Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

AΦΑΝΙΣΜΟΣ Το απόλυτο τεχνο-θρίλερ


AΦΑΝΙΣΜΟΣ 
Mark Alpert
ΤΡΑΥΛΟΣ 2014
σελίδες: 576
 
  Είναι το δημιούργημά μας. Και, τώρα, θέλει να μας σκοτώσει. Η ηθική και οι κανόνες της κοινωνίας μας έχουν επιτρέψει, εδώ και χρόνια, τον εντοπισμό της θέσης μας μέσω κινητών, και τη χειραγώγηση των επιθυμιών μας μέσω διαδικτύου. Αύριο, η τεχνολογία θα επιτρέπει σε απρόσκλητους διαχειριστές, μέσω εγκεφαλικών εμφυτευμάτων, να ελέγχουν τις οπτικές μνήμες και τις αναμνήσεις μας, τη συμπεριφορά και τις κινήσεις μας. Και, αυτή είναι η καρδιά στην ιστορία του Άλπερτ: η αλληλεπίδραση της τεχνολογίας με τον ανθρώπινο εγκέφαλο και ο αφανισμός αντιφρονούντων, ανένταχτων και κάθε είδους «διαφορετικών».
Ο προσθετικός βραχίονας του Τζιμ Πιρς, τα βιονικά γυαλιά της Κίρστεν, τα έντομα- ντρονς που κατασκοπεύουν και δολοφονούν, τα διαδικτυακά πλοκάμια της Συλλογικής Συνείδησης που λοβοτομεί ανθρώπους και συγκροτεί έναν στρατό από Ενεργούμενα, ηχούν σαν αποκύημα επιστημονικής φαντασίας. Όμως... είναι ήδη πραγματικότητα.
Ο Μαρκ Άλπερτ γράφει το ένα θρίλερ καλύτερο από το προηγούμενο – είναι άξιος διάδοχος του Μάικλ Κράιτον. Όποιος καθηλώθηκε από την Κλεμμένη εξίσωση, θα λατρέψει τον Αφανισμό. Το νέο του βιβλίο εξάπτει, συγκλονίζει, τρομοκρατεί, πληροφορεί, συναρπάζει. Ακατάπαυστη δράση, καταιγιστικός ρυθμός, αληθινή επιστήμη αιχμής, υπερσύγχρονη τεχνολογία, διεθνής κατασκοπεία, αλλεπάλληλες ανατροπές, πολιτικές ίντριγκες, σκηνές που κόβουν την ανάσα. 
Η Τεχνητή Νοημοσύνη κάνει, πλέον, τα δικά της σχέδια για το μέλλον – στα οποία δεν περιλαμβάνονται οι άνθρωποι.
Ο Τζιμ Πιρς νοσταλγεί την κόρη του – τον εγκατέλειψε μόλις έμαθε ότι ο πατέρας της έκανε την πιο «βρόμικη» δουλειά στις μυστικές υπηρεσίες του αμερικανικού στρατού. Την αγαπάει πολύ, παρ’ ότι ξέρει ότι είναι η πιο δραστήρια χάκερ των InfoLeaks.
Καθώς σφαδάζει κάτω από τη θανατηφόρα λαβή του δολοφόνου που έχει εισβάλει στο γραφείο του απαιτώντας να μάθει πού βρίσκεται η κόρη του, καταλαβαίνει ότι η μονάκριβή του έχει «σπάσει» κάποια πολύ κρίσιμα μυστικά...
... Κι ενώ ο Τζιμ ψάχνει να βρει τον απαγωγέα της, συνειδητοποιεί ότι δεν έχει να αντιμετωπίσει, απλώς, την υπέρτατη απειλή για την κόρη του. Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει στραφεί στους δημιουργούς της, και δεν προτίθεται να τους αφήσει –ούτε και τους υπόλοιπους ανθρώπους– να επιβιώσουν για πολύ.

Mark Alpert

Ο Μαρκ Άλπερτ σπούδασε αστροφυσική στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Ζει στο Μανχάταν με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους και εργάζεται ως διευθυντής σύνταξης στο περιοδικό Scientific American. Αποκλειστική του απασχόληση είναι να επιλέγει ενδιαφέροντα επιστημονικά άρθρα και να απλοποιεί δύσκολες επιστημονικές έννοιες. Επίσης, αρθρογραφεί στα περιοδικά Fortune, Popular Mechanics και Playboy.
Είναι ο συγγραφέας των best sellers Η κλεμμένη εξίσωση και Η φονική εξίσωση. Τα βιβλία του κυκλοφορούν στην ελληνική γλώσσα από τον εκδοτικό οίκο ΤΡΑΥΛΟΣ.

