Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ Η S&B οφείλει άμεσα να θάψει τα απόβλητα

Με την απόφαση του δικαστηρίου της Σύρου που καταδίκασε τους υπεύθυνους της S&B για περιβαλλονική υποβάθμιση της Μήλου, επιβεβαιώνεται αυτό που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους αλλά και η κοινωνία του νησιού έχει διαπιστώσει εδώ και χρόνια ότι, η εξορυκτική δραστηριότητα με τον ανεξέλεγκτο τρόπο που μέχρι σήμερα ασκείται, δημιουργεί ανεπίστρεπτες επιπτώσεις στο φυσικό και θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά μακροπρόθεσμα και κινδύνους στην υγεία των κατοίκων. Αυτό εξάλλου είχαν επισημάνει και με πρόσφατη Ερώτηση τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης και Θ. Δρίτσας.
Είναι σίγουρο ότι το πρόβλημα δεν είναι το σταμάτημα των βιομηχανικών-εξορυκτικών δραστηριοτήτων, που αναμφισβήτητα έδωσε για πολλά χρόνια και εξακολουθεί και δίνει ανάπτυξη και απασχόληση στο νησί, αλλά ο εξορθολογισμός τους, ο σεβασμός της εργατικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας και η αποδοχή ενός χωροταξικού σχεδίου που θα έχει σαν γνώμονα την ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη με πυλώνες την εξόρυξη και τον τουρισμό.
Οφείλουν όμως όλες οι εταιρείες εξόρυξης και ειδικότερα η κυρίαρχη S&B να κατανοήσουν ότι η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, δεν μπορεί να γίνεται ασύδοτα, χωρίς πρόληψη και πρόβλεψη των επιπτώσεων στην υγεία, αλλά και στο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιβάλλον του νησιού.
Προς την κατεύθυνση αυτή και ανεξάρτητα από την καταδικαστική απόφαση η S&B, οφείλει να πάρει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή της πρόσφατης Απόφασης του Υπουργείου Υγείας που υποχρεώνει την εταιρεία στο θάψιμο των στερεών βιομηχανικών της αποβλήτων και στην απαγόρευση διάθεσης τους στη θάλασσα. Μόνο έτσι θα αποκαταστασθεί η ηρεμία και ανησυχία της τοπικής κοινωνίας, μόνο έτσι θα μπορεί η εταιρεία να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της, σεβόμενη τόσο τους εργαζόμενους, όσο και το σύνολο των κατοίκων και των πολυπληθών φίλων και επισκεπτών της Μήλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.