Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Διαμαρτυρία για την έλλειψη βιβλίων

Το Δ.Σ. του συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου- Τήνου- Μυκόνου  καταγγέλλει το Υπουργείο παιδείας και την κυβέρνηση για την καθυστέρηση έκδοσης των σχολικών βιβλίων, καθώς επίσης και για τις προθέσεις σχετικά με την αναπαραγωγή τους, που είδαν το φως της δημοσιότητας. Πέρασε  η ημέρα του Αγιασμού και το υπουργείο Παιδείας δεν έχει στείλει  τα βιβλία στα σχολεία. Παρόμοια καθυστέρηση έχει να δει η εκπαίδευση από το 2006, με τα νέα βιβλία, επί ηγεσίας Μ. Γιαννάκου. Και σα να μην έφτανε αυτό, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, αντί για βιβλία θα μοιράσει CD και φωτοτυπίες στους μαθητές, με έξοδα, μάλιστα, των σχολικών επιτροπών των «Καλλικρατικών» δήμων.
Το υπουργείο Παιδείας δεν αισθάνεται ντροπή για την καθυστέρηση των σχολικών βιβλίων, δείχνοντας για άλλη μια φορά πως προτεραιότητα  του δεν είναι η μόρφωση των παιδιών και η ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. αλλά η απαλλαγή του κράτους από το κόστος της εκπαίδευσης, η ιδιωτικοποίηση και η επιχειρηματική λειτουργία της, η μετακύλiση του κόστους της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους γονείς. 
Οι σχολικές επιτροπές φέτος δεν μπορούν να καλύψουν τα βασικά λειτουργικά έξοδα (προμήθεια πετρελαίου, είδη υγιεινής, χαρτί φωτοτυπικού, ΔΕΗ, ΔΕΥΑΕ, ΟΤΕ, κ.ά), λόγω της μείωσης  της χρηματοδότησης από πέρσι στο 1/3, γεγονός που οδηγεί σε  αδυναμία κάλυψης της αναπαραγωγής των βιβλίων. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος του υπουργείου. Επιδιώκει να μετατρέψει τη δωρεάν διανομή των βιβλίων από υποχρέωση του κράτους σε ατομική υπόθεση, αναγκάζοντας τους γονείς να καλύψουν τη χορήγηση των βιβλίων με δικά τους έξοδα. Ταυτόχρονα, επιδιώκει η κοινωνία και οι εργαζόμενοι να «συνηθίσουν» την ανυπαρξία βιβλίων και την αντικατάστασή τους από φωτοτυπίες και cd στο όνομα του ψηφιακού βιβλίου.

Στη Σύρο έχει σταλεί το 11,5% , στη Τήνο το 25% και στη Μύκονο το 15%.
               Το Δ.Σ. του συλλόγου μας καταγγέλλει την  επιλογή του Υπουργείου και της κυβέρνησης και  καλεί :
·          Τους συλλόγους διδασκόντων να μην καλύψουν το πρόβλημα, να αρνηθούν κατηγορηματικά να ζητήσουν χρήματα από τους γονείς ή από κάθε λογής ιδιώτες-χορηγούς και να προγραμματίσουν μαζί με το σύλλογο και τους συλλόγους γονέων κοινές συνελεύσεις ενημέρωσης.
Το Δ.Σ. του συλλόγου μας απαιτεί:
·         Δημόσια μόνο, υψηλού επιπέδου, δωρεάν παιδεία με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών.  Όχι στο «Νέο Σχολείο» της αγοράς.

·         Όχι στην κατάργηση του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων και του ΟΣΚ.
·         Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του Γ.Κ.Π., άμεσος διπλασιασμός των χρηματοδοτήσεων των σχολείων για τις λειτουργικές τους δαπάνες.
·        
·         Άμεση απόδοση των χρημάτων των λειτουργικών δαπανών στις σχολικές επιτροπές από τις ΔΕΠ και την άμεση κατανομή τους στα σχολεία.
·         Να πάρει το υπουργείο όλα τα μέτρα που χρειάζεται για να υπάρχει το σύνολο των τυπωμένων βιβλίων σε όλα τα σχολεία  ΤΩΡΑ .

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ
ΣΥΡΟΥ – ΤΗΝΟΥ - ΜΥΚΟΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.