Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Συνάντηση εργασίας για την έκδοση νέων αδειών καταστημάτων

Συνάντηση   εργασίας με τη γενική γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού –Τουρισμού Λίνα  Μενδώνη, πραγματοποίησε ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας, σχετικά με τη γραφειοκρατική διαδικασία και την ταλαιπωρία που υφίστανται επιχειρηματίες της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου, σχετικά με την έκδοση νέων αδειών καταστημάτων.
      Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος διευθυντές και στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και νομικοί σύμβουλοι του Υπουργείου, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του κράτους κ.Μαυρίκα.  Ο δήμαρχος εξέθεσε για μία ακόμη φορά την κατάσταση και ζήτησε να αμβλυνθεί η γραφειοκρατία, α) με τροποποίηση του αρχαιολογικού νόμου, β) με εγκύκλιο που να δίνεται κατεύθυνση στις αρμόδιες Εφορίες του Υπουργείου να μην αποστέλλουν φακέλους, είτε στο Κεντρικό Συμβούλιο, είτε στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων, αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος και αν πρόκειται για θέματα ελάσσονος σημασίας, και γ) με την εντολή από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να συνεδριάζουν τα αρμόδια Συμβούλια σε τακτικότερα χρονικά διαστήματα, σε σχέση με αυτό που επικρατεί σήμερα. Τέλος, ο κ.Δεκαβάλλας επανήλθε και πάλι στην πρόταση του Δήμου να ενεργοποιηθεί η υπηρεσία Νεωτέρων  Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κυκλάδων που έχει συσταθεί με Προεδρικό  Διάταγμα με έδρα τη  Σύρο και έχει μείνει μέχρι στιγμής στα χαρτιά.
     Η γενική γραμματέας του Υπουργείου ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να αλλάξει ο αρχαιολογικός νόμος, (ο  οποίος εφαρμόζεται αναλογικά και για τους κηρυγμένους ως «ιστορικούς τόπους»), γιατί υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι αν υπάρξουν ευνοϊκότερες για δόμηση, ή για επεμβάσεις σε κτίρια διατάξεις, αφού κάτι τέτοιο θα αφορά το σύνολο των αρχαιολογικών περιοχών, ή των ιστορικών τόπων, και μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνο για την   προστασία τους.
     Όσον αφορά στην εγκύκλιο έγινε δεκτό να δοθούν κατευθύνσεις στις αρμόδιες Εφορείες, να εφαρμόζουν το νόμο και να μην μεταθέτουν το σύνολο των θεμάτων στα τοπικά συμβούλια ή στο κεντρικό συμβούλιο του Υπουργείου.
    Παραπέρα,  η γενική γραμματέας δέχτηκε  το αίτημα του Δήμου να γνωμοδοτήσει το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων  Μνημείων ότι η απόφαση Υπουργού Πολιτισμού που είχε εκδοθεί το έτος 2007, στο πλαίσιο της έγκρισης για το Πολεοδομικό της Ερμούπολης), αναφορικά με τον καθορισμό χρήσεων γης στην Ερμούπολη, εξακολουθεί να  είναι σε ισχύ, και κατά συνέπεια οι αρμόδιες διευθύνσεις μπορούν να δίνουν ευκολότερα το «πράσινο φως», χωρίς να υποβάλλονται οι πολίτες σε μεγάλη ταλαιπωρία, προκειμένου να δίνεται νέα έγκριση από το Υπουργείο.
      Τέλος ο κ.Δεκαβάλλας ζήτησε να επισπευστούν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των τεσσάρων πρώτων ταφικών μνημείων (μαυσωλείων)  του νεκροταφείου Αγίου Γεωργίου στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.