Τρίτη 24 Απριλίου 2012

BΙΒΛΙΟ Iστορία της ιδιωτικής ζωής - ο ζωντανός Αριστοφάνης


Το βιβλίο << ιστορία της ιδιωτικής ζωής>> σημείο αναφοράς στο χώρο του, παρακολουθεί την έννοια του<<ιδιωτικού>> από την εποχή της ρωμαικής αυτοκρατορίας μέχρι το δυτικό μεσαίωνα και το βυζάντιο, στα τάλη της πρώτης μ.χ χιλιετίας.

     Εντοπίζει, μεταξύ πολλών άλλων, το περιεχόμενο που δίνει η ρωμαική αριστοκρατική ηθική στο γάμο, στην οικογένεια και στο ιδιωτικό συμφέρον, καθώς αυτή επιδιώκει την ταξική επιβολή και την ιδεολογική υπεροχή. Περιγράφει την καθιέρωση μιας νέας κοινότητας, της χριστιανικής εκκλησίας, μαζἰ με την πρωτόγνωρη συζυγική και σεξουαλική ηθική που τη συνοδεύει. Μελετά το πέρασμα από τη δημόσια αγορά του άστεως στον περίκλειστο πύργο του δυτικού φεουδάρχη, που συντελείται μέσα σε ένα ενστικτώδες ξέσπασμα βίας, απληστίας και αρπαγής. Επισημαίνει τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων δημοσίου και ιδιωτικού στη βυζαντινή κοινωνία, όπως το εκφράζουν , μεταξύ άλλων , η κρατική χριστιανική λατρεία, ο μοναχικός βίος και η πνευματική συγγένεια.

     Το βιβλίο του Αλέξη Σολωμού με τίτλο <<Ο ζωντανός Αριστοφάνης>> μας υπενθυμίζει ότι η σάτυρα του Αριστοφάνη δεν γράφτηκε για ορισμένους ανθρώπους, μα για τον άνθρωπο γενικά. Ο πολίτης της εποχής του Κλέωνα ή των τριάκοντα είναι ο πολίτης κάθε εποχής, ο παραγκωνισμένος σύζυγος της Πραξαγόρας ή της Μυρρίνης που μας κάνει κάθε μέρα να γελούμε μέσα από τις γελοιογραφίες των περιοδικών, και οι βασικές ιδέες που πραγματεύονται οι κωμωδίες δεν είναι άλλες από τον πόλεμο, τον πλούτο,τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία, την παδεία, την τέχνη, θέματα που ακόμα και σήμερα τονίζει την επικαιρότητά τους η πρώτη σελίδα των εφημερίδων.

      Και τα δύο βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις << ΚΕΔΡΟΣ>>.

                                                                 Γ.Κ.Π

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.