Σημείωμα του συγγραφέα

Η ανάπτυξη διεπαφών ανθρώπου-μηχανής, που συνδέουν τον ανθρώπινο νου με μικροτσίπ, αισθητήρες και ηλεκτροκινητήρες, αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές τάσεις του 21ου αιώνα. Οι παρακάτω τεχνολογίες –όπως περιγράφονται και στο βιβλίο– δεν είναι προϊόντα επιστημονικής φαντασίας, αλλά αληθινά επιστημονικά επιτεύγματα που πραγματοποιήθηκαν σε ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια:


Προσθετικά μέλη

Το 2011, στο πλαίσιο ερευνών του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, ο τριαντάχρονος Τιμ Χεμς, που είχε μείνει παράλυτος πριν από επτά χρόνια από ατύχημα με μοτοσικλέτα, έγινε ο πρώτος άνθρωπος με προσθετικό χέρι το οποίο μπορούσε να κινήσει με τη σκέψη του. Οι επιστήμονες εμφύτευσαν μια διάταξη ηλεκτροδίων στην επιφάνεια του εγκεφάλου του. Αναγνωρίζοντας τα πρότυπα πυροδότησης των εγκεφαλικών κυττάρων που αντιστοιχούσαν σε συγκεκριμένες κινήσεις του χεριού, η πειραματική συσκευή επέτρεπε στον Χεμς να στέλνει νοερές εντολές σε ένα προσθετικό χέρι βάρους τεσσάρων κιλών και να κινεί την παλάμη και τα δάχτυλά του. Η έρευνα χρηματοδοτείται εν μέρει από την DARPA (το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Πενταγώνου) που έχει επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη καλύτερων μηχανικών άκρων.

Τεχνητά μάτια

Ερευνητές έδωσαν όραση σε τυφλούς, συνδέοντας μια βιντεοκάμερα με εμφύτευμα τοποθετημένο στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού τους. Η κάμερα μεταφέρει ασύρματα τα οπτικά δεδομένα της στο εμφύτευμα, το οποίο αναπαράγει τις εικόνες πάνω σε ένα πλέγμα ηλεκτροδίων. Τα ηλεκτρόδια διεγείρουν τα γειτονικά νευρικά κύτταρα του κατεστραμμένου αμφιβληστροειδούς, και το πρότυπο των νευρικών σημάτων μεταδίδει στον εγκέφαλο μια αδρή εικόνα. Σε σχετικά πειράματα στο πλαίσιο του Προγράμματος Αμφιβληστροειδικών Εμφυτευμάτων της Βοστόνης, άτομα με τύφλωση μπόρεσαν να διακρίνουν αντικείμενα μεγέθους μπιζελιού, σε απόσταση ενός περίπου μέτρου.

Κυβερνο-έντομα

Επιστήμονες χρηματοδοτούμενοι από την DARPA, ανέπτυξαν τους πρώτους «κοριούς με κοριούς» («bugs with bugs») – έντομα με εμφυτευμένο στο σώμα τους ηλεκτρονικό εξοπλισμό, που τα μετατρέπει σε τηλεχειριζόμενες συσκευές παρακολούθησης εξ αποστάσεως (ντρον). Μεταδίδοντας ραδιοσήματα σε ηλεκτρόδια προσαρμοσμένα σε εγκεφάλους και πτητικούς μύες σκαθαριών, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϊ, ήταν σε θέση να ελέγχουν και να κατευθύνουν δεξιά και αριστερά τα έντομα που πετούσαν στον χώρο του εργαστηρίου τους (βλ. άρθρο «Cyborg Beetles», Scientific American, Δεκέμβριος 2010). Στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, επιστήμονες εμφύτευσαν μικροσκοπικές –βάρους μόλις μισού γραμμαρίου– πλακέτες τυπωμένου κυκλώματος σε νύμφες σκόρων. Όταν από το κουκούλι ξεπρόβαλε το ενήλικο έντομο, ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός αποτελούσε οργανικό κομμάτι του σώματός του, δίπλα στους πτητικούς μύες.

