμα, πολλά άρθρα έχουν γραφτεί και οι ευρωβουλευτές και οι βουλευτές δεχόμαστε καθημερινά εκατοντάδες mail πολιτών που ζητούν την απόσυρση του Ν/Σ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε πρόσφατη ψηφοφορία για την απόσυρση της απαράδεκτης νομοθετικής πρότασης της Κομισιόν που θα έδινε τον έλεγχο των σπόρων αποκλειστικά στις πολυεθνικές, απέδειξε ότι αντιδρά θετικά στο δημοκρατικό έλεγχο, αφού την πρόταση καταψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών μετά από τεράστια πανευρωπαϊκή κινητοποίηση ενεργών πολιτών και οργανώσεων.
Αυτά όμως συμβαίνουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην Ελλάδα η ανατροπή της πολιτικής θα έρθει με την ψήφο μας στις 25 Μαΐου. Οι πολίτες έχουν μοναδική ευκαιρία στις επερχόμενες εκλογές να πουν το οριστικό ΟΧΙ στις πολιτικές αρπαγής της δημόσιας γης και περιουσίας που υπονομεύουν ανοιχτά το μέλλον της χώρας, χαρίζοντας απροκάλυπτα δημόσιους πόρους σε «επίλεκτα» επιχειρηματικά συμφέροντα.

 http://www.parallaximag.gr/parallax-view/aktes-tsimento-na-ginoyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.