Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Σύρου : Για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του Δήμου



Η κατάρτιση του προϋπολογισμού του Δήμου, καταδεικνύει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τη μετατροπή της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην μετά «Καλλικράτη» εποχή, σε Τοπική Διοίκηση ή ακόμα πιο εύστοχα σε «Τοπικό Κράτος».
          Η χρηματοδότηση των Δήμων, καταγράφεται στην Εισηγητική Έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2015 και εντάσσεται στο νέο Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018, οι στόχοι του οποίου δεν έχουν καμιά σχέση με τα όνειρα και τις ανάγκες των εργαζομένων, των ανέργων και των μικροεπαγγελματιών, που αγκομαχάνε για να κρατήσουν ανοιχτά τα μαγαζιά τους. Το παραπέρα ψαλίδισμα των κρατικών δαπανών στην ασφάλιση, την υγεία, την πρόνοια, εκφράζεται με δραματικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα μας και από την ελλιπή χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης.
Ταυτόχρονα όμως, η χρηματοδότηση τους, αποτελεί και βασικό κρατικό εργαλείο για την προώθηση των αντιδραστικών αλλαγών, όπως αυτές προωθούνται με το «Πρόγραμμα Καλλικράτης» και συνοψίζονται ως εξής:
·      Συνεχιζόμενη και εντεινόμενη μείωση της χρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος.
·      Συρρίκνωση κοινωνικών δομών, ταυτόχρονα με την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και έργων.
·      Εισαγωγή των ελαστικών σχέσεων εργασίας μέσα στο δήμο, είτε εντός αυτού είτε μέσω συνεργαζόμενων με αυτόν ΜΚΟ και Κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, για την αντικατάσταση του μόνιμου προσωπικού.
Σε συνέχεια των παραπάνω ερχόμαστε σήμερα να συζητήσουμε για τον προϋπολογισμό του δήμου μας, ο οποίος βαδίζει στα χνάρια των προϋπολογισμών των προηγούμενων ετών. Ενός προϋπολογισμού που υπαγορεύεται από τα Υπ. Οικονομικών και Υπ. Εσωτερικών τα οποία  θέτουν ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας την βελτίωση της εισπραξιμότητας των «ίδιων εσόδων» των δήμων και της διατήρησής τους σε υψηλά επίπεδα. Με απλά λόγια, προτάσσουν την αύξηση της τοπικής φορολογίας μέσω των δήμων και την ανταποδοτική λειτουργία των υπηρεσιών που αυτοί προσφέρουν. Δηλαδή, για να έχει ο δημότης πρόσβαση σε μια υπηρεσία θα πρέπει να ξαναπληρώσει για το δικαίωμα του αυτό, ενώ το έχει ήδη χρυσοπληρώσει μέσω της άδικης και βαριάς φορολογίας του κεντρικού κράτους. Στόχος τους είναι η απαλλαγή του κράτους από υπηρεσίες που θα έπρεπε να παρέχονται στους εργαζόμενους αποκλειστικά από το κράτος και δωρεάν, με συνέπεια την ιδιωτικοποίησή τους και την επιβολή βαριάς φορολογίας. Με τον τρόπο αυτό συνδέεται ουσιαστικά η γενικότερη, αντιλαϊκή, πολιτική με την καθημερινότητα μας σε τοπικό επίπεδο.  Μάλιστα, για να μην υπάρχει η πιθανότητα κάποιου κενού στην φοροεξόντωση μας, ο προϋπολογισμός του δήμου θα ελέγχεται από τους μόνιμους μηχανισμούς επιτήρησης του Οικονομικού Παρατηρητηρίου και τους προληπτικούς ελέγχους από Επίτροπο και Ελεγκτικό Συνέδριο.
Το οικονομικό πρόβλημα χρηματοδότησης των δήμων είναι πρωτίστως ζήτημα πολιτικό. Είναι θέμα στρατηγικών επιλογών, επιλογή δρόμου ανάπτυξης και των συμφερόντων που υπηρετεί. Ζήτημα πολιτικής βούλησης, όμως, αποτελεί και η διεκδίκηση των παράνομα παρακρατηθέντων, από το κράτος, πόρων που προορίζονται για τη χρηματοδότηση των δήμων, τα οποία μάλιστα η προηγούμενη πλειοψηφία της Κεντρικής  Ένωσης Δήμων Ελλάδας, όχι μόνο δεν διεκδίκησε αλλά αντίθετα με δική της ευθύνη το χρέος κουρεύτηκε κατά 80%. Μάλιστα, μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη», προκύπτει νέο ζήτημα παρακρατηθέντων πόρων από την μη εφαρμογή της ειδικής νομοθεσίας (Ν. 3852/2010), το οποίο μόνο για το τρέχον έτος φτάνει τα 1.872 δις ευρώ, για το σύνολο των δήμων της χώρας. Η παρακράτηση των πόρων της Τοπικής Διοίκησης αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα διαφθοράς και η συγκάλυψη και ο συμβιβασμός όπως έγινε με τους ήδη παρακρατηθέντες πόρους αποτελεί συμμετοχή σε αυτήν.
Απέναντι στην πραγματικότητα της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης προς του δήμους κατά 70% τα χρόνια 2009-2013 και το ρίξιμο του οικονομικού αυτού βάρους στις δικές μας πλάτες, τις πλάτες των δημοτών, εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση, διεκδικούμε και καλούμε και όλους τους δημότες να παλέψουμε για:
·      Πλήρη κρατική χρηματοδότηση, εξασφάλιση όλων των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων των ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
·      Σταδιακή μείωση των ανταποδοτικών τελών μέχρι την κατάργηση τους  για ουσιαστική ελάφρυνση για τα λαϊκά στρώματα και τα μικρομάγαζα και αύξηση στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις τράπεζες.
·      Εξασφάλιση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών (Βρεφικοί-Παιδικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ΚΑΠΗ κλπ) με πλήρη χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, με πλήρη στελέχωσή τους και στόχο την κάλυψη του συνόλου των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
·      Ολοκληρωμένη λειτουργία των υπηρεσιών των ΟΤΑ, χωρίς ΣΔΙΤ, ΚΟΙΝΣΕΠ, ΜΚΟ με εργαζόμενους με σταθερή δουλειά με μισθούς και δικαιώματα, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση καταθέσαμε και προτείναμε το δικό μας πλαίσιο για τα δημοτικά τέλη και την τοπική φορολογία, στην αντίστοιχη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, για την ανακούφιση, σήμερα, των λαϊκών στρωμάτων που υποφέρουν από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και είμαστε μπροστά σε κάθε μάχη για την διεκδίκηση άμεσων μέτρων που έχουν επείγοντα χαρακτήρα για τον εργατόκοσμο και τους μικροεπαγγελματίες.  Όμως πρέπει να γίνει κατανοητό πως η γενική πολιτική είναι αυτή που καθορίζει την κατάσταση και στην Τοπική Διοίκηση και πως όσο δεν αντιμετωπίζεται η αιτία, τα προβλήματα θα παραμένουν και προκοπή δεν θα κάνουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.