Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΕΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Ενάντια στην κατάλυση της δημόσιας παιδείας

Με πίεση από όλους και κοινούς αγώνες είδαμε επιτέλους κάποιους διορισμούς συναδέλφων ανά τη χώρα και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Όμως δεν μας βρήκαν όλους εδώ. Δεν επέστρεψαν οι συνάδελφοι μας που έφυγαν μετά την περικοπή των θέσεων 407, εκατοντάδες μέλη ΔΕΠ παραμένουν αδιόριστα σε όλη την Ελλάδα μαζί με εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου μας και έτσι συνάδελφοι, πολλές φορές με πολυετή προσφορά στην επιστήμη, βλέπουν να τους δείχνουν το δρόμο της μετανάστευσης στις χώρες των δανειστών μας οι υπαίτιοι για τη διάλυση του δημόσιου τομέα.
Σε όσες θέσεις 407 διασώθηκαν μένει ο δρόμος της ατομικής χρεοκοπίας, της προσωπικής επιδότησης της ίδιας τους της εργασίας (όσων είναι σε θέση να το κάνουν) ή της παραίτησης, καθώς οι 9μηνες συμβάσεις δεν επαρκούν πια ούτε για τα έξοδα μετακίνησης.
Το 2012 αρχίζει με τους πλέον αδύναμους, τους συμβασιούχους και τους εργαζόμενους με ιδιαίτερα ελαστικές μορφές εργασίας στην καθαριότητα να κινδυνεύουν είτε με απόλυση είτε με επιστροφή στο καθεστώς υπερεκμετάλλευσης. Σε μια προηγούμενη περίοδο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είχε επιλέξει να βρει τρόπους για να εξασφαλίζεται η απασχόληση και η αξιοπρέπεια του προσωπικού καθαριότητας και φύλαξης και να αποφύγουμε φαινόμενα σαν αυτά που τόσο τραγικά ανέδειξε η υπόθεση Κούνεβα. Ο τρέχων διαγωνισμός που προκήρυξε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν πρέπει να μας φέρει στο καθεστώς των ιδιωτών εργολάβων.
Η νέα χρονιά δεν θα βρει βέβαια εντός του Ιδρύματος και αρκετούς άλλους συμβασιούχους από τον ΕΛΕ ως τα τμήματα. Γιʼ αυτό και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο Σύλλογο Συμβασιούχων που διαμαρτυρήθηκε για τη μη επαναπρόσληψη μελών του μετά από χρόνια εργασίας και συντασσόμαστε με τα αιτήματά του, στο πλαίσιο του αγώνα και της αγωνίας να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας.
Εκτός, όμως, από τη συμπαράσταση όλων των συναδέλφων σε αυτούς που βρέθηκαν πρώτοι στη γραμμή της εξόντωσης χρειάζεται και πρόνοια για τη δημιουργία ενός μετώπου αντίστασης στον ευτελισμό της ανθρώπινης εργασίας και ζωής. Αλλιώς, κανείς δεν γνωρίζει αν θα βρεθεί κάποιος - στην εποχή των Επιτρόπων - να μιλήσει για τις άλλες απολύσεις στις οποίες η Τρόικα, ζητώντας μείωση του δημόσιου τομέα κατά 30%, αποσκοπεί: πιθανότατα την απόλυση καθενός από εμάς. Γιʼ αυτό και επιμένουμε στο δρόμο της συμπόρευσης και του αγωνιστικού συντονισμού όλων των συλλόγων του Πανεπιστημίου Αιγαίου ενάντια στην κατάλυση της δημόσιας παιδείας, τη συρρίκνωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης μέσα από συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και Ιδρυμάτων, τις απολύσεις προσωπικού όλων των βαθμίδων.
Με τις πιο συναδελφικές ευχές μας για μια χρονιά δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας.
Το ΚΣ του Συλλόγου ΔΕΠ
Πανεπιστημίου Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.