Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Για τα εξαπτέρυγα της εργοδοσίας στο Νεώριο



Γράφει ο Αριστερίξ

Kάποια χρόνια πριν ,και συγκεκριμένα το Σεπτέμβριο του 2005 επισκέφθηκε τη Σύρο ο Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο οποίος σε σύσκεψη ,που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου ,άκουσε τα αιτήματα των τοπικών φορέων, μεταξύ των οποίων και εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων και του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου.

Όταν οι συνδικαλιστές του Νεωρίου αναφέρθηκαν διεξοδικά στην ανάγκη να λάβει κρατικές παραγγελίες το Νεώριο, ο «δεξιός» υφυπουργός Γιακουμάτος απόρησε λέγοντας δημόσια : «Τα αιτήματα αυτά είναι δικά σας ή της εργοδοσίας;», αφήνοντας εμβρόντητους τους παρισταμένους στη σύσκεψη.

Το παραπάνω περιστατικό είναι ενδεικτικό για τον τουλάχιστον «περίεργο» ρόλο που διαδραματίζουν τα τελευταία χρόνια στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος στο Νεώριο και παράλληλα ανακυκλούμενα στο προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων.

Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια ,που η διοίκηση του Νεωρίου αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, αφήνοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους για 5 μήνες και με τις υπερωρίες να έχουν να καταβληθούν από τον Οκτώβριο του 2011, η διοίκηση του Σωματείου σιωπά και συνιστά υπομονή, μέχρις ότου το ναυπηγείο δει καλύτερες μέρες.

Σιωπά ενθαρρύνοντας την εργοδοσία στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων (απλήρωτοι εργαζόμενοι και υπερωρίες) και ταυτόχρονα καλλιεργώντας ένα κλίμα υποταγής και μοιρολατρίας στους εργαζόμενους ,οι οποίοι βρίσκονται σε ομηρία και στυγνό εκβιασμό.

Πρόκειται για τους ίδιους συνδικαλιστές που στις 19 Οκτωβρίου 2011,ημέρα πανεργατικής απεργίας, απέτρεψαν  τους εργαζόμενους στο ναυπηγείο Νεωρίου  να απεργήσουν με την κάλυψη της ΓΣΕΕ, με την πρωτοφανή και ανεξήγητη (;)απόφαση του ΔΣ του εργοστασιακού σωματείου  για 2ωρη στάση εργασίας!

Πρόκειται για τους ίδιους συνδικαλιστές που χειροκροτούσαν και υποδέχονταν στις πύλες του ναυπηγείου στις 21 Μαρτίου 2011 τον σφαγέα των εργασιακών δικαιωμάτων των ελλήνων εργαζομένων και πρώην πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου.
Συνειδητά επέλεξαν τότε το ρόλο των παλαμακιστών και των δημοσίων σχέσεων , αντί της διεκδίκησης ,ενώ λίγες ώρες μετά τα αερομεταφερόμενα ΜΑΤ του ΓΑΠ διέλυαν με χημικά συγκέντρωση διαμαρτυρίας φοιτητών και εργαζομένων ενάντια στην επίσκεψη.

Για χρόνια ολόκληρα , τα εξαπτέρυγα της εργοδοσίας στο σωματείο, ακολουθώντας την κυρίαρχη γραμμή του ξεπουλημένου εργοδοτικού «συνδικαλισμού» της ΓΣΕΕ, ταυτίζουν τα συμφέροντα της εργοδοσίας με αυτά των εργαζομένων, αγνοώντας(;) ή παρακάμπτοντας την συνδικαλιστική αλφαβήτα.

Μετατράπηκαν ,μ΄ αυτό τον τρόπο σε «ασπίδα» της κρατικοδίαιτης εργοδοσίας, όταν η τελευταία διεκδικούσε κρατικές παραγγελίες και απειλούσε με κλείσιμο την επιχείρηση.
Οι γραφειοκράτες «συνδικαλιστές» λειτούργησαν και λειτουργούν ως παράρτημα του γραφείου τύπου των ναυπηγείων, σπέρνοντας το φόβο, την αδράνεια και τον αυτοοικτιρμό στους εργαζόμενους. Ως «συνετοί» οπαδοί του ήδη κακόφημου κοινωνικού διαλόγου(«σφάξε με πασά μου να αγιάσω»),συνιστούν χαμηλούς τόνους και εργασιακή ειρήνη στους ήδη πτωχευμένους εργαζόμενους.

