Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Για τις εξελίξεις στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΡΑ

ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΕΡΓΗΣ

 Παρά την απόσταση που με χωρίζει στο επίπεδο των πολιτικών θέσεων,από την παράταξη της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΡΑΣ ,οφείλω να χαιρετίσω την αναγγελία της διεξαγωγής εκλογών στο εσωτερικό της , για να την ανάδειξη νέου επικεφαλής της, αποτελεί ένα άλμα με θετικό πρόσημο στην Αυτοδιοικητική πορεία του τόπου.
• Σηματοδοτεί , καταρχήν την αφετηρία της μετεξέλιξης του συστήματος μας, από «Δημαρχοκεντρικό» σε παραταξιακό, με προέχοντα χαρακτήρα την συλλογικότητα.
• Επισημοποιεί, εξάλλου, την απεξάρτηση των αυτοδιοικητικών παρατάξεων από την κηδεμονία των κομμάτων.
• Συνιστά, επίσης, τομή , αφού η εκλογή νέου αρχηγού από το σύνολο των αιρετών της παράταξης 6 μήνες πριν τις εκλογές, ο οποίος καλείται να την οδηγήσει ενωμένη σε αυτές, δείχνει ωριμότητα και υπευθυνότητα απέναντι στο εκλογικό σώμα.
• Τέλος η εναλλαγή αυτή έχει βαθιά δημοκρατικό χρώμα και ως γνωστό οι πολιτικοί θεσμοί , είναι ντελικάτοι και απαιτούν συναισθηματική εμπλοκή , όσων τους υπηρετούν, πράγμα που σφυρηλατείται μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες, όπως αυτή που εξελίσσεται σήμερα.
• Με αυτές τις συγκυρίες , οι εκλέκτορες ,αναλαμβάνουν το βάρος περιφρουρήσουν και να εγγυηθούν την διαδικασία σεβόμενοι άλλωστε το νόημα της εντολής των πολιτών που εξέλεξαν τους ίδιους στις τελευταίες εκλογές , ως μέλη του συγκεκριμένου συνδυασμού και όχι ως αυτόνομες προσωπικότητες, ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο για τα αυτοδιοικητικά δρώμενα του τόπου. Με άλλα λόγια καλούνται να αποδείξουν αν η συνοχή με την οποία λειτουργούσαν , κατά κανόνα, στην λήψη αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου, ήταν πραγματική, ενσυνείδητη στάση , με γνώμονα τα συμφέροντα του τόπου ή αναγκαστική σύμπλευση ετερόκλητων ομάδων , με βάση τα συμφέροντα και τις ατομικές επιδιώξεις τους, απλώς για να κατέχουν την εξουσία, οπότε μπρος την απώλεια της αποδεικνύεται εύθραυστη και οι ίδιοι λιποτακτούν.Ας το προσέξουν αυτό , γιατί ο κόσμος που παρακολουθεί , θα τους κρίνει αυστηρά, αν λειτουργήσουν καιροσκοπικά. Κυρίως , όμως πρέπει να σκεφθούν, αν θέλουν να υπηρετούν το θεσμό, πως η ασυνέπεια , βλάπτει κυρίως το κύρος της αυτοδιοίκησης και την αξιοπιστία της στα μάτια της τοπικής κοινωνίας.
• Εάν διασφαλιστούν αυτές οι προϋποθέσεις, ανοίγεται ένα καινούριο κεφάλαιο στις Αυτοδιοικητικές παραδόσεις και αυτοδιοικητική ιστορία του τόπου. Οι σημερινές Αυτοδιοικητικές παρατάξεις και αυτές που θα χτισθούν αύριο, θα λειτουργούν πια με κανόνες εσωκομματικής δημοκρατίας και οι επικεφαλής θα εκλέγονται δημοκρατικά στο προσκήνιο, χωρίς να έχουν ανάγκη κομματικά χρίσματα και παρασκηνιακές διαδικασίες. Αργά ή γρήγορα αυτόν βηματισμό θα υποχρεωθούν να τον ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι
• Θέλω να επισημάνω, ακόμα, με δεδομένα και τα όσα μας χωρίζουν, ότι ο σημερινός Δήμαρχος , με τον άψογο και σεμνό τρόπο , που οργανώνει την αποχώρησή του,και ενεργοποιεί την διαδοχή του, πέραν της υστεροφημίας του,θα μπορεί να καταγράψει στα επιτεύγματά του , ότι μετέτρεψε ένα πολυσυλλεκτικό σχήμα σε αυτοδιοικητικό οργανισμό με ορίζοντα, ανθεκτικό και συμπαγές, ώστε να μην τεμαχίζεται μετά την αποχώρησή του, διαψεύδοντας και εμάς, που φανατικά τον επικρίναμε για τις διευρυντικές τάσεις του.
• Ο νέος επικεφαλής οφείλει με γενναίες ίσως και δραματικές κινήσεις να απαλλάξει τον οργανισμό αυτόν απ΄τα γηρασμένα στοιχεία και τις κουρασμένες νοοτροπίες και να τον τροφοδοτήσει με νέο αίμα. Αν το εγχείρημα πετύχει , ανεξάρτητα απ΄ το εκλογικό αποτέλεσμα, η Συριανή Αυτοδιοίκηση, θα έχει κάνει ένα βήμα μπροστά .
• Αν η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΡΑ διασπασθεί ή διαλυθεί στα « εξ ών συνετέθη» θα είναι κακός οιωνός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.