Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Καμία ανεμογεννήτρια στη Γυάρο!



 Δύο παλαίμαχοι πρωταγωνιστές, ακόμη εν ενεργεία, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πασίγνωστοι για την περιβαλλοντική τους «ευαισθησία», ο Δήμαρχος Σύρου –Ερμούπολης κ. Γ. Δεκαβάλλας και ο Αντιπεριφερειάρχης  Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Πουσσαίος, εξέφρασαν την απόλυτη (!)  «ικανοποίησή τους για την έγκριση αδείας για την πραγματοποίηση επένδυσης συνολικού ύψους πλέον των 400 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία Αιολικού Πάρκου, ισχύος 700 MW, στη νήσο Γυάρο….». Για την ώρα βέβαια δε έχει πραγματοποιηθεί  καμία απολύτως επένδυση, απλά και μόνο η ΡΑΕ χορήγησε άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικούς σταθμούς χωροθετημένους στη νήσο Γυάρο. Για την ακρίβεια πρόκειται για 8 άδειες (αναρτήθηκαν στο «Διαύγεια»): 6 στην εταιρεία «Ενεργειακό Κέντρο Α.Π.Ε. Κυκλάδων Α.Ε», συνολικής ονομαστικής ισχύος 192  MW και 2 στην εταιρεία «Αιολική Ολύμπου Ευβοίας Α.Ε.» 56 MW. Σύνολο 248 MW (για την ώρα).

    Οι δύο «Τοπικοί Άρχοντες» ευθαρσώς δηλώνουν ότι «…Πάγια θέση του Δήμου και της Περιφέρειας είναι η ενθάρρυνση και προώθηση των επενδυτικών σχεδίων που έχουν στόχους που συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη των νησιών, στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, με τελικό σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των νησιωτών». Επιπλέον ζητούν δεσμεύσεις από τους επενδυτές που είναι, προφανώς, χωρίς αντίκρισμα. Πώς και ποιος δηλαδή θα τους  δεσμεύσει;

Υποθέτουμε ότι πρέπει να διαθέτει μεγάλο πολιτικό θράσος ή άγνοια, για να υποστηρίξει κανείς τα παραπάνω. Είναι παγκοσμίως αποδεδειγμένο ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε)  -και κυρίως οι βιομηχανικοί αιολικοί σταθμοί-, ελάχιστες θέσεις εργασίας δημιουργούν, ιδιαίτερα στις χώρες, όπως η δικιά μας, που δεν παράγει τίποτα το σχετικό. Όσο για τα αντισταθμιστικά μέτρα που ζητούν οι δύο αυτοί θερμοί υποστηρικτές της «αειφόρου ανάπτυξης», μπορούν άραγε να μας φέρουν έστω και ένα παράδειγμα, ντόπιο η ξένο, που τεκμηριωμένα να αποδεικνύει ότι από τις εγκαταστάσεις βιομηχανικών ανεμογεννητριών επωφελήθηκαν οι τοπικές κοινωνίες και βελτιώθηκε η ποιότητα ζωής τους;

Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Γυάρο, επιμένουμε, είναι απαράδεκτη! Το είχαμε πει στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν πέρσι συζητήθηκε το θέμα. Καταψηφίσαμε τη σχετική πρόταση της Δημοτικής Αρχής. Προτείναμε μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα.

Συμφωνούμε απόλυτα με τις θέσεις και προτάσεις του «Συλλόγου Φυλακισμένων και Εξορισθέντων 1967-1974» και του Συλλόγου «Γυάρος Ιστορική Μνήμη» που στοχεύουν στην υπεράσπιση, προστασία και ανάδειξη ενός από τους σημαντικότερους για την ιστορία της νεότερης Ελλάδας τόπους. Στη Γυάρο πρέπει να εφαρμοστούν οι προτάσεις της μελέτης του Μετσοβείου Πολυτεχνείου, για την πλήρη ανάδειξη του «Ιστορικού Τόπου», μελέτη που κατέληξε στα αζήτητα, ίσως για να μην εμποδιστούν τα «αειφορικά» σχέδια των «επενδυτών». Στην ίδια κατεύθυνση και ο αποχαρακτηρισμός από «Ιστορικό Τόπο», με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση, του μεγαλύτερου μέρους του νησιού το οποίο παραμένει, ευτυχώς για την ώρα, δημόσιας ιδιοκτησίας και Ζώνη προστασίας της ορνιθοπανίδας.

Μόνο κάποιοι «Τοπικοί Άρχοντες» με περίσσιο, απ’ό,τι φαίνεται, σεβασμό στη νεότερη ιστορία μας, τάσσονται  υπέρ της ενθάρρυνσης και προώθησης (όπου βέβαια γουστάρουν και συμφέρει στους ‘σωτήρες’ επενδυτές) σχεδίων που, χωρίς αιδώ, υποστηρίζουν ότι «συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη των νησιών».

Τι κρίμα που η «Ιστορική μνήμη» δεν προσφέρεται για «αναπτυξιακή» εκμετάλλευση!! 
 
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΡΑ ΜΕ ΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ Μ΄ΟΝΕΙΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.