Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Η διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής πρωτεύουσας είναι μεγάλη πρόκληση

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΔΕΚΑΒΑΛΛΑ 

Από ορισμένους επιχειρείται τις τελευταίες ημέρες μια προσπάθεια αποδόμησης της προσπάθειας της Σύρου να θέσει υποψηφιότητα για τον τίτλο της Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021, με κίνδυνο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και τη διάδοση ανακριβειών που εξυπηρετούν αποκλειστικά μικροπολιτικά οφέλη.
Η διεκδίκηση του θεσμού συνιστά πράγματι απαιτητικό και σύνθετο εγχείρημα για κάθε πόλη που την αποφασίζει. Τα οφέλη όμως που απορρέουν από την ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας σαφώς αξίζουν τον κόπο όχι μόνο για τον πολυπόθητο προορισμό, αλλά κυρίως για το ταξίδι.
Στη χώρα μας, οι πολύ οδυνηρές καταστάσεις που βιώνουμε, χαρακτηρίζουν τη δυσκολότερη περίοδο μετά την μεταπολίτευση και έχουν πολυεπίπεδες προεκτάσεις για την κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή των Ελλήνων και των Ευρωπαίων εν γένει.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, όλοι μας στηλιτεύουμε ορισμένες πτυχές του παρελθόντος και αναπολούμε κάποιες άλλες, αγωνιζόμαστε με κάθε μέσο για το παρόν, ενώ αγωνιούμε για το μέλλον, προσπαθώντας να παραμείνουμε αισιόδοξοι και να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε κυρίως για τα παιδιά μας.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, αποφασίσαμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για τη διαχείριση της δύσκολης καθημερινότητας, αλλά και να υποστηρίξουμε με κάθε μέσο το όραμα για ένα καλύτερο αύριο.
Η διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, για κάθε πόλη της Ελλάδας της κρίσης, είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση. Μας αναγκάζει να χαράξουμε μια στρατηγική που οφείλει να συνάδει αφενός με τη λογική του επείγοντος για να μπορούμε να αντέξουμε στο σήμερα, αφετέρου οφείλει να αναπτύσσεται σύμφωνα με τη λογική του σημαντικού, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμο μέλλον.
Είναι εύλογο να ασκείται κριτική σε κάθε απόφαση ή ενέργεια στον δημόσιο χώρο. Έτσι διασφαλίζεται και προάγεται η ποιότητα της δημοκρατίας. Είναι επίσης εύλογο να εκφράζεται δυσκαρέσκεια για ορισμένα πρόσωπα του δημόσιου βίου μας που επί μακρόν έχουν θέσεις ευθύνης. Είναι επικίνδυνο όμως να απαξιώνονται θεσμοί ελαφρά τη καρδία. Είναι τέλος εύλογο να επικρατεί μια διάχυτη κατήφεια και ανασφάλεια. Είναι καθόλα επικίνδυνος όμως ο γενικευμένος μηδενισμός κάθε προσπάθειας.
Έτσι, λοιπόν, παρακαλώ όλους μας να απεντάξουμε την υποψηφιότητα της Σύρου για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης από το οπλοστάσιο των μικροπολιτικών και των μικροσυμφερόντων. Ας διατυπώσουμε ελεύθερα απόψεις και επιχειρήματα, ας αξιοποιήσουμε διαφωνίες και αντιθέσεις, ας εργασθούμε από κοινού για τη διεκδίκηση του τίτλου. Δεν εξυπηρετεί κανέναν η αποδόμηση της υποψηφιότητας της Σύρου και η στείρα σύγκριση με άλλες ελληνικές πόλεις που έχουν διαφορετικό χαρακτήρα και ταυτότητα. Κοινός μας στόχος πρέπει είναι η πληρέστερη προετοιμασία μας.
Η δημοτική μας αρχή θεωρεί χρέος της απέναντι στους Συριανούς να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση και να συνεργασθεί με κάθε δημότη, κάτοικο και φίλο της Σύρου που οραματίζεται ένα καλύτερο αύριο για τη Σύρο, τις Κυκλάδες και τη χώρα μας. Για την απόφασή μας αυτή, θα κριθούμε κυρίως από τα παιδιά μας στο μέλλον. Και αυτό πρέπει να το έχουμε όλοι κατά νου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.