Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Λαφαζάνης εναντίον Βρούτση για τα Ναυπηγεία Σύρου: «Παίζετε πολύ βρώμικο ρόλο»

 «Αν η ρύθμιση είχε ως αποτέλεσμα να πληρωθούν τα δεδουλευμένα, θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε. Αλλά πού το γράφετε αυτό; Ποια είναι η εξασφάλιση ότι δεν θα κάνετε τη ρύθμιση και μετά δεν θα αρχίσουν οι απολύσεις;», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στον υπουργό Εργασίας για το Νεώριο και ζήτησε να υπάρξει ρήτρα ότι θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι Οξύτατη αντιπαράθεση είχαν στη Βουλή η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη σκανδαλώδη τροπολογία με την οποία χορηγείται πιστοποιητικό ασφαλιστικής ενημερότητας στα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου. Η κόντρα επεκτάθηκε γενικότερα τόσο στα εργασιακά όσο και στο ασφαλιστικό.

 Γ. Βρούτσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δουλεύει τους Έλληνες ψιλό γαζί

 «Δεσμεύομαι ότι με τη διάταξη αυτή το ΙΚΑ δεν χάνει ούτε ένα ευρώ. Το Νεώριο μετά το 2017 είτε θα ρυθμίσει τις οφειλές του είτε θα υπάρξουν αναγκαστικά μέτρα από τον ασφαλιστικό φορέα», υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «υποκρισία». «Σε μία καθαρή στοχευμένη διάταξη που προσπαθεί να κρατήσει στη ζωή μία επιχείρηση που έχει ιδρυθεί από το 1861, τη μεγαλύτερη βιομηχανική μονάδα του Αιγαίου, ενώ κάνουμε μία παρέμβαση να την κρατήσουμε ζωντανή, ακούμε να τοποθετούνται συνάδελφοι με τέτοιο υποκριτικό τρόπο», σημείωσε. Ο υπουργός επιτέθηκε συνολικά στον ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις του στα εργασιακά και το ασφαλιστικό. «Δουλεύετε τους Έλληνες ψιλό γαζί», είπε και ισχυρίσθηκε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει κόστος 12 δισ. ευρώ. «Είστε επικίνδυνοι (…) Λέτε ψέματα», είπε. Περιγράφοντας την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος σήμερα, ο Γ. Βρούτσης εκτίμησε ότι «τα πράγματα βρίσκονται πλέον σε μία αρμονική ισορροπία» και ότι «το συνταξιοδοτικό σύστημα πατάει στα πόδια του». Όπως ανέφερε η ετήσια συνταξιοδοτική δαπάνη είναι 29 δισ. ευρώ, ενώ το πρώτο πεντάμηνο του 2014 έχουν δαπανηθεί 11,5 δισ. «Είμαστε απόλυτα εντός στόχων», είπε ο υπουργός Εργασίας, αναφέροντας ότι έχουμε πάρει το 41% του προβλεπόμενου ποσού από τον προϋπολογισμό, ενώ έπρεπε να έχουμε πάρει το 43%.

 Π. Λαφαζάνης: Παίζετε πολύ βρώμικο ρόλο

 «Παίζετε πολύ βρώμικο ρόλο, είστε αρχιπραξικοπηματίας μίας κυβέρνησης που έχει κουρελιάσει όλη την εργατική νομοθεσία», απάντησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, τονίζοντας ότι «χρειάζεται πολύ μεγάλο θράσος από τον κύριο υπουργό να κάνει αυτούς τους πρωτάκουστους χαρακτηρισμούς». «Εσείς διαλύσατε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την ελεύθερη συλλογική διαπραγμάτευση με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου το 2012 και με μονομερή απόφαση κατεβάσατε τον κατώτατο μισθό», είπε και υπενθύμισε ότι οι εργαζόμενοι κάτω από 25 ετών δεν παίρνουν ούτε τον κατώτατο μισθό, ενώ από 1-1-2017 ο κατώτατος μισθός θα διαμορφώνεται με απόφαση του υπουργού. «Σε ποια δημοκρατία εφαρμόζονται αυτά τα πράγματα;», αναρωτήθηκε, κάνοντας λόγο για «αίσχη τα οποία κάνετε τα συνεχίζετε με αλλεπάλληλες αεροπλανικές ρυθμίσεις». «Αν η ρύθμιση είχε ως αποτέλεσμα να πληρωθούν τα δεδουλευμένα, θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε. Αλλά πού το γράφετε αυτό; Ποια είναι η εξασφάλιση ότι δεν θα κάνετε τη ρύθμιση και μετά δεν θα αρχίσουν οι απολύσεις;», είπε για το Νεώριο και ζήτησε να υπάρξει ρήτρα ότι θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Ο κ. Λαφαζάνης υπενθύμισε ότι και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας «ο ίδιος ιδιοκτήτης πήρε τα λεφτά με ίδια ρύθμιση και άρχισε απολύσεις». «Πελατειακές σχέσεις, ρουσφετολογικά παιχνίδια με τους ιδιοκτήτες, σκάνδαλα και μίζες είναι το σχέδιό σας για την ναυπηγοεπισκευαστική και την ναυπηγοκατασκευαστική βάση της χώρας».

 - See more at: http://left.gr/news/lafazanis-enantion-vroytsi-gia-ta-naypigeia-syroy-paizete-poly-vromiko-rolo#sthash.KU6k7ilo.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.