Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

ΒΙΒΛΙΟ Συριανοί εκπαιδευτικοί του 19ου αιώνα


«Συριανοί εκπαιδευτικοί του 19ου αιώνα»
ΔΑΥΙΔ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΙΣΩΠΟΣ
ΑΘΗΝΑ 2013

Το Διεθνές Κέντρο Έρευνας Αίσωπος - La Fontaine (Centre International de Recherche Esope-La Fontaine - CIREL) που εδρεύει στα Εκπαιδευτήρια "Άγιος Παύλος" Αθηνών, έχει ως κύριο σκοπό τον επιστημονικό προβληματισμό, τη διεξαγωγή ερευνών, την εκπόνηση μελετών, την έκδοση βιβλίων επιστημονικών και εκπαιδευτικών, την εκλαΐκευση και τη διάδοση των Μύθων του Αισώπου.
Η πιο πρόσφατη εκδοτική δραστηριότητα του Κέντρου αφορά  στο βιβλίο «Συριανοί εκπαιδευτικοί του 19ου αιώνα» του ιστορικού της εκπαίδευσης Δαυίδ Αντωνίου.
Το πρώτο μέρος του βιβλίου αναφέρεται εισαγωγικά στην ελληνική εκπαίδευση τον 19ο αιώνα(1828-1900).Στη συνέχεια παρουσιάζονται με αριθμητικά στοιχεία(γενικά, κατά φύλο και ειδικότητα) οι 460 περίπου πτυχιούχοι συριανοί εκπαιδευτικοί  αλλά και όσοι υπηρέτησαν σε σχολεία του νησιού.
 Ειδική αναφορά γίνεται από το συγγραφέα στις σπουδές των εκπαιδευτικών, τις γνώσεις και τους τίτλους που απέκτησαν, καθώς και στην εκπαιδευτική τους σταδιοδρομία.
Ακολούθως καταγράφεται η συγγραφική τους δραστηριότητα, ενώ στο δεύτερο μέρος του βιβλίου περιλαμβάνονται κατά αλφαβητική σειρά τα βιογραφικά και εργογραφικά στοιχεία των εκπαιδευτικών ,οι οποίοι δραστηριοποιήθηκαν στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα της εκπαίδευσης.
Το βιβλίο συμπληρώνεται με πηγές, βιβλιογραφία και ευρετήριο, ιδιαίτερα χρήσιμο για τον ερευνητή ή για όσους συριανούς αναζητούν τα βιογραφικά των εκπαιδευτικών-προγόνων τους…
Ο Δαυίδ Αντωνίου είναι φιλόλογος, επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση (δημόσια και ιδιωτική) σε διάφορες θέσεις και εργάστηκε στη συγγραφή και αναθεώρηση κρατικών διδακτικών βιβλίων· υπηρέτησε, επίσης, στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και ασχολήθηκε με την ταξινόμηση του αρχείου του Υπουργείου Παιδείας. Το συγγραφικό του έργο αναφέρεται στην Ελληνική και Λατινική Φιλολογία και τα τελευταία 25 χρόνια στην Ιστορία της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης, έχοντας δημοσιεύσει αυτοτελή έργα και πολυάριθμες μελέτες.


Α. Χ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.