Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Oλοκληρώθηκε η καταγραφή του δημοτικού αρχείου της Άνω Σύρου

Oλοκληρώθηκε η καταγραφή και ταξινόμηση του δημοτικού αρχείου του πρώην Δήμου Άνω Σύρου  από ομάδα φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.  
       Όπως ενημερώνει ο καθηγητής Ιστορίας κ.Χρήστος Λούκος προέκυψαν  759 φάκελοι εγγράφων ποικίλου περιεχομένου που ο αριθμός τους ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες, 200 περίπου κατάστιχα και 85 παλαιά έντυπα. Το υλικό καλύπτει κυρίως το 19ο αιώνα και το 20ο αιώνα και έρχεται να προστεθεί στα έγγραφα και κατάστιχα του 17ου  έως αρχών του 19ου αιώνα, που είχαν καταγραφεί και φωτογραφηθεί από την επιστημονική ομάδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης.
Στα λίγα σχετικώς στοιχεία, κυρίως οικονομικού περιεχομένου, για την οθωμανική περίοδο  και τη σύντομη ρωσική κατοχή των Κυκλάδων κατά τα Ορλωφικά, υπάρχει τώρα ένα πλούσιο πληροφοριακό υλικό για τους Συριανούς από το 1821 μέχρι τη δεκαετία του 1970, και ήδη ο ερευνητής έχει στη διάθεση του ένα ιστορικό υλικό που του επιτρέπει να σκιαγραφήσει μια συνολική εικόνα της Άνω Σύρου.
Βρέθηκε ο κατάλληλος χώρος για τη στέγαση του αρχειακού υλικού στο δεύτερο όροφο του κτιρίου, όπου είναι η  έκθεση των παραδοσιακών επαγγελμάτων. Το καλοκαίρι του 2010 η ταξινομική ομάδα στον παραπάνω χώρο όπου τώρα είναι το Ιστορικό Αρχείο, επεχείρησε μια πρώτη παρουσίαση της ιστορικής αξίας του υλικού που ταξινομήθηκε και εξέθεσε αντιπροσωπευτικό δείγμα των εγγράφων και των καταστίχων. Η έκθεση αυτή παραμένει και μπορεί κατά περιόδους να ανανεώνεται.
     Όπως επισημαίνει ο κ.Λούκος, η ομάδα των ταξινόμων του υλικού σκέπτεται να «προχωρήσει» σε μια πρώτη ιστορική ερμηνεία με βάση το πλούσιο υλικό που  έχει στα χέρια της και να κοινοποιήσει τις υποθέσεις της δημόσια στους κατοίκους του νησιού το καλοκαίρι του 2012.





     Συγχρόνως με την παρουσία των ιστορικών αυτών θεμάτων, θα επιχειρήσουν κάποιες συμπληρωματικές ταξινομικές εργασίες, κυρίως στο παλαιότερο χρονικά υλικό που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και θα καταστήσουν το αρχείο πιο λειτουργικό με την εγκατάσταση ηλεκτρονικής βάσης, όπου θα περιέχεται όλο το ταξινομηθέν υλικό.
     Επιπλέον υπάρχει η πρόθεση από την πλευρά του κ.Λούκου και της ομάδας των ταξινόμων  σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και τα Αρχεία του Νομού Κυκλάδων να ταξινομήσουν και το ογκώδες υλικό του πρώην Δήμου Ερμούπολης , το οποίο είναι αταξινόμητο, της περιόδου 1950-1974. Πρόκειται για μια κρίσιμη για τον τόπο περίοδο που οφείλουμε να την γνωρίσουμε καλύτερα και με το δημοτικό αρχειακό υλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.