Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Η «Κοίμηση της Θεοτόκου» στο Τολέδο


Η «Κοίμηση της Θεοτόκου», νεανικό έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, που κοσμεί την ομώνυμη εκκλησία στην Ερμούπολη της Σύρου, θα «ταξιδέψει» στο Τολέδο της Ισπανίας. Κι αυτό για να συμπεριληφθεί στην περιοδική έκθεση με τίτλο «Ο Έλληνας του Τολέδο» («The Greek of Toledo»), που πραγματοποιείται για τα 400 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου ζωγράφου.
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 14 Μαρτίου έως τις 14 Ιουνίου 2014 στο Μουσείο Santa Cruz του Τολέδο, στο πλαίσιο του «Έτους Ελ Γκρέκο» που έχει κηρυχθεί το 2014 από Ελλάδα και Ισπανία. Είναι η μεγαλύτερη έκθεση που έχει γίνει ποτέ για τον Έλληνα δημιουργό, καθώς θα εκτεθούν συνολικά 75 έργα από σημαντικά μουσεία του κόσμου, όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, η Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον και το Μουσείο Πράδο.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, οι επισκέπτες της ισπανικής πόλης θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν έργα τού Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και σε άλλους χώρους του Τολέδο, πλην του μουσείου, γνωστούς και ως «Χώροι Ελ Γκρέκο», όπου ο ζωγράφος φιλοτέχνησε έργα του, όπως το Σκευοφυλάκιο του Καθεδρικού Ναού του Τολέδο, το Παρεκκλήσι του Σαν Χοσέ, το Μοναστήρι του Σάντο Ντομίνγκο ελ Αντίγκουο, η Εκκλησία του Σάντο Τομέ και το Νοσοκομείο Ταβέρα.
Η εικόνα ωστόσο δεν θα λείψει από τη Σύρο κατά τη διάρκεια του Πάσχα, που φέτος πέφτει στις 20 Απριλίου, καθώς θα παραμείνει στην ισπανική πόλη για περίπου έναν μήνα, δηλαδή έως τις 14 Απριλίου 2014. Αυτή ήταν και η επιθυμία της Μητρόπολης της Σύρου, με την οποία συμφώνησαν οι διοργανωτές. Η εικόνα θα ταξιδέψει με χειραποσκευή, ενώ στο Τολέδο θα φιλοξενηθεί σε ειδική προθήκη, με κατάλληλο μικροκλίμα, που θα της εξασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες διατήρησης.
Η συγκεκριμένη εικόνα είναι ένα από τα πρώιμα έργα του Ελ Γκρέκο, που δημιούργησε μεταξύ του 1562 και του 1564, όταν ακόμα βρισκόταν στην Κρήτη. Η πραγματική ταυτότητα του έργου αποκαλύφθηκε μόλις το 1983 από τον αρχαιολόγο του ΥΠΠΟ, Γιώργο Μαστορόπουλο, ο οποίος ανακάλυψε την υπογραφή «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ο δείξας» στην εικόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.