üΕίναι οι ίδιοι εργατοπατέρες που ποιούν τη νήσσα όταν η διοίκηση του ναυπηγείου προσπαθεί να έλθει σε συμφωνία με εργολάβο, ο οποίος θα λειτουργήσει ως προληπτικός απεργοσπαστικός μηχανισμός, σε ένα ιδιότυπο lock out  στους εργάτες που απαιτούν τα δεδουλευμένα τους!

ü Είναι οι ίδιοι εργατοπατέρες, που ενοχλούνται από τα δημοσιεύματα του τύπου και την κριτική άλλων σωματείων και συνδικαλιστικών οργανώσεων(ΠΑΜΕ, Συντονιστικού Σωματείων).

üΕίναι οι ίδιοι εργατοπατέρες που εγκαλούν πρωτοβάθμια σωματεία ως «κομματικά φερέφωνα», ενώ οι ίδιοι διαπρέπουν στις εξετάσεις εργοδοτικού συνδικαλισμού.

üΕίναι οι ίδιοι εργατοπατέρες, που ενθυμούμενοι τις παλιές καλές μέρες του ΠΑΣΟΚ όπου μεσουρανούσαν ως στελέχη της ΠΑΣΚ , καλούν σε συμπαράστασή τους τα απολειφάδια του πασοκικού αυτοδιοικητικού μηχανισμού και νυν μνημονιακών φερεφώνων (Δεκαβάλλα-Πουσσαίου) και σε κοινή σύσκεψη καλούν σε εργασιακή ειρήνη.

üΕίναι οι ίδιοι εργατοπατέρες που δεν εξέδωσαν καν ανακοίνωση συμπαράστασης στους συναδέλφους τους των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, οι οποίοι συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ πρόσφατα στο ΥΠ.ΕΘ.Α.

Έγγραφο του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου με το οποίο καταργεί την απεργία της
ΓΣΕΕ και συνδέει την πληρωμή έναντι των εργαζομένων με την πιθανή απεργοσπασία τους!
üΕίναι οι ίδιοι εργατοπατέρες, που «μανούλες» χρόνια στο μανιπουλάρισμα των εργαζομένων, καταφέρνουν να επιβιώνουν και να καταλαμβάνουν τους συνδικαλιστικούς θώκους.

Προφανώς οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου έχουν τις ευθύνες τους στην ανάδειξη της ήδη κακόφημης συνδικαλιστικής τους ηγεσίας.
 Όμως σε μια περίοδο κρίσης, ο απροκάλυπτα εργοδοτικός τους ρόλος αποκαλύπτεται στα μάτια ακόμα και των πιο ανίδεων εργαζομένων, οι οποίοι οφείλουν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Δεν είμαστε εμείς φυσικά αυτοί που θα υποδείξουμε τι θα κάνουν οι εν εκβιασμώ τελούντες εργαζόμενοι του Νεωρίου.
Ωστόσο η αποκάλυψη του ρόλου των εργατοπατέρων ,που δηλητηρίασαν τη συνείδηση των εργαζομένων με το συμβιβασμό, την αναμονή και τη λογική του μικρότερου κακού , θεωρούμε ότι συμβάλλει στην αλλαγή του συσχετισμού δύναμης μέσα στο σωματείο και συνακόλουθα στον ταξικό αναπροσανατολισμό του.


2 σχόλια:

  1. Επιτέλους ! Τα πράγματα με το όνομά τους !
    Το ζήτημα είναι βέβαια ποιοί τοπικοί παράγοντες και ( "αριστεροί") βουλευτές θεωρούν ως "διάσπαση" την απομόνωση των ενεργούμενων της εργοδοσίας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Συρμαλένιος καλεί σε ενότητα με τα τσιράκια της εργοδοσίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.