Μοναδικότητα ― Singularity

Ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός οπαδών του μελλοντολόγου Ρέι Κούρτσβαϊλ και άλλων (οι λεγόμενοι Singularitarians) πιστεύουν ότι στη διάρκεια αυτού του αιώνα, το άπιαστο όνειρο της αθανασίας θα γίνει πραγματικότητα, καθώς οι άνθρωποι θα μπορούν να μεταφέρουν το περιεχόμενο του νου τους σε υπολογιστές προηγμένης τεχνολογίας. Αν και πολλοί επιστήμονες αντιμετωπίζουν ειρωνικά την παραπάνω πρόβλεψη, ερευνητές έδειξαν το 2011 ότι μπορούσαν να εξαγάγουν ίχνη μνήμης από εγκεφάλους αρουραίων. Εμφυτευμένα ηλεκτρόδια κατέγραφαν σήματα στον ιππόκαμπό τους, περιοχή του εγκεφάλου που συμμετέχει στον σχηματισμό αναμνήσεων, την ώρα που οι αρουραίοι επιτελούσαν ένα απλό έργο. Όταν οι ερευνητές αναπαρήγαγαν αργότερα τα σήματα στους εγκεφάλους των αρουραίων, τα ζώα ανακάλεσαν στη μνήμη τους το έργο που είχαν επιτελέσει.

Τι είναι συνειδητότητα;
 
Εικασίες σχετικά με τη φύση της συνειδητότητας αποτελούσαν ανέκαθεν «χωράφι» των φιλοσόφων, όμως τα τελευταία χρόνια οι νευροεπιστήμονες προσπάθησαν να δώσουν μια απάντηση στο ερώτημα με πειράματα εγκεφαλικής απεικόνισης και άλλες σχετικές έρευνες. Σύμφωνα με μία υπόθεση, ο εναρμονισμός των σημάτων από επιμέρους περιοχές του εγκεφάλου (η επίγνωση των σωματικών λειτουργιών, των συναισθημάτων και του περιεχομένου των σκέψεων) πυροδοτεί την εμπειρία της συνειδητότητας. Η περιοχή που ονομάζεται θάλαμος ίσως διαδραματίζει ζωτικό ρόλο, επειδή αναμεταδίδει πάρα πολλά εγκεφαλικά σήματα. Δύο εξαιρετικά βιβλία σχετικά με το θέμα είναι τα I of the Vortex, του Rodolfo R. Llinàs και το The Quest for Consciousness, του Christof Koch.

Υπέρτατη Αρμονία
 Η Κίνα αναπτύσσει ήδη δίκτυα παρακολούθησης εξ αποστάσεως, παρόμοια με αυτά που περιγράφονται στο βιβλίο. Μέχρι το 2014, η πόλη του Τσονγκίνγκ σχεδιάζει να εγκαταστήσει μισό εκατομμύριο κάμερες παρακολούθησης συνδεδεμένες με διακομιστές (σέρβερ) οι οποίοι θα αποθηκεύουν τα βίντεο και θα τα μοιράζουν σε αξιωματούχους της Αστυνομίας. Ως φαινομενικός στόχος του δικτύου προβάλλεται η πάταξη της εγκληματικότητας, αλλά οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισχυρίζονται πως η κυβέρνηση της Κίνας μπορεί επίσης να το χρησιμοποιήσει για τον εντοπισμό αντιφρονούντων. Τον Ιούλιο του 2011, η Wall Street Journal ανέφερε ότι τρεις αμερικανικές εταιρείες εκδήλωσαν ήδη ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου δικτύου.

«Στο διάστημα που έγραφα το βιβλίο, είχα μονίμως επίγνωση των παραλληλισμών ανάμεσα στη μυθοπλασία και στην πραγματικότητα. Μάλιστα, έφτασα στο σημείο να θεωρώ το βιβλίο σαν μια αλληγορία για τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην Κίνα και σε άλλες χώρες, που χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες για να φιμώνουν τις “αντίθετες φωνές”. Αν αγανακτείτε όσο κι εγώ από αυτή την τάση, σας καλώ να γίνετε μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας, που μάχεται την κρατική καταπίεση σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.