Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Σώστε την Ερμούπολη



ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ

Στην ίδρυση εναίου φορέα διαμέσου, για να ξεπεραστούν οι νομικές αγκυλώσεις και να δοθεί η δυνατότητα προστασίας και επενδυτικής εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας των κληροδοτημάτων της Σύρου, προχωρεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Στη Σύρο εδρεύουν πάνω από 27 τέτοια, τα οποία διαχειρίζονται κινητή και ακίνητη περιουσία υψηλής αξίας.





Ο σκοπός

Η Περιφέρεια στοχεύει στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς που κληροδότησαν μεγάλοι ευεργέτες του νησιού, στην αξιοποίηση αυτής για όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των σκοπών των κληροδοτημάτων αλλά και την ενίσχυση της απασχόλησης κυρίως στον κλάδο της οικοδομής, που διέρχεται και τη μεγαλύτερη κρίση, χωρίς να αποκλείονται και άλλες επαγγελματικές ομάδες μέσω της αξιοποίησής τους.

«Η σχετική πρωτοβουλία που αναλάβαμε», τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Πουσσαίος, «εστιάστηκε στην προσπάθεια ίδρυσης ενός ενιαίου φορέα ή ανάθεσης σε ήδη υφιστάμενο. Ο παραπάνω φορέας θα αποτελούσε ουσιαστικά το εργαλείο υλοποίησης των αποφάσεων των διοικητικών συμβουλίων των κληροδοτημάτων. Σκοπός μας, η υποστήριξη ίδρυσης ενός κοινοπρακτικού φορέα επαγγελματιών του κλάδου της οικοδομής κ.ά. στη λογική της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, που θα συμβάλλει στην αποκατάσταση και συντήρηση της ακίνητης περιουσίας κάθε κληροδοτήματος. Επιδιώκουμε νομοθετική ρύθμιση οριστικής τροποποίησης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για την άρση των δυσκολιών που διέπουν τη διαχείριση των περιουσιών των κληροδοτημάτων σε εθνικό επίπεδο».

»Ηδη το όλο εγχείρημα βρίσκεται σε φάση υλοποίησης τουλάχιστον ως προς την πρώτη του φάση, κατόπιν συνεννόησης και αποδοχής εκ μέρους των δ.σ. των κληροδοτημάτων και με την υποστήριξη και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων. «Δυστυχώς, η αναζήτηση πόρων για τα κληροδοτήματα γίνεται τις περισσότερες φορές επί ματαίω και μάλιστα έχοντας απέναντι ένα ακόμα εμπόδιο το παρόν νομοθετικό πλαίσιο και τη γραφειοκρατία που αυτό συνεπάγεται», προσθέτει ο Γιώργος Πουσσαίος. «Η σημερινή κατάσταση επιβάλλει δραστικές κινήσεις, οι οποίες θα σας οδηγήσουν στον διπλό στόχο της προστασίας αυτής της ανεκτίμητης πολιτιστικά και οικονομικά περιουσίας και στην αξιοποίησή της με απώτερο στόχο την εξυπηρέτηση των σκοπών του κάθε κληροδοτήματος. Ταυτόχρονα, εξυπηρετώντας τους σκοπούς των κληροδοτημάτων θα δοθεί η δυνατότητα για ενίσχυση και των επαγγελματικών ομάδων που θ' απασχοληθούν προς τον σκοπό αυτό.

»Η αποτελεσματική εκμετάλλευση των εθνικών κληροδοτημάτων, που συνεπάγεται παροχή προστιθέμενης αξίας για τις τοπικές κοινωνίες και επίσπευση του έως σήμερα χαμένου χρόνου, ουσιαστικά προϋποθέτει αλλαγή του δύσκαμπτου και απαρχαιωμένου νομοθετικού πλαισίου (αναγκαστικός Ν. 2039/1939) που περιορίζει τις δυνατότητες ελιγμού των δ.σ. σχετικά με την αλλαγή ή αναδιαμόρφωση των σκοπών των κληροδοτημάτων αλλά και τη δυνατότητα αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων τους, οδηγώντας ουσιαστικά σε τελμάτωση και απαξίωση τα ίδια και την ακίνητη περουσία τους».

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=348730

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.