Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Τα ξύλινα γυαλιά από τη Σύρο που θα γίνουν μόδα

Έχετε φανταστεί τα θρυλικά Wayfarer ξύλινα; Εμείς τα είδαμε φορεμένα! Μια μέρα, ο φίλος Νίκος Αθανασόπουλος, σπουδαστής στη Σχολή Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μας μίλησε με ενθουσιασμό για τα νέα ξύλινα γυαλιά ηλίου, τα Xylo. Ένα δημιουργικό και επιχειρηματικό project δύο νέων ανθρώπων από τη Σύρο, της Ελένης Βακονδίου και του Περικλή Θερριού, στο οποίο συμμετείχε. Σε πείσμα των δυσκολιών, η ιδέα υλοποιήθηκε τους προηγούμενους μήνες και τα τέσσερα πρώτα σχέδια είναι ήδη έτοιμα. Όσο για τη χρηματοδότησή της, η δημιουργική ομάδα σκέφτηκε τη μέθοδο του crowdfunding και ξεκίνησε εκστρατεία στο Indiegogo, η οποία συνεχίζεται μέχρι τις 14 Ιουνίου. Η A.V. μίλησε με τους δημιουργούς.
Ποιοι είστε;
Είμαστε ο Περικλής Θερριός και η Ελένη Βακονδίου, μαζί σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε ξύλινα γυαλιά ηλίου στη μέση του Αιγαίου στην Σύρο. Το εγχείρημά μας είναι η χρηματοδότηση του προτζεκτ, ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε τα γυαλιά μας σε παραγωγή. Θα θέλαμε για ακόμη μια φορά να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Μάριο Γεωρνταμιλή, στον Νίκο Αθανασσόπουλο και στην Κωνσταντίνα Γοργογιάννη, από το τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου της Σύρου, οι οποίοι έχτισαν μας και στήριξαν το όλο μας εγχείρημα.
Πώς ξεκίνησε η ιδέα;
Ήταν μια σκέψη πρωινού ξυπνήματος, περισσότερο αισιόδοξη από κάθε άλλη φορά και δεν γινόταν να την αγνοήσουμε. Μας κόλλησε και μας γέμισε πείσμα… Στην αρχή ήμασταν πολύ χαρούμενοι γιατί νομίζαμε ότι η ιδέα ήταν δίκη μας. Μετά ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν και άλλοι κατασκευαστές ξύλινων γυαλιών ανά τον κόσμο, αλλά ήδη είχαμε το πείσμα για την κατασκευή.

Γιατί ξύλο;
Το ξύλο για εμάς δεν ήταν κάτι καινούριο. Ασχολούμασταν με ξύλινες κατασκευές πολύ καιρό πριν φτιάξουμε ξύλινα γυαλιά. Τα πλεονεκτήματα του ξύλου είναι πολλά. Το ξύλο είναι ένα υλικό που σου επιτρέπει να δώσεις μορφή σε αυτό που έχεις στο μυαλό σου αν έχεις υπομονή και αγαπάς αυτό που κάνεις. Σε συνδέει άμεσα με την φύση και σε βάζει στην διαδικασία να ζήσεις μια διαφορετική ιστορία, βγαλμένη από μια άλλη εποχή. Αυτό πιστεύουμε ότι συνδέει τα γυαλιά με οποιονδήποτε επιθυμεί να τα αποκτήσει. Μια νοσταλγία και την ευχαρίστηση να αγκαλιάζει το πρόσωπο σου ένα υλικό βγαλμένο από την φύση. Τα γυαλιά μας δεν έχουν περάσει από καμιά χημική επεξεργασία. Επίσης όσο και αν φαίνετε απίστευτό είναι πάρα πολύ ελαφριά.
Τι άλλα υλικά χρησιμοποιείτε;
Τα γυαλιά μας εκτός από τις flexi μεταλλικές σαρνιέρες που συνδέουν τον σκελετό με τους βραχίονες και τους πολωτικούς φακούς που φοράνε, γίνονται εξ ολοκλήρου από ξύλο . Επιλέξαμε, να μην χρησιμοποιήσουμε χημικά προϊόντα στο τελικό στάδιο του φινιρίσματος. Παρασκευάζουμε οι ίδιοι, κηραλοιφή με βάση το λευκό κερί μέλισσας και το παρθένο ελαιόλαδο. Ένα φυσικό μίγμα, το οποίο αγκαλιάζει το σκελετό, χαρίζοντάς του μερική αδιαβροχοποίηση, ενώ παράλληλα τονίζει τους φυσικούς χρωματισμούς του.
n
Είναι πιστοποιημένα;
Οι φακοί μας, πληρούν τα κριτήρια της Ε.Ε. (En 1836) καθώς και τα στάνταρ των Η.Π.Α. (ANSI Z80.3). Φυσικά, το τελικό μας δημιούργημα θα συντροφεύει έναν άνθρωπο για αρκετό καιρό. Με αυτό κατά νου, οι φακοί μας είναι polarized για μια ξεκούραστη χρήση, προστατεύουν από ακτινοβολία UVA & UVB, ενώ φέρουν εξωτερική scratch resistant επίστρωση και εσωτερική anti reflect για να αποφεύγονται οι αντανακλάσεις στο εσωτερικό τους.
