Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Εξασφαλίστηκε η θέρμανση του κολυμβητηρίου Σύρου

Εγκρίθηκε από το “Πράσινο Ταμείο” η ένταξη και χρηματοδότηση του έργου για τη σύνδεση του κολυμβητηρίου με το εργοστάσιο της ΔΕΗ, εξασφαλίζοντας τη λειτουργία του για το μεγαλύτερο διάστημα κατά τη χειμερινή περίοδο.
Είναι γνωστό, ότι ο Οργανισμός Πολιτισμού – Αθλητισμού (ΟΠΑΣ) και κατ' επέκταση ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, δεν μπορεί να καλύψει το υψηλό κόστος θέρμανσης του κολυμβητηρίου τη χειμερινή περίοδο. Ήδη, από το 2011, ο Δήμος είχε εξετάσει εναλλακτικές τεχνικές λύσεις που θα μείωναν το κόστος θέρμανσης και είχε καταλήξει ότι η πλέον πρόσφορη τεχνικά και οικονομικά ήταν η συμπληρωματική θέρμανση του νερού της πισίνας μέσω της απορριπτόμενης θερμότητας του τοπικού εργοστασίου παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ.
 Έτσι, σε πρώτο στάδιο εκπονήθηκε ενεργειακή μελέτη, η οποία αξιολόγησε συγκριτικά διαφορετικές μεθόδους θέρμανσης του κολυμβητηρίου αναδεικνύοντας την πλέον  αποδοτική. Η μελέτη αυτή υποβλήθηκε και στη ΔΕΗ (η οποία διαθέτει εμπειρία σε θέματα τηλεθέρμανσης), με αποτέλεσμα να αναδειχθεί ως βέλτιστη επιλογή η αξιοποίηση της απορριπτόμενης θερμότητας του ατμού (και όχι του νερού ψύξης, όπως ήταν η αρχική σκέψη). Βοήθησε σε αυτή την κατεύθυνση και το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η ΔΕΗ έχει εγκαταστήσει στην τοπική μονάδα δύο ατμολέβητες με ικανότητα παραγωγής ατμού τέτοια που να υπερκαλύπτει τις ανάγκες κατανάλωσης ατμού του ίδιου του Σταθμού. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι η μέση διαθέσιμη ποσότητα ατμού στη διάρκεια του χειμώνα θα είναι 800-1000 kg/h ελάχιστης πίεσης 4 bar ενώ είναι πιθανό ορισμένες περιόδους η ποσότητα να φτάνει τα 1500kg/h.
Ακολούθησε σειρά συναντήσεων εργασίας με τα στελέχη της ΔΕΗ τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε κεντρικό, οπότε και η πρόταση έλαβε την τελική της μορφή και ακολούθως συντάχθηκε μελέτη εφαρμογής με πλήρη τεύχη δημοπράτησης, από την οποία προέκυψε και ο τελικός προϋπολογισμός του έργου, ύψους 340,000 €. Επόμενο βήμα ήταν η αναζήτηση των πόρων. Σε πρώτη φάση η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου δεσμεύθηκε για επιχορήγηση 150,000 € και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης  αναζήτησε τις υπόλοιπες 190,000 μέσω αιτήματος που κατέθεσε στο Πράσινο Ταμείο, η έγκριση του οποίου μας γνωστοποιήθηκε μόλις. Τέλος, η ΔΕΗ έδωσε γραπτώς τη συγκατάθεσή της για τη σύνδεση της μονάδας της με το κολυμβητήριο. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης θα προσεγγίσει το ένα έτος.

Παρά το (σχετικά) υψηλό κόστος του έργου, εκτιμάται ότι η απόσβεσή του θα γίνει σε 2 ή το πολύ 3 έτη (ανάλογα και με τους μήνες χειμερινής λειτουργίας του κολυμβητηρίου) ενώ από εκεί και πέρα ο Δήμος θα εξοικονομεί το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων θέρμανσης.

 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΥΡΟΥ - ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.