Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

ΕΛΜΕ Α Κυκλάδων: έλλειμμα 50 εκπαιδευτικών

Δύο μήνες έχουν περάσει από την έναρξη του σχολικού έτους και πολλά σχολεία του νομού μας παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στα σχολεία της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης , όπου πολλοί μαθητές μπορεί να μην καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.


Συγκεκριμένα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση του νομού Κυκλάδων χάνονται κάθε εβδομάδα 1000 ώρες διδακτικού έργου λόγω έλλειψης 50 εκπαιδευτικών. Σε σχολεία όπως τα ΕΠΑΛ Άνδρου και Σίφνου δεν διδάσκονται μαθήματα, πανελλαδικώς εξεταζόμενα με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι μαθητές να μην έχουν τη δυνατότητα να προετοιμαστούν επαρκώς για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Στο ΕΠΑΛ Άνδρου και στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Σύρου ο ναυτικός – ναυτιλιακός τομέας δεν διαθέτει κανένα εκπαιδευτικό με ειδικότητα πλοιάρχου από τους τέσσερις που απαιτούνται. Ταυτόχρονα οι τομείς βρεφονηπιοκόμων και γραφικών τεχνών που καταργήθηκαν το καλοκαίρι από την κυβέρνηση με την απόλυση 2000 συναδέλφων παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις παρά τις υποσχέσεις  του υπουργείου  ότι οι σπουδές των μαθητών θα ολοκληρωθούν κανονικά. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μετακινούνται μαθητές και οι οικογένειές τους από τον τόπο τους προς μεγάλα αστικά κέντρα για ολοκλήρωση των σπουδών τους ενώ άλλοι μαθητές που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα εγκαταλείπουν το σχολείο.
            Η έλλειψη εκπαιδευτικών από τα σχολεία μας δεν είναι αποτέλεσμα κακού σχεδιασμού του Υπουργείου Παιδείας, αλλά πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της ΕΕ να επιτεθούν στις όποιες κοινωνικές κατακτήσεις του εργατικού κινήματος στη χώρα μας στην παιδεία. Με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, με την αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, με τις απολύσεις εκπαιδευτικών, με την κατάργηση ειδικοτήτων στην επαγγελματική εκπαίδευση και με το νέο λύκειο η συγκυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου και την εξαθλίωση εκπαιδευτικών και μαθητών, αλλά στοχεύει στη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.
Η  ΕΛΜΕ Α Κυκλάδων απαιτεί την άμεση κάλυψη των κενών με προσλήψεις μονίμων ή αναπληρωτών καθηγητών και καλούμε τους γονείς, τους εργαζομένους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους σε αγώνα διαρκείας για ανατροπή της πολιτικής που εξαθλιώνει τις ζωές μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.