Πόσο δύσκολο είναι να γίνει βιώσιμη μια νέα εταιρεία ξύλινων και χειροποίητων γυαλιών ηλίου από τη Σύρο;
H μόνη δυσκολία που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής, είναι η έλλειψη άμεσης πρόσβασης στα υλικά που χρησιμοποιούμε. Όμως η συγκεκριμένη δυσκολία μέχρι στιγμής μας έδωσε γνώσεις για την ορθή τους χρήση και την πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων τους. Ελπίζουμε η Σύρος να μην μας φέρει άλλες δυσκολίες.
n
Πώς σκεφτήκατε το crowdfunding;
Δυστυχώς, την εποχή που διανύουμε, δεν μπορεί κάποιος που δεν έχει την οικονομική ευχέρεια να υποστηρίξει σωστά την οποιαδήποτε επιχειρηματική του ανάγκη. Όπως καταλαβαίνετε ένα τέτοιο επιχειρηματικό/κατασκευαστικό πόνημα, λίγοι θα το εμπιστεύονταν για να το χρηματοδοτήσουν. Πιθανώς κανένας. Πιστεύουμε στο θεσμό του crowdfunding. Θεωρούμε πως είναι ένας δίκαιος, μοναδικός και δημοκρατικός τρόπος χρηματοδότησης μέσα στα γνωστά και παγιωμένα οικονομικά πλαίσια, για αυτό επιλέξαμε την πλατφόρμα του indiegogo. Παρουσιάζεις το εγχείρημα σου και οποιοσδήποτε πιστέψει σε αυτό μπορεί να συνεισφέρει ένα ποσό ή να διαλέξει μια επιβράβευση στήριξης.
Μέχρι στιγμής έχουμε φτάσει το 96% του αρχικού μας στόχου. Ο πρώτος οικονομικός μας στόχος ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για να στήσουμε την επιχείρηση μας είναι τα € 15.000. Έχουμε θέσει στόχους και για πολύ μεγαλύτερα ποσά που φαντάζουν άπιαστα, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι ξέρουμε που θα τα τοποθετήσουμε ώστε το εγχείρημα μας να πορευτεί όπως του αξίζει. Ο αμέσως επόμενος στόχος είναι το ποσό των € 25.000, με αυτά τα χρήματα θα καταφέρουμε να αποκτήσουμε τα κατάλληλα μηχανήματα για την επεξεργασία του ξύλου της ελιάς καθώς και κάποια ακόμα πολύ σημαντικά εργαλεία που θα μας βοηθήσουν στην παραγωγή.
Ποιο είναι το επόμενο σχέδιό σας και το πιο τρελό σας όνειρο;
Επιθυμούμε η Xylo eyewear από εγχείρημα να γίνει μια υγιής επιχείρηση που θα μπορεί να ενσωματώσει στο δυναμικό της φίλους και ανθρώπους που έχουν ανάγκη για εργασία. Στα άμεσα μας σχέδια είναι η κατασκευή σκελετών που μπορούν να φιλοξενούν ιατρικά κρύσταλλα είμαστε ήδη σε ερευνητικό στάδιο για την ενσωμάτωσή τους στους σκελετούς μας. Φυσικά και υπάρχουν μεγαλύτερα πλάνα (pop up stores, concept stores κλπ ) τα οποία ευελπιστούμε να εφαρμοστούν αν καμπάνια ξεπεράσει τα προσδοκώμενα.
n
Πού μπορούμε να βρούμε/παραγγείλουμε τα γυαλιά σας; Και πόσο κοστίζουν;
Τα γυαλιά μας καθώς και άλλες επιβραβεύσεις στήριξης της καμπάνιας μας, μπορεί κάποιος να τα αποκτήσει από το Indiegogo. Όλα τα γυαλιά είναι στα € 140 μαζί με δερμάτινη θήκη και κηραλοιφή συντήρησης. Υπάρχει ακόμα και η επιβράβευση των € 250, κατά την οποία μπορεί κάποιος να αποκτήσει ένα limited ζευγάρι γυαλιών στο οποίο έχει την δυνατότητα να χαράξει στο εσωτερικό μέρος του αριστερού τους βραχίονα το όνομα ή το προσωνύμιο του. Μαζί επίσης θα λάβει και ένα ξύλινο limited usb flash drive των 8 GB, φτιαγμένο από εμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.