Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

To μυστηριώδες καΐκι - ασθενοφόρο Νάξου



Σε νησιά των Κυκλάδων, ακόμα κι αν η κατάσταση του ασθενούς απαιτεί εναέριο μέσο, επιλέγεται συγκεκριμένο πλωτό



Της Λινας Γιανναρου

Στις 9 Αυγούστου, στις 7.30 το απόγευμα, ένα τροχαίο ατύχημα στον περιφερειακό Παροικιάς Πάρου κινητοποίησε τις Αρχές του νησιού. Το θύμα, ένας νέος Παριανός 25 ετών, ήταν αρκετά σοβαρά, η μεταφορά του σε κάποιο μεγάλο νοσοκομείο ήταν επιβεβλημένη. Περιέργως όμως, ο ασθενής δεν διακομίσθηκε στο νοσοκομείο της Σύρου ούτε με αεροπλάνο τού ΕΚΑΒ, αλλά ούτε και με το έτοιμο ανά πάσα στιγμή προς πτήση αεροπλάνο του Κέντρου Υγείας Πάρου, αλλά με... ψαροκάικο που κατέφθασε στις 10.30 από τη Νάξο. Στη Σύρο, φυσικά, οι γιατροί, αφού εξέτασαν τον 25χρονο, κάλεσαν εσπευσμένα σούπερ πούμα ώστε ο τραυματίας να διακομισθεί στην Αθήνα.
Δεν ήταν το μόνο περίεργο περιστατικό στο Κέντρο Υγείας Πάρου. Συνεπιβάτες εξάλλου με τον 25χρονο τραυματία από το τροχαίο ήταν και ένας ακόμη τραυματίας, αλλά και ένας ασθενής με εγκεφαλικό, ο οποίος ταξίδεψε σε στρώμα στο πάτωμα του καϊκιού, καθότι δεν χωρούσε πουθενά αλλού. Την επόμενη ημέρα, οι γιατροί έκριναν ότι με το συγκεκριμένο καΐκι έπρεπε να μεταφερθεί στη Σύρο και ασθενής με ρήξη σπλήνας, όπως συνέβη και με παραθεριστή με εγκεφαλικό λίγες ημέρες αργότερα. Το καλοκαίρι οι περισσότεροι ασθενείς διακομίσθηκαν με το μυστηριώδες καΐκι της Νάξου, μολονότι το υγειονομικό αεροσκάφος που έχει δωρίσει στο Κέντρο Υγείας Πάρου το κοινωφελές Βελέντζειο Ιδρυμα βρισκόταν σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την κάλυψη των αναγκών αεροδιακομιδής ασθενών.

3.500 ευρώ... το κόστος

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ η πτήση με το αεροπλάνο του Κέντρου Υγείας επιβαρύνει το Βελέντζειο Ιδρυμα, τα έξοδα για τις διακομιδές με το ιδιωτικό πλωτό μέσο καλύπτονται από την ελληνική Πολιτεία. Εκτιμάται ότι για κάθε «ταξίδι» το καΐκι-ασθενοφόρο κοστίζει 3.500 ευρώ, ενώ πηγές από το νησί ανεβάζουν το ποσό που οι Ελληνες φορολογούμενοι έχουν πληρώσει τα τελευταία χρόνια για τις διακομιδές ασθενών με αυτόν τον τρόπο σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, όταν σε οποιοδήποτε Κέντρο Υγείας της χώρας ο γιατρός βάρδιας κρίνει ότι ένα περιστατικό χρήζει εξειδικευμένης αντιμετώπισης και δεν καλύπτεται από την υπάρχουσα υποδομή και προσωπικό, καλεί τον γιατρό του συντονιστικού κέντρου του ΕΚΑΒ (στην Ελευσίνα) και κατόπιν διαβούλευσης μεταξύ των δύο, αποφασίζεται η ενδεδειγμένη μέθοδος διακομιδής. Τα εναέρια μέσα χρησιμοποιούνται μόνον εφόσον εξαντληθούν οι πιθανότητες μεταφοράς με επίγεια και, κατόπιν, με πλωτά. Σύμφωνα με αρμοδίους του ΕΚΑΒ, η διακομιδή ασθενούς με πλωτό μέσο δεν απαγορεύεται, αρκεί το μέσο να πληροί τις προβλεπόμενες προδιαγραφές. «Σε κάθε περίπτωση, το μέσο αποφασίζεται ύστερα από συνεννόηση του καλούντος γιατρού με τον γιατρό του συντονιστικού», αναφέρουν.

«Ανεξήγητη» επιμονή

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, κάποιοι γιατροί του Κέντρου Υγείας έχουν δείξει «ανεξήγητη» επιμονή με τον συγκεκριμένο... καϊκτσή, ακόμα και όταν οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν οι κατάλληλες. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα γράφει σε τοπική ιστοσελίδα συγγενής ασθενούς που ταξίδεψε με τη βάρκα: «Να διεκδικήσεις να μεταφερθείς με το ψαροκάικο, όπως το 16 ετών παιδί μας που το έβαλαν με μικρή ρήξη σπλήνας και από το κοπάνισμα μέχρι να πάει στη Σύρο έπαθε ολική ρήξη και παραλίγο να πεθάνει στον δρόμο. Εξω από τον χορό πολλά τραγούδια λέτε όλοι, να εύχεστε να μην τύχει σε δικό σας άνθρωπο, γιατί, πιστέψτε με, τότε θα αναθεωρήσετε όλους τους προβληματισμούς και θεωρίες. Σας μιλάω από προσωπική εμπειρία».
Λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε ιατρικό και μη προσωπικό, όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας των νησιών του Αιγαίου, και ιδίως των Κυκλάδων, εκτός από το αίσθημα ανασφάλειας των νησιωτών, καταγράφεται και μεγάλη σπατάλη χρημάτων εξαιτίας των αυξημένων μεταφορών ασθενών προς τα νοσοκομεία του κέντρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος κάθε αεροδιακομιδής, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του 2010, ανέρχεται σε 14.397 ευρώ ανά ώρα πτήσης.

ΠΗΓΗ http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_05/11/2011_461637

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.