Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Δώρο 60 εκατομμυρίων ευρώ στον ΤαβουλάρηΔεκατρείς απολύσεις «μετρούν» μέχρι τις 14/5 οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, και όπως φαίνεται έπεται συνέχεια. Η πρώτη απόλυση έγινε την  Παρασκευή 10/5, ενώ οι 12 προστέθηκαν χτες, ακριβώς ένα 24ωρο μετά τη φιέστα που στήθηκε τη Δευτέρα 13/5 στο ναυπηγείο από την κυβέρνηση, με την επίσκεψη του υπουργού Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλου, για την «επαναδραστηριοποίηση της βαριάς βιομηχανίας της χώρας».

Ο υπουργός Αμυνας αναφέροντας στη διάρκεια της φιέστας στο ναυπηγείο ότι «η Ελλάδα γίνεται πλέον ανταγωνιστική - ανοίγεται στις αγορές», έδωσε επί της ουσίας το «οκέι» στον επιχειρηματία Ν. Ταβουλάρη, ιδιοκτήτη του ναυπηγείου, να αρχίσει τη «μείωση του κόστους» για «ανταγωνιστικό» ναυπηγείο, δηλαδή τον αποδεκατισμό των θέσεων εργασίας, ενώ το επόμενο βήμα θα είναι το χτύπημα των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο επιχειρηματίας για πάνω από ένα χρόνο είχε αφήσει το ναυπηγείο να ρημάζει και τους εργαζόμενους απλήρωτους. Με τροπολογία που ψηφίστηκε τον Απρίλη στη Βουλή  πρόσφατα, ο Ταβουλάρης, εισέπραξε 25.430.227 ευρώ για τη ναυπήγηση πυραυλακάτων, ενώ αναμένεται να εισπράξει άλλα 60.225.644,90 ευρώ. Προϋπόθεση για την καταβολή των χρημάτων ήταν να καταβάλει τα δεδουλευμένα στους 750 εργαζόμενους οι οποίοι από τις 21 Γενάρη ήταν σε απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας τα λεφτά τους. Τώρα ο επιχειρηματίας Ταβουλάρης, αφού τσέπωσε τα εκατομμύρια, εξαπέλυσε νέα επίθεση στους εργαζόμενους, για να θωρακίσει την κερδοφορία του, καλλιεργώντας ταυτόχρονα κλίμα τρομοκρατίας. Μάλιστα, άρχισε τη «σφαγή» από αυτούς που είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας και είναι συνολικά 50. Αυτή είναι η υγιής επιχειρηματικότητα που υπόσχεται η συγκυβέρνηση του κεφαλαίου.

Η ταξική παράταξη Συσπείρωση Εργατοϋπαλλήλων Ναυπηγείων Ελευσίνας (ΣΕΝΕ) σε ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζει ότι οι εργαζόμενοι μετά από 3 μήνες απεργίας «ξαναπιάσαμε δουλειά νικητές με ψηλά το κεφάλι». Επισημαίνει ότι αυτός ο τρίμηνος αγώνας «αποτελεί παράδειγμα για τη συνέχεια των αγώνων μας και για όλους τους εργαζόμενους της περιοχής μας» και τονίζει ότι αυτή πρέπει να είναι απάντηση στην εργοδοσία η οποία με τις απολύσεις «θέλει πάση θυσία να μειώσει το "εργατικό κόστος" και να εντείνει την εντατικοποίηση της δουλειάς με λιγότερους εργαζόμενους». Η ΣΕΝΕ σημειώνει ότι συνένοχος στα σχέδια της εταιρείας είναι και η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ της διοίκησης του σωματείου που δόγμα της είναι «να βάλουμε πλάτη». Καλεί τους εργαζόμενους να μην επιτρέψουν «να μας μετατρέψουν σε σύγχρονους δούλους για τα κέρδη τους» και σε συντονισμένη πάλη με τους εργαζόμενους συνολικά στον κλάδο του μετάλλου να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους και να βάλουν στην ημερήσια διάταξη της πάλης τους την προοπτική του Δημόσιου Ενιαίου Φορέα Ναυπηγικής Βιομηχανίας. 

πηγή: Ριζοσπάστης
http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7437451


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.